Mobile05.01.2024

​6 tips om meer uit je Android-telefoon te halen


Je hebt hem altijd bij je, maar haal je er ook echt uit wat erin zit? Je hoeft niet constant met je telefoon bezig te zijn om er meer uit te halen. Soms zijn er ook heel handige functies die je simpelweg nog niet kent en juist zorgen dat je bijvoorbeeld minder met je telefoon bezig hoeft te zijn. We geven je 6 tips om meer uit je Android-telefoon te halen.

Verwijder de bloatware

Veel mensen denken onterecht dat de apps die al staan voorgeïnstalleerd ook een soort verplichting zijn. Hoewel je ze niet altijd kan verwijderen (en dat een best kwalijke zaak is), is er wel degelijk een manier om die app niet meer in je applade tevoorschijn te zien komen. Je kunt ze namelijk ook uitschakelen. De app wordt niet van je telefoon gehaald, maar je ziet hem niet meer. Ideaal voor dat soort apps waar je niet op zit te wachten, zoals YouTube Music bijvoorbeeld.

Digitaal welzijn inschakelen

Digitaal welzijn is een manier om in de gaten te houden hoeveel tijd je op je telefoon besteedt, maar ook waaraan je die tijd besteedt. Je kunt binnen apps zelf bovendien vaak limieten stellen aan hoe lang je ze per dag mag gebruiken en dat is bijvoorbeeld handig voor mensen die graag hun TikTok-tijd willen beperken. Zeker als je voor je gaat slapen nog wel eens tijd op TikTok vertoeft, dan kun je op die manier zorgen dat je niet tot 3 uur ‘s nachts sketches zit te kijken.

Zet Google Foto’s aan

Apple heeft zijn iCloud, maar Android heeft ook zoiets, bijvoorbeeld om foto’s in te zetten. Stel je voor dat je op vakantie bent en je maakt allerlei mooie foto’s, maar dan valt je telefoon in een ravijn. Huilen natuurlijk, maar het hoeft niet te betekenen dat je je foto’s kwijt bent. Als je Google Foto’s automatisch een back-up laat maken van je foto’s, eventueel zelfs over je data als je abonnement het toelaat, dan is in ieder geval dat kunstzinnige plaatje van dat ravijn niet voor altijd verdwenen. Bovendien is Google Foto’s dankzij AI ook heel erg slim, dus als jij even snel een foto van je kat zoekt om aan je collega te laten zien, dan hoef je niet uren te swipen en met je ogen te scannen alsof je een snelkassa bij de Appie bent. Je hoeft dan alleen maar ‘kat’ in te toetsen in Google Foto’s.

Check abonnementen die je hebt lopen

Je wil een app even uitproberen, maar dan moet je wel akkoord gaan met een abonnement dat pas over twee weken ingaat. Natuurlijk vergeet je zoiets wel eens, en dan zit je aan een abonnement vast. Check regelmatig in Google Play onder je profiel bij ‘Betalingen en abonnementen’ waar je allemaal abonnementen op hebt.

De Quick Settings instellen

Als je op je homescherm naar beneden swipet vanaf de top van je scherm, dan zie je daar de Quick Settings. Heel handig, want hier vind je de optie om Bluetooth aan te zetten, of je zaklamp. De Quick Settings kun je ook zelf aanpassen. Misschien is er namelijk een andere toepassing die jij veel liever onder dat swipeje hebt, of op een hogere plek in het menu. Er is gewoon een potloodje te zien waarmee je die Quick Settings kunt aanpassen.

Pas de widgets aan

Het is niet alleen de notificatiebalk die je snel op de hoogte kan brengen van wat er in een app gebeurt. Je kunt op je homescherm ook widgets zetten. Die van de Google Agenda laat je bijvoorbeeld snel zien wat je volgende afspraak is, of die van Spotify geeft je extra mogelijkheden om te zien welk nummer er speelt en zelfs de optie om op Play of Pauze te drukken. Sommige widgets kunnen kleiner of groter worden gemaakt, en je kunt er meerdere bij elkaar kwijt op je homescherm, als je dat fijn vindt. Pas wel op dat je de overzichtelijkheid niet kwijtraakt.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Android

Nieuwe kleurstelling OnePlus Watch 2 & OnePlus Pad Go worden op 23 april onthuld

Wereldwijd technologiemerk OnePlus heeft aangekondigd zijn ecosysteem van producten in Europa te gaan versterken met een midrange tablet genaamd OnePlus Pad Go en een nieuwe kleurstelling voor de OnePlus Watch 2. Beide producten worden officieel uit de doeken gedaan op dinsdag 23 april om 16:00 uur Nederlandse tijd.

Gadgets17.04.2024

Nieuwe kleurstelling OnePlus Watch 2 & OnePlus Pad Go worden op 23 april onthuld

Gevonden voorwerpen: Androids gaan zoekgeraakte gadgets vinden

In de taxi, in de trein of in de kroeg: het zijn typisch plekken waar mensen hun smartphone vergeten. Iets te veel gedronken, een gladde zitting, donker, het zijn allemaal redenen waardoor je je smartphone nog sneller ui...

Technology09.04.2024

Gevonden voorwerpen: Androids gaan zoekgeraakte gadgets vinden

Waarom je niet altijd voor een iPad hoeft te kiezen

iPads zijn inmiddels zo’n standaard geworden in de tabletwereld, dat we het vaker een iPad noemen dan een tablet. Ook als het helemaal geen tablet van Apple is. Ze bestaan: non-Apple-tablets, en die zijn lang niet alti...

Gadgets02.04.2024

Waarom je niet altijd voor een iPad hoeft te kiezen

Android Auto helpt je herinneren waar je auto staat

Vergeet je vaak waar je je auto parkeert? Dan ben je niet de enige. Er zijn diverse apps waarin je kunt vastleggen waar je de auto hebt gelaten, maar nu introduceert Google een handige nieuwe functie voor Maps waarvan we...

Automotive08.12.2023

Android Auto helpt je herinneren waar je auto staat

Wat is iMessage en waarom gebruiken we het niet zoveel?

Apple heeft geen ‘Berichten’ zoals Android. Althans: de app heet wel Berichten, maar staat beter bekend als iMessage. Het is een app waarin je sms’jes binnenkomen, maar waarmee je ook berichten kunt sturen. Die ber...

Mobile15.11.2023

Wat is iMessage en waarom gebruiken we het niet zoveel?

Vlak voor Apple event teast Google alvast zijn Pixel 8 en Watch 2

Morgenavond presenteert Apple zijn nieuwe iPhone en zoals we al schreven is er al vrij veel aan geruchten door de geruchtenmolen gegaan. Echter staat er ook nog een andere telefoonaankondiging voor de deur, namelijk Goog...

Mobile11.09.2023

Vlak voor Apple event teast Google alvast zijn Pixel 8 en Watch 2

​Android krijgt nieuwe functies: dit is er nieuw

Android krijgt een facelift. De bekende robot van Google gaat er net even anders uitzien. Zijn bonkige lijf is wat meer bourgondisch rond geworden en hij ziet er sowieso wat ronder en meer knuffelbaar uit. Google vond he...

Mobile06.09.2023

​Android krijgt nieuwe functies: dit is er nieuw

En een vernieuwd logo
Meta stopt met Messenger Lite

Meta zegt te gaan stoppen met Messenger Lite. Sterker nog, het heeft het al uit de Google Play Store gehaald. Messenger Lite is in Nederland over het algemeen niet heel erg nodig, maar wel op andere plekken waar mensen b...

Social Media25.08.2023

Meta stopt met Messenger Lite

Verder lezen over Smartphone

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

WhatsApp heeft een nieuwe functie om het wat rustiger voor je te maken wanneer je de app opent. Een beetje rust.

Mobile22.05.2024

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

Er komt eindelijk een app van Winamp

Mediaspeler Winamp krijgt een app. De retro-tool voor PC's maakt binnenkort de overstap naar smartphones. Ook de PC-tool wordt verbeterd.

Mobile20.05.2024

Er komt eindelijk een app van Winamp

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Google heeft zijn nieuwe midrange-toestel Pixel 8a aangekondigd. Het toestel lijkt erg op het vlaggenschip van Google.

Mobile07.05.2024

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Wanneer geef ik mijn kind zijn of haar eerste telefoon?

Je kind vraagt al even om een mobiele telefoon, de eerste klasgenootjes of oudere broer en zus hebben er al een. Waar doe je als ouder goed aan en wat is nou het juiste moment om de eerste telefoon te geven? Het is een vraag waar iedere ouder wel mee zit. 

Mobile23.04.2024

Wanneer geef ik mijn kind zijn of haar eerste telefoon?

OPPO introduceert nieuw Reno-toestel: OPPO Reno11 F 5G

OPPO's nieuwe toestel is aangekondigd: het gaat om de OPPO Reno11 F 5G en het is een midrange-toestel.

Mobile19.04.2024

OPPO introduceert nieuw Reno-toestel: OPPO Reno11 F 5G

Elektrische auto-maker Polestar komt met een smartphone

Porsche werkt al een tijdje samen met smartphone-bedrijven, zoals Huawei en Honor, maar automaker Polestar maakt zijn eigen telefoon.

Automotive18.04.2024

Elektrische auto-maker Polestar komt met een smartphone

Heineken introduceert telefoon die amper iets kan: Boring Phone

Verlang je soms terug naar die tijd van eenvoud: dat je je telefoon alleen gebruikte voor telefoneren en Snake? Die tijd kun je herbeleven: dit is de Boring Phone.

Mobile17.04.2024

Heineken introduceert telefoon die amper iets kan: Boring Phone

Dit is de nieuwe edge generatie van Motorola

Motorola kondigde vandaag 3 nieuwe toestellen aan uit het premium assortiment: de motorola edge 50 ultra, motorola edge 50 pro en motorola edge 50 fusion.

Mobile16.04.2024

Dit is de nieuwe edge generatie van Motorola

aangedreven door moto AI