Fairphone’s vijfde modulaire smartphone heeft ook 5G

Fairphone’s vijfde modulaire smartphone heeft ook 5G

De duurzaamste smartphone is weer wat duurzamer en eerlijker

Vorig artikel Volgend artikel

Je moet Fairphone toch wel wat credits geven. Zij slagen er al heel wat jaren in om het concept van de duurzame modulaire smartphone in leven te houden. Het grote idee achter dit concept is het feit dat we, in tegenstelling tot wat voor veel smartphone gebruikers jarenlang ‘business-as-usual’ was, niet elke twee jaar een nieuw toestel nodig hebben. Gewoon de camera, het scherm of een andere module ‘upgraden’. Dan kan het toestel nog makkelijk een paar jaar mee. Zo kan het dus dat Fairphone nu pas, zeven jaar na de lancering van hun eerste model, haar vijfde toestel, de Fairphone 4 presenteert. Waarom dan Fairphone 4? Vorig jaar werd de ‘3’ opgevolgd door de ‘3+’, vandaar. Enfin, de vijfde Fairphone valt met name op door de aanwezigheid van 5G support.

Duurzaam en fair zijn termen die decennialang niets van doen hadden met de mobiele- en smartphone markt. En nog altijd liggen alleen al in Nederland tienduizenden oude toestellen, die vaak nog prima functioneren, in kasten en lades. Fairphone koos acht jaar geleden voor een andere insteek. De fabrikant overleeft, maar haar toestellen gaan natuurlijk niet in dezelfde mate over de toonbanken als die van haar beroemde concurrenten uit Amerika, Korea en China.

Fairphone 4: modulaire 5G smartphone

Qua specificities is de Fairphone 4 uiteraard een kameleon. Nu nog niet, maar over enkele maanden, of iets langer, zullen upgrade modules beschikbaar komen. Op het moment dat het toestel in de winkels verschijnt, eind oktober, is het een smartphone met een 6.3 inch Full HD+ scherm en een 2.2 GHz octa-core Qualcomm Snapdragon 750G processor. Aan de achterzijde zitten twee camera’s met een dual LED flitser, een 48 megapixel sensor met OIS en autofocus en een ultra-wide/macro sensor van 48 megapixel. Bijzonder is dat de achterzijde van het toestel drie ‘cameragaten’ heeft. Mogelijk dat er binnenkort dus een extra cameramodule, verschijnt. Maar het zou ook zomaar de laser focus sensor kunnen zijn die in het derde cameragat geplaatst is. Aan de voorzijde van het toestel zit een 32 megapixel camera voor selfies. De accu heeft een capaciteit van 3905mAh en standaard draait het toestel op Android 11.

Omdat de Fairphones gemaakt worden om langer mee te gaan dan de gemiddelde smartphone garandeert de fabrikant dat het toestel minimaal tot en met Android 15 geüpgraded zal kunnen worden.

Fairphone4-UitElkaar
Ook de Fairphone 4 is dankzij het modulaire design makkelijk zelf te repareren en uit elkaar te halen.

Duurzaam: geen elektronisch afval en eerlijke materialen

Volgens de fabrikant is de Fairphone 4 de eerste smartphone die geen elektronisch afval creëert. Het bedrijf compenseert de telefoons van gebruikers en reserveonderdelen door voor elke verkochte Fairphone 4 één telefoon (of een vergelijkbare hoeveelheid klein elektronisch afval) verantwoord te recyclen. De telefoons die voor dit programma worden gebruikt, komen uit de Europese inname-acties van Fairphone of uit landen zonder formele recyclinginfrastructuur. Deze telefoons worden in Europa milieuvriendelijk gerecycled.

Daarnaast heeft de fabrikant de lijst met eerlijke materialen uitgebreid met zes nieuwe materialen. Die lijst richt zich nu op 14 essentiële materialen uit duurzame en eerlijker bronnen. Voor de Fairphone 4 zijn dit onder meer Fairtrade-gecertificeerd goud, aluminium van leveranciers met het certificaat Performance Standard van het Aluminium Stewardship Initiative (ASI), eerlijk wolfraam uit Rwanda, evenals gerecycled tin, zeldzame mineralen en kunststoffen.

De Fairphone 4 komt in twee uitvoeringen op de markt. Een variant met 6GB RAM en 128GB opslag voor 579 euro en een model met 8GB RAM en 256GB opslagcapaciteit. Die kost 649 euro. De goedkopere uitvoering is er alleen in het grijs. De duurdere variant ook in ‘Speckled Green’. Het toestel is vanaf nu online in pre-order te bestellen en zal vanaf 25 oktober in de winkels verschijnen.

In Nederland is Fairphone 4 via verkrijgbaar via de website van Fairphone, evenals bij T-mobile, KPN en Belsimpel in Nederland en bij Orange, Proximus en Krefel in België.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...