Mobile26.12.2015

Batterij mythes


Gisteren kwam Newsmonkey met het artikel “12 dingen waarvan wij niet wisten dat ze dodelijk zijn voor de batterij van onze smartphone”. Aangezien dat artikel vol met onwaarheden staat, willen wij jullie even informeren over de mythes van de batterij van je telefoon.

batterij mythes
batterij mythes

Volledig opladen voor eerste gebruik

Niet waar: Vroeger was dit nodig om je batterij juist te kalibreren, maar nu is dit geen vereiste meer. Tegenwoordig is je smartphone slim genoeg om die calibratie pas uit te voeren vanaf het moment dat je smartphone een eerste keer volledig is opgeladen. Volledig opladen voor je begint te spelen met je nieuwe smartphone, of er direct mee aan de slag gaan heeft dus geen nadelige gevolgen voor je accu. Goed nieuws dus voor iedereen met weinig geduld 😉

Smartphone lang opladen zorgt dat accu ‘overladen’ wordt

Niet waar: Dit is al lang niet meer het geval! Vroeger moest je inderdaad de lader uittrekken, zodra je smartphone volledig opgeladen was. Ondertussen zijn de accu’s van je smartphone al veel verbeterd en niet alleen de accu, maar ook de laders! De meeste laders hebben een systeem aan boord, waarbij er gezorgd wordt voor een tijdelijke stop als het apparaat opgeladen is. Als je smartphone dan weer 2-3 procent verbruikt heeft, zal de lader weer beginnen bijladen tot 100 procent.

Je smartphone pas opladen als hij helemaal leeg is

Niet waar: Ondanks dat je denkt dat je batterij leeg is, is er nog iets van een 10 procent over. Deze dient om onder andere de oplaad-melding te tonen. Hoe dacht je anders dat dit op je scherm kwam?! Je smartphone telkens volledig leeg laten lopen heeft geen toegevoegde waarde, het is enkel lastig, want op die moment moet je smartphone aan de lader blijven!

Gebruik je smartphone niet tijdens het opladen

Niet waar: Dit heeft geen enkele impact op de levensduur van je batterij! Het zal wel langer duren eer je batterij volledig is opgeladen, want wat je doet met je smartphone, vraagt een bepaalde hoeveelheid batterij… Wil je in een zo kort mogelijke tijd je smartphone opgeladen hebben? Dan zet je hem uit, want zo kan er niets op de achtergrond blijven draaien 😉

Al je apps laten openstaan is slecht voor de batterij

Niet waar: De smartphone houdt de apps die je hebt geopend in zijn werkgeheugen. Je werkgeheugen is ondertussen ook al slim genoeg om deze enkel open te houden waar jij ze het laatst hebt gebruikt. Die openstaande apps gebruiken wel een klein beetje batterij, maar blijven niet steeds draaien in de achtergrond zoals apps doen als je er mee bezig bent. Een app steeds opnieuw openen en volledig afsluiten, verbruikt trouwens meer batterij dan ze open te laten.

Je werkgeheugen kan aan de andere kant wel overbelast worden, als je openstaande apps combineert met je smartphone nooit uitschakelen. Dan kan het al wel eens handig zijn dat je manueel al je apps gaat sluiten. Maar lees zeker de volgende mythe!

Zet je smartphone nooit uit

Niet waar: Je smartphone heeft ook af en toe volledige rust nodig! Zo kan niet alleen je processor, maar ook je batterij eens een powernapje gebruiken 😉 Zet je smartphone zeker 1 keer per week eens een nachtje uit! Dit zal ervoor zorgen dat je smartphone beter blijft werken en dus ook op vlak van batterij.

Gebruik alleen de lader die je mee kreeg bij je smartphone

Niet waar: De laders die meegeleverd worden bij je smartphone, zijn uiteraard de meest optimale laders, maar je mag er gerust ook een andere gebruiken! Tegenwoordig zijn er zelfs producenten die geen lader mee in de doos steken, waardoor je er zelf een moet kopen. Je moet dus zeker niet een lader van een specifiek merk kopen.

Wat je zeker NIET mag doen: een lader kopen van een namaak merk. Deze laders zijn fake en kunnen wel schade aanrichten aan je batterij! Zorg er dus voor dat je ofwel de officiële lader koopt of anders een lader van een wit merk.

Je batterij houdt niet van het weer

Waar: In je batterij zitten verschillende chemicaliën en grote temperatuurschommelingen kunnen daar ongewenste effecten op hebben! Je smartphone in de koelkast of naast een hittebron leggen is dus niet aan te raden! Het kan niet enkel je batterij schaden, maar ook andere componenten van je smartphone. Vermijd dus altijd grote temperatuurschommelingen!

Tips of Vragen

Heb je zelf nog tips of zit je nog met vragen? zet ze in de comments of spreek ons aan op sociale media: Facebook & Twitter

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Smartphone

Dunne barsten op iPhone en Apple Watch niet meer gedekt

Het nieuwe beleid van Apple kan een reden zijn voor mensen om voorzichtiger met hun gadgets om te springen. Barstjes worden niet meer gefikst.

Mobile07.06.2024

Dunne barsten op iPhone en Apple Watch niet meer gedekt

Leica’s nieuwe app is voor wie de oude cameralook terugwil

Leica heeft een nieuwe app die heel geschikt blijkt te zijn voor wie terugverlangt naar oude camera’s. Het is de Leica Lux-app en je vindt in deze app verschillende kleurprofielen waarmee je de oldschool camera-looks kunt recreëren.

Mobile06.06.2024

Leica’s nieuwe app is voor wie de oude cameralook terugwil

Huawei Pura 70 maakt indruk op Chinese smartphonemarkt

Sinds de lancering in april heeft Huawei's Pura 70-serie in China nogal wat indruk gemaakt op de smartphonemarkt. Van het nieuwe toestel, de: Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ (meest populair) en Pura 70 Ultra, zijn al bijna 2 miljoen eenheden verkocht.

Tech in Asia05.06.2024

Huawei Pura 70 maakt indruk op Chinese smartphonemarkt

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

WhatsApp heeft een nieuwe functie om het wat rustiger voor je te maken wanneer je de app opent. Een beetje rust.

Mobile22.05.2024

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

Er komt eindelijk een app van Winamp

Mediaspeler Winamp krijgt een app. De retro-tool voor PC's maakt binnenkort de overstap naar smartphones. Ook de PC-tool wordt verbeterd.

Mobile20.05.2024

Er komt eindelijk een app van Winamp

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Google heeft zijn nieuwe midrange-toestel Pixel 8a aangekondigd. Het toestel lijkt erg op het vlaggenschip van Google.

Mobile07.05.2024

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Wanneer geef ik mijn kind zijn of haar eerste telefoon?

Je kind vraagt al even om een mobiele telefoon, de eerste klasgenootjes of oudere broer en zus hebben er al een. Waar doe je als ouder goed aan en wat is nou het juiste moment om de eerste telefoon te geven? Het is een vraag waar iedere ouder wel mee zit. 

Mobile23.04.2024

Wanneer geef ik mijn kind zijn of haar eerste telefoon?

OPPO introduceert nieuw Reno-toestel: OPPO Reno11 F 5G

OPPO's nieuwe toestel is aangekondigd: het gaat om de OPPO Reno11 F 5G en het is een midrange-toestel.

Mobile19.04.2024

OPPO introduceert nieuw Reno-toestel: OPPO Reno11 F 5G