09.11.2009
Mobile

Wat kan een mobieltje in 2011?

By: Redactie Dutchcowboys

BlogMobile
wat-kan-een-mobieltje-in-2011.jpg
wat-kan-een-mobieltje-in-2011.jpg

Stel je een apparaat voor met een uitklapbaar scherm van 20 centimeter, een groot virtueel toetsenbord voor simpele tekstinvoer, tal van sensoren die je omgeving aftasten en software die slim genoeg is om op alle vragen en behoeften te anticiperen.

Open het apparaat en laat het de straat zien waar je jezelf bevindt en je krijgt gelijk een foto of een video te zien van hoe die straat er 200 jaar geleden uitzag. Vraag om een lunchsuggestie en je krijgt een lijst met restaurants aangeboden die rekening houdt met jouw persoonlijke smaak. En wie tijdens een stevige discussie met zijn partner omtrent de restaurantkeuze gebeld wordt door iemand die laag op de prioriteitenlijst staat, kan er op rekenen dat het apparaat weet dat de beltoon beter niet wordt geactiveerd.

De geroemde iPhone 3G S is binnen 2 jaar een relikwie uit de oudheid. Dat voorspellen onderzoekers die actief zijn in de mobiele telefoon industrie. Hoewel de gsm’s van het jaar 2011 uiterlijk niet veel zullen verschillen van de huidige exemplaren, zullen ze wel veel meer computer dan telefoon zijn.

De huidige smartphones kunnen ongeveer alles wat een pc kon in 2007, maar over een paar jaar zullen smartphones genoeg rekenkracht hebben om steeds meer geavanceerde toepassingen mogelijk te maken en echt voordeel te halen uit de mobiliteit van het apparaat.

Hoewel vele van deze voorspellingen niet voor morgen zijn, lijkt een zaak zeker. De grote verandering van de 24 volgende maanden wordt het opvouwbaar scherm, dat zegt James Begole, hoofdonderzoeker aan het PARC, het voormalige Xerox Research. Het virtueel toetsenbord is binnen 2 jaar ook een realiteit, aldus Begole. Gebruikers zullen teksten kunnen ingeven door met hun vingers over een denkbeeldig toestenbord te schuiven; het probleem van de (te) kleine toetsenborden op de huidige gsm’s behoort dan tot het verleden. Ook zullen nieuwe gsm’s van een e-Reader boekenlezer voorzien zijn, eenvoudigweg omdat die technologie vandaag al bestaat.

Henry Tirri, Nokia Senior Vice President voor alles wat met onderzoek te maken heeft, voorspelt de introductie van supersensoren, zoals hoge kwaliteitscameralenzen, die veel meer details registreren dan het blote oog.

En nu de realiteit!  Andrew Lippman, Associate Director van het MIT Media Lab, denkt dat smartphones in de nabije toekomst “niet veel slimmer zullen zijn dan vandaag de dag.

De reden? De batterij blijft een absoluut zorgenkind. Hoe meer applicaties, hoe meer mogelijkdeden, hoe sneller je batterij leegloopt. Intel’s chief technology officer Justin Rattner ziet de toekomst op dat vlak minder somber in. Begin volgend jaar introduceert Intel de Moorestown-chips, die in de standby-modus 1/50ste van de energie consumeren van de vorige generatie Intel-processoren. Op dat vlak zullen in de volgende 18 tot 24 maanden ongetwijfeld nog meer doorbraken worden gerealiseerd. Via Express.be

Share this post