Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.
Misschien was je voor de uitbraak van het coronavirus nog redelijk onbekend in de wereld van het videobellen. Inmiddels doen we dit massaal met eigenlijk iedereen die we kennen. Het is tenslotte zo’n beetje de enige manier om onze collega’s, vrienden en familie live te zien en spreken. Waarschijnlijk heb je inmiddels dus wel ontdekt dat de camera niet te dicht bij moet staan en het handig is als huisgenoten, kinderen en huisdieren niet in de buurt zijn.
Dit zijn de 5 valkuilen tijdens het videobellen. Soms grappig, maar vaak toch handig om rekening mee te houden!
Kijken naar jezelf in plaats van de ander
We weten dat het heel verleidelijk is om naar jezelf te kijken tijdens het videobellen. Even checken of je haar goed zit bijvoorbeeld. Toch is het een stuk beleefder als je naar je gespreksgenoot kijkt tijdens het videobellen. Kijk gewoon even in de spiegel voordat je gesprek begint.
Weet wanneer je camera aanstaat
Tja, we hoeven je niet te vertellen wat er allemaal kan gebeuren wanneer je vergeet dat je camera al, of nog steeds, aanstaat. Je wil gewoon niet dat je collega’s je zien in onderbroek bijvoorbeeld. Of zien hoe je ruzie maakt met je partner. Oeps! Check dus altijd even goed of je echt het gesprek hebt verlaten. Oh en vergeet ook niet te controleren hoe de achtergond eruit ziet. Misschien hoeven je collega’s niet de rommel in je woonkamer of de flessen wijn van de vorige avond te zien?
Microfoon aan laten staan terwijl je niet aan het woord bent
Dit is vooral niet aan te raden wanneer je met collega’s een videogesprek voert. Niet alleen zorgt het voor veel storend geluid waardoor je degene die aan het woord is moeilijker kunt verstaan, misschien roep jij net iets tegen de kat of je partner wat niet echt in het zakelijke gesprek past. Let dus goed op of je mic uitstaat en zet hem alleen aan wanneer je aan het woord bent.
In je huispak of badjas blijven zitten
Zeker wanneer je een zakelijk gesprek voert is het niet echt representatief om aan het gesprek deel te nemen in je pyjama. Hoewel er niet echt regels voor zijn, raden wij je aan om gewoon aan te trekken wat je normaal ook draagt. Niet alleen voel jij je dan zelf misschien ook productiever, je collega’s zullen ook geen grapjes kunnen maken over je pyjama, badjas of huispak.
Gesprek had ook een e-mail kunnen zijn
Waarschijnlijk heb je de memes op social media hierover wel voorbij zien komen: ‘meetings that could have been an e-mail’. Is het echt nodig om met elkaar te videobellen of kun je ook gewoon een e-mail sturen? Zeker nu we onze tijd vaak nog efficiënter in moeten delen is het goed om kritisch te zijn op het aantal videogesprekken.
Zijn we nog valkuilen vergeten? Laat het ons weten!
Verder lezen over Online Video
Tech in Asia25.07.2024
Being Digi-Sapiens: documentaire over de veranderende relatie tussen mens en technologie
Technology19.06.2024
Google toont nieuwe AI-tools voor marketing en creatie tijdens Cannes Lions Festival
DC Business13.06.2024
De voordelen van visuele content in e-learning
Video12.06.2024
YouTube laat creators nu meerdere thumbnails testen
Video29.05.2024
YouTube-video skipt naar het einde? Dan gebruik je een adblocker
Video27.05.2024
Boston Dynamics-robot Spot gaat viral met TikTok-dansjes
Social Media17.04.2024
TikTok betaalt mensen 38 cent per uur om TikTok te kijken
Video08.04.2024