​5 apps die je kunnen helpen als het treinverkeer plat ligt

​5 apps die je kunnen helpen als het treinverkeer plat ligt

Vorig artikel Volgend artikel

Er rijden geen treinen van en naar Amsterdam Centraal: vrij irritant als je naar het concert van Harry Styles wil, maar er zijn gelukkig veel alternatieven. Ook als je dit artikel op een ander moment leest wanneer er weer treinproblemen zijn: dit zijn vijf apps die je kunnen helpen om op je bestemming te komen wanneer de NS het laat afweten.

Met het OV: 9292

De app 9292 OV heeft de optie om de treinen uit te schakelen uit het reisadvies en dat maakt het een fijne app om te gebruiken als er een bepaald type verkeer uitvalt (je kunt ook bussen, trams en meer uitschakelen). Zo kun je als je naar Harry Styles wil gaan vrij snel zien dat er vanaf Centraal ook metro’s naar de Arena gaan en kun je die nemen om op tijd bij deze zingende hunk terecht te komen.

Taxi: Uber

Je kan wel wat druk zijn op Uber als meerdere mensen ineens van de trein naar een alternatief op zoek moeten gaan, maar het is wel een app die je snel inzicht kan geven in of er een taxi in de buurt is en wat je ritje gaat kosten. Vooral die kostenindicatie is erg handig, want als je met het openbaar vervoer wilde gaan, dan heb je waarschijnlijk geen rekening gehouden met een taxi. En al helemaal niet met angstvallig naar de meter moeten kijken hoe hoog die oploopt. Uber is in veel gevallen wat goedkoper dan een gewone taxi en je kunt voor je akkoord gaat zien wat de schade ongeveer gaat worden.

Carpoolen: BlaBlaCar

Een andere slimme optie is BlaBlaCar. In deze app vind je zowel busritten die je kunt nemen als mensen die zichzelf aanbieden als carpool-auto. Je moet hier wel voor betalen als je wil meerijden, maar gelukkig is van tevoren duidelijk wat er betaald moet worden. De app heeft geen sterrensysteem zoals Uber, waardoor je behalve de ‘geverifieerd’-status en het aantal Facebook-vrienden weinig kunt opmaken over hoe andere mensen jouw potentiële chauffeur hebben ervaren, maar het is wel een manier om als het echt niet anders kan toch nog thuis te kunnen arriveren. Of bij je concert, op werk, enzovoort.

Carpoolen II: Twitter

Vaak als er echt grote problemen zijn met de treinen, dan zijn er mensen die denken: hey, ik moet toch een bepaalde kant op met de auto, misschien kan ik iemand meenemen en diegene zo helpen. Dat is dus anders dan BlaBlaCar, waarbij chauffeurs geld kunnen vragen. Zo zie je vaak op Twitter als er bijvoorbeeld hevige sneeuwval is dat mensen aanbieden wat mensen mee te nemen in hun auto of zie je juist oproepen van: “Gestrand op Almere, maar ik moet naar Ommen, is er iemand die die kant opgaat?”

Scooter: Felyx of Check

Deelscooters kunnen je misschien niet heel ver weg brengen, maar het is wel een idee om er bijvoorbeeld mee van Amsterdam Centraal naar Amsterdam Amstel rijden, als de treinen daar wel gaan. Niet elke stad heeft ze, maar het is wel een goed alternatief om in ieder geval daarna weer verder te kunnen reizen. En eerlijk is eerlijk, het is ook gewoon best leuk om even met een scootertje door de stad te scheuren.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...