Google Messages bug slurpt smartphone accu’s leeg

Google Messages bug slurpt smartphone accu’s leeg

Vorig artikel Volgend artikel

Een groter uithoudingsvermogen van de accu van een smartphone is al jaren een van de meest gehoorde wensen van gebruikers. De ontdekking van een bug, in Android, die ervoor zorgt dat de accu ‘leeggeslurpt’ wordt, wekt dus automatisch veel afschuw op. In dit geval betreft het een foutje in de Google Messages (Berichten) app waardoor het uithoudingsvermogen van de accu van Android smartphones danig op de proef gesteld wordt.

Camera blijft ‘aan’

Wat is het geval? Wanneer je vanuit de Berichten app rechtstreeks de camera van de telefoon opstart, bijvoorbeeld voor het maken van een foto of video die je direct in een bericht wilt plakken en versturen, dan kan het gebeuren dat nadat jij de camera via de Messages app weer afgesloten hebt, die in de achtergrond toch blijft draaien.

Daardoor, zo klagen meerdere Android gebruikers op diverse fora, wordt de accu van het toestel (nog) sneller dan normaal leeggeslurpt. Ook als je de Messages app afgesloten hebt. Je zou het wel kunnen merken doordat het toestel, ook als het scherm niet aan staat, warmer wordt dan normaal. Dat is meestal een teken dat er een energieverslindende app, zoals de camera, actief is.

Smartphone-Opladen
Een powerbank is nooit een overbodige luxe voor een smartphone, maar bugs die de accu nog sneller leegslurpen zijn natuurlijk helemaal geen pretje.

Bugfix onderweg

Het goede nieuws is dat Google al heeft aangegeven dat het voor de betreffende bug al een oplossing gevonden heeft, die ook al uitgerold wordt. Voor iedereen die dit probleem herkent is het dus even een kwestie van geduld hebben.

Mocht je er toch te veel last van hebben, en de update voor jouw toestel nog niet beschikbaar is, dan kun je na het gebruik van de camera via de Messages-app de camera-appnatuurlijk handmatig afsluiten. Maar, je kunt er ook voor kiezen om de toegang tot de camera voor Google Messages (tijdelijk) te blokkeren. Dat kan via Instellingen -> Apps -> Berichten -> Machtigingen -> Camera en dan ‘Niet toestaan’ selecteren.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...