Geen Android 14 voor de Z Fold 2 en Z Flip van Samsung

Geen Android 14 voor de Z Fold 2 en Z Flip van Samsung

Nieuwe update policy geldt nog niet voor deze toestellen

Vorig artikel Volgend artikel

Het updaten van met name oudere Android smartphones en tablets naar de meest recente versie van het besturingssysteem is al heel wat jaren een issue. Wanneer een nieuwe Android versie aangekondigd wordt, beginnen de eerste smartphone eigenaren zich direct f te vragen of hun ‘oude’ toestel nog wel in aanmerking komt voor een upgrade. Iedereen met een Samsung Galaxy Z Fold 2 of Z Flip hoeft zich die vraag niet meer te stellen.

Android-versie upgrades

Samsung hanteerde jarenlang de policy dat toestellen, afhankelijk van de prijsklasse of Galaxy serie, een of twee Android versie-upgrades ging krijgen. Kocht je echter een toestel dat al twee jaar op de markt was, dan bestond de kans dat die zijn laatste Android versie-upgrade al ontvangen had. Dn moest je het dus twee jaar, of langer, doen met dezelfde Android-versie. Dat kon, zeker tegen het eind van de levensduur van het toestel, wel eens problemen opleveren met apps die niet meer geupdatet werden op ‘oudere’ Android versies.

Sinds een paar jaar heeft Samsung haar Android versie-upgrade policy aangepast. Nog steeds is het aantal upgrades dat een toestel krijgt afhankelijk van de prijsklasse, maar Samsung ondersteunt nu wel 2, 3 en soms zelfs 4 Android versie-upgrades. Hoe hoger de prijsklasse, hoe meer upgrades. Dit betekent bijvoorbeeld dat een Galaxy S23 die je dit jaar koopt, in ieder geval ook de upgrades voor Android 14, 15 en 16 zal ontvangen. En, met een beetje geluk, ook Android 17. Deze toestellen kun je dan dus probleemloos vier jaar, of nog langer, blijven gebruiken zonder dat je issues hoeft te verwachten met apps die niet meer werken. Tenzij de app zelf natuurlijk niet meer geüpgraded wordt.

FoldSamsung-FB
De eerste Galaxy Fold werd al eerder uit de 'updatelijst' van Samsung geschrapt.

Meer dan 10 ‘oude’ Samsungs krijgen geen Android 14

Voor een hele sloot Samsung smartphones en tablets geldt echter nog de oude upgrade policy. Dat betekent ook dat eind dit jaar, wanneer Android 14 beschikbaar komt, weer een fiks aantal smartphones en tablets van Samsung achter het net vissen. En daar zijn best enkele bijzondere modellen bij, die nog best in veel tassen en broekzakken zitten. De meest opvallende modellen voor wie Android 13 het ‘eindstation’ is, zijn zonder enige twijfel de Galaxy Z Fold 2 en Z Flip en de Galaxy S20 serie.

Verder geldt dit ook voor de volgende smartphones en tablets van de Koreaanse fabrikant:

  • Galaxy Note 20 serie
  • Galaxy Note 10 Lite
  • Galaxy S10 Lite
  • Galaxy A12, A51 en A71
  • Galaxy M22 en M52
  • Galaxy Tab S7 serie
  • Galaxy Tab S6 Lite
  • Galaxy Tab A8
  • Galaxy Tab A7 Lite
Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...