Metaverse31.10.2022

Moeten we wel zo blij zijn met een metaverse?


De film ‘Idiocracy‘ kwam uit in 2006. Het was, toen nog wel, een komedie, die schertste met een populatiegroei die nogal scheeftrekt op het vlak van intelligentie. Terwijl een yuppenstel decennia dubt over kids, reproduceert redneck Clevon met een tempo waardoor op z’n 40ste zijn familieboom een heel bos is. Of we dat stuk serieus moeten nemen, durf ik niet te zeggen, maar er zaten veel dingen in die film die werkelijk werden. Het wachten is nog op een worstelaar die president van de VS wordt. We zien een populatie die leeft op luxe stoelen met ingebouwd toilet en full immersive VR-brillen met mediasystemen die hersenloze, hypersnelle tv-shows non-stop afspelen. Wall-E had ook zo’n scene, waarin niemand meer beweegt, daar zijn elektrische scooters voor, en alles wordt thuisbezorgd. Kortom, een enge visie van een zeer nabije toekomst, waarin we uit het leven stappen, into entertainment. En dat brengt ons bij het Metaverse (als het aan Meta ligt, anders metaverse).

The Great Equalizer (nogmaals)

Het internet wordt al sinds mensenheugenis (toen de routers nog piepten en pixelporno goed genoeg was) gezien als een transformatieve technologie die verbinding, democratie en gelijkheid gaat brengen. Met de introductie van het Metaverse concept, worden dezelfde beloften afgeroepen. Vooral de blockchain wordt gezien als een revolutionaire oplossing, die het internet decentraliseert, die de mens weer macht geeft.

Onze levens veranderen in een metaverse, we hechten meer waarde aan een virtuele identiteit en uitstraling. Een trendwatcher vertelde me laatst dat er al jongeren zij die virtuele sneakers kopen; virtual fashion, de toekomst en het alternatief op fast fashion. Zo wordt de wereld duurzamer! Om de hoek stonden mensen in de rij bij de Primark, wisten zij nog niet dat het metaverse alles gaat veranderen en dat fashion niet meer belangrijk is? Die belofte van technologie als een ‘Great Equalizer’ is inmiddels zo oud als Methusalem. Onderwijs was ook zo’n equaliser volgens hervormer Horace Mann, maar we weten hoe dat afgelopen is. Nu hebben techno-evangelisten een nieuwe ‘Great Equalizer’ gevonden in het metaverse, maar hoe realistisch is dat?

Technokloof & technocratie

De Primark is natuurlijk een bewust voorbeeld, er is namelijk een grote technokloof in Nederland. Het techno-optimisme is namelijk zo druk met het ophemelen van een concept als virtual fashion, dat het blind is voor de realiteit van rijen voor wegwerpshirtjes en onderbroeken voor de kids om de hoek. Hoe krijg je mensen die een lichte paniekaanval krijgen van de DigiD app zover om die transcendentale stap naar een virtueel walhalla te maken? Hoe gaan we leven in het metaverse als grote delen van onze samenleving effectief digibeet zijn? Daar zit meteen de crux voor die democratisering, die kan nooit inclusief zijn als vele groepen niet meekunnen. De gemiddelde internetgebruiker hapt misschien wel bij cryptocurrencies en heeft social media profielen, maar is daarin afhankelijk van grote, gebruiksvriendelijke platformen.

Facebook, nu Meta, Amazon, Spotify, YouTube, Google, Microsoft, de grote digitaliseringsslag lijkt grotendeels in handen van de techgiganten. Dat is, ondanks de predikers van het tech-utopie, geen democratie, maar een technocratie. En gezien de het beleid en wetgeving simpelweg niet bij is met digitalisering (de GDPR is in feite gewoon een extreme noodoplossing), lopen we hard richting een techno-oligarchie. De thriller ‘The Circle’ van Dave Eggers lijkt het moderne ‘1984’ te worden; het is een waarschuwing, geen handleiding.

Die eeuwige grot van Plato

Het is een beetje een tot cliché verworden verwijzing, om onze relatie met de werkelijkheid te illustreren met de grot van Plato, maar wel accuraat. Het feit is dat onze relatie tot de werkelijkheid altijd gemodereerd wordt. Is het niet door onze eigen aannames, de context en ons eigen verleden, dan wel door technologie of media. We zien altijd schaduwen, maar willen we die schaduwen in handen geven van, laten we eerlijk zijn, bijna niet te regulieren techno-multinationals? Worden we straks allemaal op onze ’toilet-fauteuil’ volgepropt met ‘snackable’ content en thuisbezorgde maaltijden, gevoed door algoritmes en steeds enger intelligente AI? Of vinden we een weg om internet echt die democratische plek te maken; dat tech-utopie? ‘Idiocracy’ is inmiddels een satire die de spot drijft met gemakzucht (en toch wat voorspellende kracht had). Er was natuurlijk ook The Matrix, en ook daar mogen we op terugkijken met het metaverse.

Immanuel Kant onderschreef dat alle kennis begint met de zintuigen, welke de basisinput is voor onze kennis en rede. Maar wat nou als we die zintuiglijkheid kwijtraken in een virtueel hedonisme? Als onze proprioceptische vermogens, ons gevoel voor ons lichaam en hoe het beweegt in een ruimte en onze omgeving, verloren raken. Misschien moeten we nog eens goed nadenken voor we head-first dat metaverse inhollen met z’n allen (en nog meer bij een Metaverse met hoofdletter).

Dit artikel is geschreven door Guido Segers | Sr. Communications Advisor & Content Strategist, Fontys.

Verder lezen over Facebook

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Internet en sociale media hebben het podium voor nepnieuws enorm vergroot. Doordat iedereen kan publiceren en daarmee in potentie een groot publiek bereiken kan, is nepnieuws niet eerder in onze geschiedenis zo wijdverspreid geweest.

Nieuws15.05.2024

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

​Je kunt je Facebook-berichten straks doorposten op Threads

De wereld van social media verandert steeds meer. Enerzijds omdat Meta nu eenmaal de meeste succesvolle social media-platforms in handen heeft, anderzijds omdat de EU ook zijn zegje doet. En dat zegje komt met veel regel...

Social Media22.02.2024

​Je kunt je Facebook-berichten straks doorposten op Threads

Raar geluid bij het scrollen op Facebook? Zo zet je het uit

Facebook kampt met een technisch probleem waardoor het ineens een heel vervelend voortbrengt wanneer je door je tijdlijn scrollt. Het is ontzettend vreemd en je vraagt je in eerste instantie misschien wel af of het aan j...

Social Media14.02.2024

Raar geluid bij het scrollen op Facebook? Zo zet je het uit

​Facebook, Instagram en Threads geven AI-afbeeldingen een label

Meta gaat op zijn platforms Facebook, Instagram en Threads een label geven aan content die is gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie. Dit moet voor meer transparantie zorgen, en hopelijk minder social media-los...

Online07.02.2024

​Facebook, Instagram en Threads geven AI-afbeeldingen een label

​Mark Zuckerberg zegt sorry voor mentale schade social media

Er is een klein mirakel gebeurd. Meta-CEO Mark Zuckerberg heeft zijn excuses aangeboden voor de geestelijke problemen die social media kunnen veroorzaken bij vooral jongeren. Sowieso is het vrij uniek dat hij überhaupt...

Social Media02.02.2024

​Mark Zuckerberg zegt sorry voor mentale schade social media

​Social medium Facebook wordt 20 jaar: is het nog vernieuwend?

Het kopieert van anderen en het komt zelf met weinig nieuws: het wordt regelmatig gezegd over Facebook, het social medium dat geleid wordt door Mark Zuckerberg. Is dat helemaal terecht, is Facebook inderdaad niet vernieu...

Social Media29.01.2024

​Social medium Facebook wordt 20 jaar: is het nog vernieuwend?

Feestboek, maar dan echt
Bewust omgaan met social media overload: 8 tips voor mindful telefoongebruik

In de drukte van het TikTokken, het delen van Stories en het uitdelen van likes, eisen de uren die we op sociale media doorbrengen hun tol. Een verlaagd zelfbeeld, voortdurende druk om het 'perfecte leven' te leiden en m...

Social Media12.01.2024

Bewust omgaan met social media overload: 8 tips voor mindful telefoongebruik

​Waarom je even geen Bumble-ads op Instagram ziet

Bumble is het vrouwvriendelijke antwoord op Tinder, maar het bleek niet zo vriendelijk op Instagram te staan. Tinder ook niet trouwens. Moederbedrijf Match heeft daarom besloten om zich geheel terug te trekken van Instag...

Social Media28.11.2023

​Waarom je even geen Bumble-ads op Instagram ziet

Verder lezen over Google

Google wil je resultaten én het antwoord geven op Google Zoeken

Google gaat dat straks uitbreiden met AI-samenvattingen, waardoor je snel een soort basis-informatie krijgt over een bepaald onderwerp.

Online24.05.2024

Google wil je resultaten én het antwoord geven op Google Zoeken

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Google wil AI toevoegen aan je telefoongesprek om te voorkomen dat je wordt opgelicht. De kunstmatige intelligentie luistert mee.

Mobile15.05.2024

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Wel voor een goed doel, waarschijnlijk
AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

Er werd veel gezegd, er werd ook wel heel wat gewauweld, maar Google heeft drie AI-mogelijkheden aangekondigd die ons opvielen.

Online14.05.2024

AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Google heeft een nieuwe robothand helpen ontwikkelen met Deepmind. En die heeft het ook meteen even flink geslagen met een hamer.

Technology09.05.2024

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Google heeft zijn nieuwe midrange-toestel Pixel 8a aangekondigd. Het toestel lijkt erg op het vlaggenschip van Google.

Mobile07.05.2024

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

Nederlandse retailers zijn goed in het binden van klanten aan hun merk en digitale marketing, maar schieten nog regelmatig tekort als het aankomt op SEO-optimalisatie en websiteprestatie.

Marketing06.05.2024

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

maar de website kan vaak beter
Verberg nu je ex van herinneringen op Google Foto’s

De Herineringen-opties van Google Foto's zijn vaak leuk, maar soms zit je op een bepaald persoon niet te wachten. Google Foto's helpt.

Online02.05.2024

Verberg nu je ex van herinneringen op Google Foto’s

YouTube wil straks ook reclame laten zien als je pauzeert

YouTube bestaat uit zoveel reclame, dat het soms niet meer leuk is om iets te kijken. Daar komt nu meer reclame bij: in de door jou gekozen pauze.

Advertising26.04.2024

YouTube wil straks ook reclame laten zien als je pauzeert

Verder lezen over Toekomst

VivaTech 2024: Peugeot zet hoog in op rijplezier met Hypersquare

Op de techbeurs VivaTech 2024, die van 22-25 mei in Parijs plaatsvindt, toont Peugeot zijn visie op toekomstig rijplezier met een innovatief Hypersquare stuursysteem. Dit systeem is een van de vele technologische vooruitgangen in het volledig elektrische Inception Concept, dat nu zijn publieke debuut maakt in Parijs.

Automotive23.05.2024

VivaTech 2024: Peugeot zet hoog in op rijplezier met Hypersquare

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

SAP Labs France, een SAP-dochteronderneming die zich bezighoudt met R&D-activiteiten, kondigt de opening aan van haar Customer Experience Center in het Zuid-Franse technologiepark Sophia Antipolis.

Technology17.04.2024

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Na de verhelderende presentaties tijdens de HLTH Europe Roadshow 2024 blijft één ding onmiskenbaar: de toekomst van de gezondheidszorg is nauw verweven met technologische innovatie.

Technology17.04.2024

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Ergens in de uitgestrektheid van de ruimte zou zomaar een onopgemerkte asteroïde op koers kunnen liggen voor een frontale botsing met de aarde.

Technology15.04.2024

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Dit is HyperScout H.
Nationale Quantum Cursus nu beschikbaar voor het grote publiek

Deze cursus is een initiatief om het brede publiek, scholieren, bedrijven en beleidsmakers bewust te maken van de opkomende mogelijkheden en uitdagingen van quantumtechnologie.

Technology15.04.2024

Nationale Quantum Cursus nu beschikbaar voor het grote publiek

Quantum wordt de volgende techrevolutie
2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

Weet je hoeveel van de stroom die je zonnepanelen opwekken je zelf gebruikt? 30 procent. De rest gaat terug het net op.

Technology12.04.2024

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

En dit is waarom
135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

Marketing12.04.2024

135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

in de strijd tegen plastic
Stellantis Freedom of Mobility Forum ambitie voor wereldwijde duurzame mobiliteit

Het Freedom of Mobility Forum is is een platform dat geïnitieerd is door Stellantis, een van de grootste wereldwijde autofabrikanten en bij ons bekend met o.a. merken als Fiat, Opel, Peugeot, DS Automobiles, Citroen, Je...

Technology27.03.2024

Stellantis Freedom of Mobility Forum ambitie voor wereldwijde duurzame mobiliteit

Verder lezen over Virtual Reality

De nieuwste augmented reality-bril is een heel gewoon montuur

Stel je voor dat een gewone bril straks kan fungeren als augmented reality-bril? Dat is helemaal niet straks, dat is nu.

Technology13.05.2024

De nieuwste augmented reality-bril is een heel gewoon montuur

Exploring Porna: De kunst van het verleiden in beeld gebracht

Porna, een term die de laatste jaren steeds vaker opduikt in gesprekken over erotica en seksuele expressie, heeft een opmerkelijke verschuiving teweeggebracht in de manier waarop we naar erotische inhoud kijken. Waar traditionele porno vaak wordt geassocieerd met expliciete en soms zelfs expliciet onrealistische weergaven van seks, richt porna zich op een meer genuanceerde benadering. In dit artikel gaan we dieper in op de kunst van het verleiden en onderzoeken we hoe deze vorm van erotica onze perceptie van seksualiteit en intimiteit beïnvloedt.

Lifestyle29.04.2024

Exploring Porna: De kunst van het verleiden in beeld gebracht

Meta verliest elke maand weer miljarden euro’s door virtual reality

Meta verliest elke maand een hoog bedrag door virtual reality: miljarden. Nu verdient het nog steeds meer, maar dit blijft wel even doorgaan.

Metaverse27.04.2024

Meta verliest elke maand weer miljarden euro’s door virtual reality

Meta wil de wereld van VR-brillen overnemen: leent OS uit

Meta stelt zijn VR-platform Horizon OS beschikbaar aan andere bedrijven om hier hun kunsten mee te verrichten. Zuck wil de Microsoft-kant op.

Gadgets23.04.2024

Meta wil de wereld van VR-brillen overnemen: leent OS uit

5 redenen om nu nog voor een Meta Quest 2 te kiezen

Op zoek naar een nieuwe VR-bril? Dan hoef je zeker niet voor het nieuwste te gaan: Meta Quest 2 is nog heel goed.

Gadgets19.04.2024

5 redenen om nu nog voor een Meta Quest 2 te kiezen

De eerste voetbalwedstrijd die je in VR kunt kijken: PSV – AZ

In Nederland is nu voor het eerst een voetbalwedstrijd te zien in virtual reality. Het gaat dus niet om een virtuele voetbalwedstrijd: het is een echte wedstrijd tussen twee topteams, namelijk AZ en PSV die ook in VR wor...

Technology03.04.2024

De eerste voetbalwedstrijd die je in VR kunt kijken: PSV – AZ

Apple Vision Pro: dit is de meest gehoorde kritiek

Apple Vision Pro is nu een week uit en het apparaat is enorm populair. Er worden toffe video’s over gemaakt, er worden ministers bijgehaald die iets moeten vinden van mensen die het dragen in de auto en natuurlijk is e...

Gadgets16.02.2024

Apple Vision Pro: dit is de meest gehoorde kritiek

​Immersive Tech: De toekomst van marketing is dichterbij dan je denkt

De lancering van de Apple Vision Pro, met de bijbehorende hype die we van Apple gewend zijn, heeft de discussie over immersive tech weer aangewakkerd. Is dit de toekomst van marketing, of is het nog te vroeg? De mythe v...

Technology08.02.2024

​Immersive Tech: De toekomst van marketing is dichterbij dan je denkt