Mobile30.09.2021

Fairphone’s vijfde modulaire smartphone heeft ook 5G


De duurzaamste smartphone is weer wat duurzamer en eerlijker

Je moet Fairphone toch wel wat credits geven. Zij slagen er al heel wat jaren in om het concept van de duurzame modulaire smartphone in leven te houden. Het grote idee achter dit concept is het feit dat we, in tegenstelling tot wat voor veel smartphone gebruikers jarenlang ‘business-as-usual’ was, niet elke twee jaar een nieuw toestel nodig hebben. Gewoon de camera, het scherm of een andere module ‘upgraden’. Dan kan het toestel nog makkelijk een paar jaar mee. Zo kan het dus dat Fairphone nu pas, zeven jaar na de lancering van hun eerste model, haar vijfde toestel, de Fairphone 4 presenteert. Waarom dan Fairphone 4? Vorig jaar werd de ‘3’ opgevolgd door de ‘3+’, vandaar. Enfin, de vijfde Fairphone valt met name op door de aanwezigheid van 5G support.

Duurzaam en fair zijn termen die decennialang niets van doen hadden met de mobiele- en smartphone markt. En nog altijd liggen alleen al in Nederland tienduizenden oude toestellen, die vaak nog prima functioneren, in kasten en lades. Fairphone koos acht jaar geleden voor een andere insteek. De fabrikant overleeft, maar haar toestellen gaan natuurlijk niet in dezelfde mate over de toonbanken als die van haar beroemde concurrenten uit Amerika, Korea en China.

Fairphone 4: modulaire 5G smartphone

Qua specificities is de Fairphone 4 uiteraard een kameleon. Nu nog niet, maar over enkele maanden, of iets langer, zullen upgrade modules beschikbaar komen. Op het moment dat het toestel in de winkels verschijnt, eind oktober, is het een smartphone met een 6.3 inch Full HD+ scherm en een 2.2 GHz octa-core Qualcomm Snapdragon 750G processor. Aan de achterzijde zitten twee camera’s met een dual LED flitser, een 48 megapixel sensor met OIS en autofocus en een ultra-wide/macro sensor van 48 megapixel. Bijzonder is dat de achterzijde van het toestel drie ‘cameragaten’ heeft. Mogelijk dat er binnenkort dus een extra cameramodule, verschijnt. Maar het zou ook zomaar de laser focus sensor kunnen zijn die in het derde cameragat geplaatst is. Aan de voorzijde van het toestel zit een 32 megapixel camera voor selfies. De accu heeft een capaciteit van 3905mAh en standaard draait het toestel op Android 11.

Omdat de Fairphones gemaakt worden om langer mee te gaan dan de gemiddelde smartphone garandeert de fabrikant dat het toestel minimaal tot en met Android 15 geüpgraded zal kunnen worden.

Duurzaam: geen elektronisch afval en eerlijke materialen

Volgens de fabrikant is de Fairphone 4 de eerste smartphone die geen elektronisch afval creëert. Het bedrijf compenseert de telefoons van gebruikers en reserveonderdelen door voor elke verkochte Fairphone 4 één telefoon (of een vergelijkbare hoeveelheid klein elektronisch afval) verantwoord te recyclen. De telefoons die voor dit programma worden gebruikt, komen uit de Europese inname-acties van Fairphone of uit landen zonder formele recyclinginfrastructuur. Deze telefoons worden in Europa milieuvriendelijk gerecycled.

Daarnaast heeft de fabrikant de lijst met eerlijke materialen uitgebreid met zes nieuwe materialen. Die lijst richt zich nu op 14 essentiële materialen uit duurzame en eerlijker bronnen. Voor de Fairphone 4 zijn dit onder meer Fairtrade-gecertificeerd goud, aluminium van leveranciers met het certificaat Performance Standard van het Aluminium Stewardship Initiative (ASI), eerlijk wolfraam uit Rwanda, evenals gerecycled tin, zeldzame mineralen en kunststoffen.

De Fairphone 4 komt in twee uitvoeringen op de markt. Een variant met 6GB RAM en 128GB opslag voor 579 euro en een model met 8GB RAM en 256GB opslagcapaciteit. Die kost 649 euro. De goedkopere uitvoering is er alleen in het grijs. De duurdere variant ook in ‘Speckled Green’. Het toestel is vanaf nu online in pre-order te bestellen en zal vanaf 25 oktober in de winkels verschijnen.

In Nederland is Fairphone 4 via verkrijgbaar via de website van Fairphone, evenals bij T-mobile, KPN en Belsimpel in Nederland en bij Orange, Proximus en Krefel in België.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Duurzaam

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Zo denken Nederlandse datacenters energie te kunnen besparen

Vertegenwoordigers van de datacenters in Nederland hebben de koppen bij elkaar gestoken om energie te besparen.

Nieuws27.06.2024

Zo denken Nederlandse datacenters energie te kunnen besparen

Zonnepanelen lonen nog altijd

In een wereld waar duurzaamheid en energiebesparing steeds belangrijker worden, blijven zonnepanelen een populaire keuze voor huiseigenaren. De afschaffing van de salderingsregeling roept echter vragen op over de rendabiliteit van deze investering.

DC Business24.06.2024

Zonnepanelen lonen nog altijd

5 x waarom een goede verpakking telt bij webshops

Als je iets bij een kleine webwinkel bestelt, zeker als het een op papierwaren of cadeautjes toegespitste webshop is, dan weet je dat je vaak dat beetje extra kunt verwachten.

Online17.06.2024

5 x waarom een goede verpakking telt bij webshops

Zo haal je magnesium uit je voeding

Ben je wat meer aan het sporten, heb je last van je zenuwen of wil je gewoon bijdragen aan een goede gezondheid? Dan is magnesium uit voeding een essentieel mineraal om je lijf te helpen.

Lifestyle17.06.2024

Zo haal je magnesium uit je voeding

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

De knappe koppen van MIT hebben cement ontwikkeld dat vol energie zit. Hiermee maak je in één keer een giga-accu van je woning.

Technology14.06.2024

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

De slimste manier om je terugleverkosten laag te houden, is door zoveel mogelijk van je eigen energie zelf te gebruiken. Wat je immers zelf gebruikt, hoef je niet terug te leveren. En kost je dus niets extra’s. Zo houd je grip op je energierekening.

Technology13.06.2024

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

Houd je energierekening laag 
Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Industrie 5.0 staat voor schaalbaarheid met een doel: bedrijven groeien op een manier die zowel de samenleving als het milieu ten goede komt. Het introduceert systemen die menselijke creativiteit en machinale efficiëntie combineren om flexibele en veerkrachtige bedrijfsmodellen te ontwikkelen. 

Technology11.06.2024

Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Verder lezen over Smartphone

Samsung laat Galaxy AI hoogtij vieren in nieuwe foldable Galaxy Z Flip 6

Samsung heeft in Parijs tijdens Galaxy Unpacked nieuwe telefoons, smartwatches, oordopjes en een slimme ring aangekondigd.

Mobile10.07.2024

Samsung laat Galaxy AI hoogtij vieren in nieuwe foldable Galaxy Z Flip 6

CMF Phone 1: budgetsmartphone die het net even anders doet

CMF Phone 1 kost niet heel veel en hij heeft -net als Nothing zelf- een leuke quirky toevoeging om zich te onderscheiden.

Mobile08.07.2024

CMF Phone 1: budgetsmartphone die het net even anders doet

Alles over de aankomende Samsung-producten lijkt al gelekt

De lekken van de aankomende Samsung-producten zijn zodanig serieus, dat het erop lijkt dat alles al bekend is. Dit is wat we weten.

Mobile04.07.2024

Alles over de aankomende Samsung-producten lijkt al gelekt

Dit is de nieuwe OPPO Reno12 Series

De langverwachte OPPO Reno12 Series is vanaf vandaag verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Met de Reno12 en de Reno12 Pro introduceert OPPO twee gloednieuwe AI-telefoons met verschillende functies die de productiviteit en creativiteit verbeteren.

Mobile03.07.2024

Dit is de nieuwe OPPO Reno12 Series

iPhone 16 krijgt waarschijnlijk grotere, vervangbare batterij

iPhone zou best eens een stuk duurzamer kunnen worden en dat heeft alles te maken met de accu.

Mobile01.07.2024

iPhone 16 krijgt waarschijnlijk grotere, vervangbare batterij

Motorola kondigt felroze klaptelefoon Motorola Razr 50 Ultra aan

Motorola heeft zijn vouwbare telefoon aangekondigd. Het is de Razr 50 Ultra en de standaard-versie Razr 50. De Ultra komt in opvallend roze.

Mobile25.06.2024

Motorola kondigt felroze klaptelefoon Motorola Razr 50 Ultra aan

Dunne barsten op iPhone en Apple Watch niet meer gedekt

Het nieuwe beleid van Apple kan een reden zijn voor mensen om voorzichtiger met hun gadgets om te springen. Barstjes worden niet meer gefikst.

Mobile07.06.2024

Dunne barsten op iPhone en Apple Watch niet meer gedekt

Leica’s nieuwe app is voor wie de oude cameralook terugwil

Leica heeft een nieuwe app die heel geschikt blijkt te zijn voor wie terugverlangt naar oude camera’s. Het is de Leica Lux-app en je vindt in deze app verschillende kleurprofielen waarmee je de oldschool camera-looks kunt recreëren.

Mobile06.06.2024

Leica’s nieuwe app is voor wie de oude cameralook terugwil