De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Onderzoek naar gebruik van mobiele telefoons onder Nederlandse kinderen toont aan dat bijna alle kinderen over een eigen mobiele telefoon beschikken. Daarvan is ruim de helft in het bezit van een smartphone en kan mobiel internetten (63%). Ook Pingen en Whatsappen zijn in korte tijd razend populair geworden. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Hey, what’s app?‘ van Mijn Kind Online en Digivaardig & Digiveilig onder meer dan 2.600 jongeren van 8-18 jaar.
Mobiele telefoons spelen een belangrijke rol in het leven van de jeugd. Een leven zonder telefoon is voor de meeste nauwelijks voor te stellen maar jongeren storen zich ook regelmatig aan elkaars ‘excessieve‘ belgedrag. Volgens Remco Pijpers, directeur van Mijn Kind Online, is de mobiele telefoon niet meer weg te denken uit het dagelijks leven van kinderen en mobiel internet hoort daar steeds meer bij: “Met 8 jaar heeft al een kwart van de kinderen een mobiele telefoon. Vier jaar later, wanneer ze naar de middelbare school gaan hebben ze er allemaal een, steeds vaker ook met internet. Door het mobiele internet is het voor ouders echter juist lastiger geworden toezicht te houden op wat hun kinderen zien en doen op hun telefoon. Terwijl het wel heel belangrijk is kinderen te leren bewust en veilig met hun mobiel te laten omgaan.”
Whatsapp en Ping populair dankzij smartphones
De smartphone, een multifunctioneel toestel waarmee je behalve bellen en sms’en ook kunt internetten, is aan een enorme opmars bezig. 54% van de kinderen tussen 8-18 jaar heeft een smartphone. 8-jarigen hebben nog vooral een ‘gewone’ mobiel, terwijl 80% van de 17-jarigen een veel duurdere smarthphone heeft. Dat heeft gevolgen voor het telefoongebruik.
In korte tijd zijn de berichtenservices Whatsapp en Ping razend populair geworden. Bij onbeperkt internet kunnen jongeren met deze toepassingen eindeloos berichtjes naar elkaar sturen zonder extra kosten. Berichten sturen is inmiddels veel populairder dan bellen. Een derde van de kinderen maakt hier dagelijks gebruik van. Bijna 70% van de 13-plussers belt, sms’t, Whatsappt en Pingt wekelijks meer dan 100 keer. Contact met moeders is daarbij het belangrijkst: tieners doen dat via Whatsapp en Ping, jonge kinderen bellen. Omdat niet alle kinderen internet op hun mobiel hebben worden gewone sms’jes nog steeds door meer jongeren gebruikt dan Whatsapp of Ping.
Kinderen hechten veel waarde aan hun telefoon. Bijna 60% van de kinderen is het ermee eens dat je er niet bij hoort zonder mobiel. Bijna de helft heeft zijn telefoon zelfs ’s nachts aan en in de buurt. Jongeren vinden zelf ook dat een mobiel wel erg belangrijk is geworden: driekwart (75%) van de kinderen is het eens met de stelling ‘Mijn generatie is verslaafd aan zijn mobiele telefoon‘. Ruim de helft (53%) van de jongeren zegt zelf ook echt niet zonder zijn of haar mobiel te kunnen. Hoe ouder de kinderen, hoe meer belang ze hechten aan hun telefoon. Toch storen kinderen en jongeren zich soms ook aan het veelvuldige gebruik van het mobieltje.
Regels thuis en op school
Op de meeste scholen (72%) gelden regels voor mobiele telefoons. 1 op de 10 kinderen moet het mobieltje bij binnenkomst inleveren, op bijna alle scholen moet de telefoon uit of op stil staan tijdens de lessen. De telefoons worden nauwelijks ingezet voor educatieve toepassingen tijdens de les, slechts 3% van de kinderen zegt dat dit wel eens gebeurt. Thuis heeft een derde van de kinderen te maken met regels over het gebruik van hun mobieltje. Er zijn regels over hoe vaak en hoe lang er gebeld mag worden, met wie en voor hoeveel geld. Bij evenzoveel kinderen zijn er geen regels thuis. Hoe ouder de kinderen, hoe minder regels.
Verder lezen over Kinderen
Entertainment25.11.2024
Deze drie nieuwe animatiefilms moet je zeker in de gaten houden
Gaming23.11.2024
Zo zorg je dat je kind geen geld uitgeeft in games
Startups11.11.2024
ChatLicense wint Global Impact Challenge van Singularity University en SYNC Ithra
Social Media26.09.2024
Zuckerberg: ‘Social media geen directe invloed op geestelijke gezondheid’
Social Media18.09.2024
Instagram is niet meer hetzelfde voor tieners
Events16.09.2024
Vier 25 jaar Spongebob @ WONDR Experience Amsterdam
Technology16.09.2024
Dit is de opvolger van de veiligste autostoel: Anoris T2 i-Size
De Ferrari onder de autostoelen?Online13.09.2024
Ouders, kinderliedjes blijven straks uit je Spotify-geschiedenis
Verder lezen over Mobiele telefoon
Mobile18.11.2024
Last van ongewenste telefoontjes? Deze computer-oma pest terug
Mobile19.02.2024
Tijdmachine: de autotelefoon was voor de echte zakenman
Gaming18.01.2024
Bethesda komt met smartphonegame Elder Scrolls: Castles
Mobile04.12.2023
Terugblik: Pocketline Swing was voor velen de eerste mobiel
Mobile05.09.2023
T-Mobile is niet meer: heet nu Odido
En gaat vol op de klantMobile04.04.2023
Het mobieltje ziet Abraham
Gaming22.03.2023
Netflix wil eind dit jaar bijna 100 games op het platform hebben
Mobile27.02.2023