Mobile12.03.2012

De smartphoneslavernij: hoe onze dienaar onze meester werd


de-smartphoneslavernij-hoe-onze-dienaar-.jpg
de-smartphoneslavernij-hoe-onze-dienaar-.jpg

Smartphones zijn fascinerende, nuttige objecten, die op korte tijd ons leven ten goede hebben veranderd. Steeds meer mensen gebruiken ze om van thuisuit te werken en zo de dagelijkse files te vermijden. In het smartphonetijdperk kan elke seconde nuttig worden gebruikt. Je kan werken terwijl je op je koffie zit te wachten.

Doch de smartphonerevolutie heeft ook een schaduwzijde. Werden deze apparaten ontwikkeld om ons leven makkelijker te maken, dan zijn wij nu de slaven van deze meesters geworden, schrijft The Economist.

Overal zien we obsessief gebruik van smartphones en niet enkel in de vorm van constante, flitsende of vibrerende berichtjes. Het fenomeen van de hyperconnectiviteit is op de werkvloer uitgegroeid tot de meest destabiliserende trend van het laatste decennium: vroeger waren enkel dokters rond de klok bereikbaar, nu is iedereen dat. Managers verwachten dat hun werknemers de stortvloed aan e-mails en berichtjes ook na hun werk blijven navolgen, waardoor hun familieleven, en hun geestelijke gezondheid, ernstig in gevaar komt. Bureaucratie heeft plaats gemaakt voor adhocratie.

Het bedrijfsleven lijdt daaronder. Met een simpele sms sturen managers op het laatste moment een plan compleet een andere richting uit. Managers in verschillende tijdszones hebben er een gewoonte van gemaakt in real-time met elkaar te communiceren. We staan op met informatie en gaan slapen met informatie. Ook de voortdurende afleiding is nefast voor de productiviteit. Op het eerste zicht normale mensen checken hun smartphones op elk moment van de dag, tot op het toilet. Het werk eist zijn plaats binnen het gezin op, veel meer dan omgekeerd. Werknemers maken geen onderscheid meer tussen werktijd en vrije tijd.

Maar hoe kunnen we zelf de touwtjes in handen houden? Hoe kunnen we genieten van de voordelen van connectivity, zonder er de slaven van te worden? Er lijkt maar één oplossing en dat is een digitaal diëet. Net zoals een teveel aan junkfood ons verplicht op een meer gedisciplineerde manier te gaan eten, moet een overvloed aan junkinformatie ertoe leiden dat we meer gedisciplineerd omgaan met onze tijd.

Een regel als ‘geen computer/sms/e-mail tijdens het weekend’ of ‘geen smartphone of donderdag’ doet wonderen en zet de magie van de iPhone opnieuw in perspectief. De Boston Consulting Group nam de proef op de som. Na enige tegenkanting van binnenuit is deze regel nu SOP (standard operational procedure) geworden en de groep tracht de regel ook bij klanten te implementeren.

Het probleem met zo’n digitaal dieet is dat je op je eentje weinig kan veranderen. Volgens Leslie Perlow, de auteur van het boek “Sleeping with Your Smartphone”, kan enkel een collectieve inspanning binnen het ganse bedrijf effectief zijn. Maar eenmaal iedereen op dezelfde trein springt, verhoogt de productiviteit van het team en daalt het risico op burn-out.

Het probleem van hyperconnectiviteit wordt in de toekomst alleen maar ernstiger. Steeds slimmer wordende smartphones en de entrée van jonge digitale junkies op de werkvloer zijn slechts een volgende stap. Uit recent onderzoek blijkt dat 60% van onze tieners toegeeft “zwaar verslaafd” te zijn aan hun smartphone. Bij volwassenen is dat 37%.

Hoe sneller en aantrekkelijker smartphones worden, hoe verslaafder we zullen raken. Bij overdaad doet je partner er goed aan je gsm door het raam te keilen, maar uiteindelijk is er maar een mogelijke oplossing: bedrijven moeten hun werknemers een verplicht digitaal diëet opleggen. [Bron]

Dominique Dewitte

Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.

Verder lezen over Smartphone

Wanneer geef ik mijn kind zijn of haar eerste telefoon?

Je kind vraagt al even om een mobiele telefoon, de eerste klasgenootjes of oudere broer en zus hebben er al een. Waar doe je als ouder goed aan en wat is nou het juiste moment om de eerste telefoon te geven? Het is een vraag waar iedere ouder wel mee zit. 

Mobile23.04.2024

Wanneer geef ik mijn kind zijn of haar eerste telefoon?

OPPO introduceert nieuw Reno-toestel: OPPO Reno11 F 5G

OPPO's nieuwe toestel is aangekondigd: het gaat om de OPPO Reno11 F 5G en het is een midrange-toestel.

Mobile19.04.2024

OPPO introduceert nieuw Reno-toestel: OPPO Reno11 F 5G

Elektrische auto-maker Polestar komt met een smartphone

Porsche werkt al een tijdje samen met smartphone-bedrijven, zoals Huawei en Honor, maar automaker Polestar maakt zijn eigen telefoon.

Automotive18.04.2024

Elektrische auto-maker Polestar komt met een smartphone

Heineken introduceert telefoon die amper iets kan: Boring Phone

Verlang je soms terug naar die tijd van eenvoud: dat je je telefoon alleen gebruikte voor telefoneren en Snake? Die tijd kun je herbeleven: dit is de Boring Phone.

Mobile17.04.2024

Heineken introduceert telefoon die amper iets kan: Boring Phone

Dit is de nieuwe edge generatie van Motorola

Motorola kondigde vandaag 3 nieuwe toestellen aan uit het premium assortiment: de motorola edge 50 ultra, motorola edge 50 pro en motorola edge 50 fusion.

Mobile16.04.2024

Dit is de nieuwe edge generatie van Motorola

aangedreven door moto AI
10 manieren waarop Google Maps je helpt op vakantie

Vroeger moest je landkaarten mee, Lonely Planet-gidsen en liep je met een spoorboekje op zak om maar te weten hoe je ergens kwam of waar je lekker kon eten. Tegenwoordig pakken we dat anders aan, want we hebben een smart...

Online30.03.2024

10 manieren waarop Google Maps je helpt op vakantie

Sonic krijgt zijn eigen Fall Guys-achtige game: Sonic Toys Party

Fall Guys is een geweldige game, Sonic is een geweldige gamereeks: het is dus niet zo heel gek dat de makers van het aankomende spel Sonic Toys Party zich hevig hebben laten inspireren door Fall Guys. Het wordt een mobie...

Gaming26.03.2024

Sonic krijgt zijn eigen Fall Guys-achtige game: Sonic Toys Party

​Waarom je gedreven blijft om Duo Lingo of Candy Crush te doen

Sommige spelletjes of apps begin je mee, maar laat je na een paar dagen al links liggen. Anderen doe je elke dag, alsof het een religie is. Helemaal als de klok bijna 12 uur slaat ‘s nachts, dan breekt het zweet je uit...

Mobile18.03.2024

​Waarom je gedreven blijft om Duo Lingo of Candy Crush te doen