De nieuwe Fairphone 5 gaat hopelijk 10 jaar mee

De nieuwe Fairphone 5 gaat hopelijk 10 jaar mee

Vorig artikel Volgend artikel

Het Nederlandse merk Fairphone lanceert zijn nieuwe toestel Fairphone 5. Dit kondigt het vandaag aan in een presentatie. Het is wederom een smartphone die vooral op duurzaamheid is ingestoken. Zo gaat het toestel minimaal 5 jaar mee, met zelfs 8 jaar softwareondersteuning.


IMG20230830110156

Fairphone 5

Volgens het merk is dit de meest hightech Fairphone tot nu toe. Zo heeft het een betere levensduur, een verbeterd design en is het gemaakt van gerecyclede materialen. Dat design is mede te danken aan het Zweedse Above, een ontwerpstudio. Nieuw is bijvoorbeeld dat de telefoon een stuk dunner is en minder weegt. Het toestel kan tegen een spat en een zandkorrel met zijn IP55-rating.

Qua geheugen kun je uitgaan van 8GB RAM met 256 GB opslaggeheugen dat uitbreidbaar is tot 2 TB. Qua camera's heeft het toestel een hoofdcamera van 50 megapixel en verbeterde algoritmes om de foto's nog beter te maken. Hiervoor heeft het ook de hulp ingeschakeld van Sony dat de beeldsensor levert. En dat alles kun je bekijken op het 6,56 inch OLED-scherm met een verversingssnelheid van 90 Hertz. De batterij is vervangbaar, maar het zal even duren voor dat nodig is: het is 4200 mAh groot en er zit een eco-modus op om de batterij zoveel mogelijk te sparen. Fairphone belooft 1000 volledige oplaadcycli.


Duurzaamheid

Wat het apparaat (en het merk) echt bijzonder maken, dat is de enorm lange softwareondersteuning (vijf upgrades na Android 13) en overige duurzaamheidsinitiatieven. Zo zijn er 10 reserveonderdelen beschikbaar om het toestel zo lang mogelijk te kunnen blijven gebruiken zonder het hele apparaat te moeten vervangen. Zelfs de camera's zijn vervangbaar. Fairphone hoopt dat mensen tot 2033 vooruitkunnen met hun Fairphone 5, want het zou graag 10 jaar aan software-updates verzorgen als de tech het toelaat.

Heeft deze telefoon het allerbeste en nieuwste vergeleken met andere toestellen? Niet op alle gebieden, maar de verwachting is dat je dit in de praktijk amper merkt. We hebben hem alvast in onze handen gehad en het is een knappe verschijning die zeer verdienstelijk kan fotograferen, snel werkt en inderdaad een 'rechterhand' kan zijn voor vele jaren. Dankzij het Gorilla Glass 5 kan hij ook tegen een stootje mocht hij vallen.

Fairphone 5 is vanaf vandaag beschikbaar op de website van Fairphone en bij geselecteerde partners. Het toestel kost 699 euro.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...