Mobile23.09.2014

App zet gedrukte teksten snel en correct om in woorden


Een applicatie die gedrukte teksten razendsnel en correct omzet in woorden, kan mogelijk een revolutie betekenen in het leven van blinden. Dat heeft Ray Kurzweil, specialist artificiële intelligentie en een topmedewerker van Google, in gesprek met Reuters gezegd.

De applicatie zal volgens hem aan blinden de mogelijkheid bieden om op een nieuwe manier aan het dagelijkse leven deel te nemen en hen onder meer toelaten om restaurant-menu’s te raadplegen of in het leslokaal uitgedeelde documenten door te nemen. De app is ontwikkeld in samenwerking met het Belgische technologiebedrijf Sensotec.

De applicatie KNFB Reader biedt blinde personen de mogelijkheid om een auditieve versie te krijgen van een gedrukte tekst,” aldus Reuters. “Volgens waarnemers zal de toepassing het leven van vele blinden fundamenteel kunnen veranderen.” De applicatie maakt gebruik van een smartphone-camera om gedrukte teksten te scannen en aan de gebruiker voor te lezen.

KNFB Reader

De app [iTunes], met zijn 89,99 euro toch best aan de prijzige kant, is een product van een veertigjarige samenwerking tussen de Amerikaanse National Federation of the Blind (NFB) en Ray Kurzweil, die aangeeft dat de toepassing perfect in staat kan zijn om een ziende begeleider te vervangen. 

screenshot-knfb-app
screenshot-knfb-app

Jaren 70

Kurzweil startte in het begin van de jaren zeventig onderzoek naar zogenaamde leesmachines, nadat hij tijdens een vliegreis in gesprek was geraakt met een blinde medepassagier, die zijn beklag had gemaakt over het gebrek aan technologieën voor beeldherkenning. Enkele jaren later stelde de wetenschapper zijn eerste leesmachine voor aan de National Federation of the Blind.

Het eerste model had de omvang van een wasmachine en kostte 50.000 dollar. Sindsdien is de technologie steeds verder verfijnd, maar was tot nu toe nog niet beschikbaar op een gemiddelde mobiele telefoon en diende voor gelijkaardige ontwikkelingen nog altijd een prijs van meer dan 1.000 dollar te worden voorzien.

Vroege gebruikers van de applicatie tonen zich onverdeeld enthousiast over de aangereikte technologie, die hen in staat stelt om ontvangen informatie binnen een tijdspanne van enkele seconden te raadplegen.

Bryan Bashin, executive director van de organisatie Lighthouse for the Blind and Visually Impaired, zegt dat de applicatie bewijst dat technologie een bijzonder positieve en diepgaande impact op het dagelijks leven kan hebben. “Het feit dat men met een gewone mobiele telefoon in staat zal zijn om in realtime gedrukte informatie te raadplegen, zal voor velen een keerpunt in het leven betekenen,” zegt Bashin.

De applicatie is nu voor Apple-devices op de markt gebracht, maar Android versie is in de maak en men denkt ook aan een variant voor Google Glass.    

Dominique Dewitte

Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.

Verder lezen over App

Dyson wil je met AR-app laten zien welke plekjes je bent vergeten

Dyson komt met een app om je te wijzen op de plekjes waar je hebt vergeten te stofzuigen. Heel confronterend, maar er zijn nog vragen.

Technology12.04.2024

Dyson wil je met AR-app laten zien welke plekjes je bent vergeten

Uber nu ook beschikbaar in Zwolle

Taxichauffeurs uit Zwolle kunnen sinds een week de Uber app gebruiken om passagiers te vinden die op zoek zijn naar een rit.

Online10.04.2024

Uber nu ook beschikbaar in Zwolle

​Waarom je gedreven blijft om Duo Lingo of Candy Crush te doen

Sommige spelletjes of apps begin je mee, maar laat je na een paar dagen al links liggen. Anderen doe je elke dag, alsof het een religie is. Helemaal als de klok bijna 12 uur slaat ‘s nachts, dan breekt het zweet je uit...

Mobile18.03.2024

​Waarom je gedreven blijft om Duo Lingo of Candy Crush te doen

Signal heeft meer dan 1 miljoen Nederlandse gebruikers

WhatsApp mag zich binnenkort dan openstellen voor meer ander appverkeer, er zijn nog steeds altnernatieven voor de app die flink in opkomst zijn. Zo schijnt Signal het in Nederland enorm goed te doen: er zijn 1 miljoen N...

Online07.02.2024

Signal heeft meer dan 1 miljoen Nederlandse gebruikers

WhatsApp-alternatief boert goed
​Zo kun je een WhatsApp-kanaal starten en beheren

WhatsApp heeft het sinds kort mogelijk gemaakt om een kanaal te volgen. En je kunt nu ook zelf een kanaal starten. Op die manier kun je als je bijvoorbeeld een bedrijf hebt, of een fanclub runt, je klanten of medefans op...

Social Media26.01.2024

​Zo kun je een WhatsApp-kanaal starten en beheren

CES: volledig offline gegevens overdragen kan nu met de LiveDrop app

Door het scannen van een speciale bewegende digitale code op de CES in Las Vegas kon Constantijn van Oranje als eerste een bestand volledig offline ontvangen op zijn telefoon. De technologie voor deze offline manier van...

Startups11.01.2024

CES: volledig offline gegevens overdragen kan nu met de LiveDrop app

In 2023 hebben we ruim 6,6 miljard euro betaald met Tikkies

De populariteit van "stuur je ff een Tikkie" is ook in 2023 verder toegenomen. In totaal is dit jaar al voor ruim 6,6 miljard euro aan Tikkies verrekend. Het record van vorig jaar - 5,5 miljard euro - is dus opnieuw verb...

Mobile28.12.2023

In 2023 hebben we ruim 6,6 miljard euro betaald met Tikkies

​Nieuw jaarrecord
Gepersonaliseerde waarschuwingen voor spookrijders krijgen via app

Uit onderzoek in 2022 kwam naar buiten dat de Nederlandse politie jaarlijks te maken krijgt met zo'n 375 spookrij-incidenten. Nieuws en updates over eventuele spookrijders hoor je vaak via de radio. Maar met apps als Spo...

Automotive13.12.2023

Gepersonaliseerde waarschuwingen voor spookrijders krijgen via app

Vlaanderen pioniert!