Augmented Reality kunst kijken met je smartphone in een digitale beeldentuin

Augmented Reality kunst kijken met je smartphone in een digitale beeldentuin

De AR Biennale van start in Düsseldorf, Köln en Essen

Vorig artikel Volgend artikel

Tot en met 22 februari kun je in de cultuurparken van drie Duitse steden (Düsseldorf, Köln en Essen) de AR Biennale bezoeken. Een Augmented Reality kunstexpositie waarbij de kunstwerken alleen op je smartphone of tablet te zien zijn. Zoals de naam al doet vermoeden willen de organisatoren er een tweejaarlijks terugkerend evenement van maken.

Een digitale beeldentuin

De digitale beeldentuin bestaat uit in totaal 35 AR kunstwerken. Om die te kunnen zien moet je met je smartphone, en de bijbehorende AR-app, de QR-codes scannen die in het park verspreid staan op de plekken waar de kunstwerken te zien zijn. De app werkt zowel op Android (vanaf versie 8) als iOS, vanaf versie 12.

Een aantal van de 35 AR kunstwerken hebben een interactief element, worden ondersteund met geluid of hebben een verborgen ‘easter egg’ om de beleving een eigentijds sausje te geven. Zoals gezegd is de AR expositie verdeeld over drie steden, met de Ehrenhof en Hofgarten van Düsseldorf als middelpunt. Daar zijn 29 van de in totaal 35 digitale kunstwerken te bezichtigen. De overige kunstwerken staan op verschillende locaties in Köln en Essen.

AR-Biennale-b
Augmented Reality kunst (Foto: AR Biennale)

Kaartje met in-app aankoop

Gezien de nog altijd geldende coronamaatregelen in Duitsland moet je een bezoek aan het NRW-forum vooraf reserveren. Op de website van de expositie kun je een tijdslot boeken en ook zien hoeveel plekken nog beschikbaar zijn.

Een kaartje kost € 7,50 per persoon. Voor dat geld kun je 13 van de 35 digitale kunstwerken bezichtigen. En, geheel in lijn met de app-trend van tegenwoorden, kun je toegang tot de 22 overige kunstwerken via een in-app aankoop, bijkopen voor € 5,49. Voordeel is wel dat, als je met meer personen gaat, je die 5,49 natuurlijk niet allemaal hoeft uit te geven. Kwestie van meekijken met elkaar.

Een greep uit de kunstenaars die hun digitale werken op de AR Biennale exposeren: Jeremy Bailey, Cibelle Cavalli Bastos, Gabriel Barcia-Colombo, Lucie Freynhagen, Andy Picci, Damjanski, David Lobser, Manuel Rossner, MengXuan Sun, Sarah Rothberg, Theo Triantafyllidis, Shawné Michaelain Holloway en Lola Zoido.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...