Metaverse02.06.2022

In de wereld van NFT’s is een cadeautje soms een fortuin waard


Als het over non-fungible tokens gaat, dan draait het vaak om hoeveel ze kosten. Logisch, want dat geldt ook voor kunst en NFT’s worden gezien als digitale kunststukken. Echter is er ook een groot deel van de NFT-wereld die in eerste instantie juist niet gaat om geld. Gratis NFT’s, krijgertjes, cadeautjes: ook die worden soms heel geld waard. En ja, dan gaat het toch wel weer over geld.

Goblintown

Een goed voorbeeld van zo’n NFT die een grote rage wordt terwijl hij in eerste instantie gratis werd weggegeven ,dat is Goblintown. Het zijn lelijke, groene monsters en je zou niet zo snel denken dat ze zoveel waarde konden vertegenwoordigen, maar de cryptowereld houdt er deze week maar niet over op.

Goblintown klinkt als een locatie, maar dat is het niet. Het is een groep met allemaal goblin-NFT’s (of, om het oneerbiedig te zeggen, plaatjes van goblins). Elke goblin heeft een eigenaar (of staat te koop in afwachting van een eigenaar). De community van Goblintown houdt ervan memes te delen, vieze plaatjes naar elkaar te sturen en vooral spelfouten te maken, maar dat hoort erbij. Klinkt misschien niet direct als een gemeenschap waartoe je wil behoren, maar vergis je niet: dit zijn allemaal mensen met tenminste 16.000 dollar op zak.

Degens

Yep: één Goblin is maar liefst 16.000 dollar waard (een kleine 15.000 euro, of eigenlijk: 8,95 ETH, ethereum, een cryptomunt). Gisteren was dat nog de helft, maar vandaag is blijkbaar een goede dag voor kobolds. Tenminste, gisteren was ook niet slecht: toen werd één goblin verkocht voor 130.000 euro. De ene Goblintown-bewoner is de andere niet. Er zijn ook bekende eigenaars bij, zoals The Sandbox-metaverse.

Goblintown is een soort community voor rebellen. Het zijn ‘degens’, degenerates, mensen die een andere levensstijl leiden en wat binnen NFT’s vaak betekent dat ze vrij risicovol handelen en een lichte obsessie hebben met crypto. Crypto die ze bekostigen met bijvoorbeeld het geld dat eigenlijk voor hun huur, hypotheek of studie was bedoeld. Veel van dit soort degens zijn te vinden binnen Goblintown, dat momenteel 4.600 unieke inwoners telt, als we het zo mogen omschrijven.

Een vreemde club

Deze NFT-serie voelt een beetje hoe TikTok voor veel oudere mensen is. Je hebt het gevoel dat je op een feestje bent waarbij je compleet de verkeerde outfit draagt, waarbij je de mensen niet kunt volgen en de grapjes niet begrijpt. En ja, ergens is het heel logisch dat je daar dan toch op de een of andere manier deel van wil uitmaken. Niet alleen om bij een groep te horen, maar ook om simpelweg chocola te kunnen maken van wat zich er allemaal afspeelt. Of dat je echter ooit gaat lukken met het circus dat Goblintown heet, dat is de vraag.

Hartstikke leuk, dat NFT-succes, maar wat maakt Goblintown nou zo bijzonder? Dat is dat deze NFT’s ooit free-to-mint waren. Hierdoor zijn veel mensen gratis aan zo’n goblin gekomen, die ze nu voor gigantische bedragen kunnen verkopen. Een gratis cadeautje dat zomaar heel veel geld waard wordt. Dit gebeurt vaker binnen de NFT-wereld, zeker als je eenmaal tot een bepaalde community behoort. Sterker nog, de goblins schijnen morgen weer een gratis ‘drop’ te hebben. Niet slecht, want uiteindelijk leveren ze nu gezamenlijk miljoenen op.

Gratis NFT

Er zijn in totaal 9.999 goblins te verzamelen, dus de verwachting is dat we nog niet van de Goblintown-gemeenschap af. Het is overigens niet bekend wie dit initiatief is gestart. Wel is duidelijk dat NFT’s zeker niet per se van een Louis Vuitton-achtige designerkwaliteit moeten zijn om wel ditzelfde imago te krijgen. De goblins zijn niet om aan te zien en tegelijkertijd zijn ze niet om aan te slepen. En dat voor een lijn die gratis begon, waardoor het voor veel mensen het bewijs is dat je er bij nieuwe, jonge, verse NFT’s snel bij moet zijn.

Tegelijkertijd zijn er zoveel NFT’s op de wereld, dat het slechts heel af en toe gebeurt dat er eentje zo viral gaat als Goblintown deze week. Maar wat je hier vooral wel uit kunt leren is dat een gratis NFT zeker niet betekent dat hij waardeloos is. Naast entertainmentwaarde (wat zeker gezegd mag worden over deze specifieke NFT-collectie), kan hij ook een hele hoge cryptogeldwaarde krijgen.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Crypto

Een Ferrari kopen kan nu ook met crypto

Ferrari heeft aangekondigd het betalingssysteem voor cryptovaluta vanaf eind juli 2024 ook uit te rollen naar het Europese dealernetwerk. Je volgende Ferrari kopen kan nu dus ook met crypto. Het debuut hiervan voor de Europese markt volgt op de succesvolle lancering (in oktober 2023) van dit alternatieve betalingssysteem in de Verenigde Staten, minder dan een jaar geleden, om dealers te helpen beter in te kunnen spelen op de veranderende behoeften van klanten.

Automotive24.07.2024

Een Ferrari kopen kan nu ook met crypto

Bitcoin heeft slechtste week sinds jaar tijd

Bitcoin heeft niet zijn beste week. De reden is Mt. Gox. Dit is wat Mt. Gox is en waarom het zo’n invloed heeft.

Online06.07.2024

Bitcoin heeft slechtste week sinds jaar tijd

De populariteit van crypto blijft verder toenemen

In de afgelopen jaren hebben cryptocurrencies, en dan vooral bitcoin, een ongekende populariteit verworven. Wat begon als een niche-experiment heeft zich ontwikkeld tot een wereldwijde financiële revolutie die de manier waarop we denken over geld, investeringen en economische systemen fundamenteel heeft veranderd.

Online24.06.2024

De populariteit van crypto blijft verder toenemen

Nieuwe bitcoin-halving: dit is wat dat betekent

Bitcoin heeft een historisch momentje meegemaakt vorige nacht: de coin heeft een halving meegemaakt. Dit heeft alles te maken met het mijnen.

Online20.04.2024

Nieuwe bitcoin-halving: dit is wat dat betekent

All-In The Bitcoin Family verschijnt deze week op Prime Video

Is hij gek, een idioot of zit er toch iets in? In 2017 verkochten Didi Taihuttu, zijn vrouw Romaine en hun drie jonge dochters Joli, Juna en Jessa al hun bezittingen en stoppen het geld in bitcoins. Ze reizen de wereld o...

Entertainment03.04.2024

All-In The Bitcoin Family verschijnt deze week op Prime Video

vanaf 5 april te zien
2023 was een minder goed jaar voor cryptodieven

Cryptovaluta worden al jaren gezien als de uiteindelijke vervanger van cash geld en banken. Ok, dat is wat kort door de bocht misschien, maar crypto’s zijn hot en er wordt volop mee gespeculeerd. Soms gaat dat goed en...

Cybercrime25.01.2024

2023 was een minder goed jaar voor cryptodieven

​Bitcoin ETF’s zijn goedgekeurd: ‘Geen oké voor Bitcoin zelf’

Er is nu een officiële manier om geld te verdienen met een onofficieel betaalmiddel. Bitcoin heeft nu zijn eigenlijk exchange traded fund: Bitcoin ETF. Het betekent dat je ook als je geen Bitcoin wil bezitten, toch geld...

Online11.01.2024

​Bitcoin ETF’s zijn goedgekeurd: ‘Geen oké voor Bitcoin zelf’

​Bitcoin-koers stijgt en daalt razend snel door nepnieuws

Bitcoin-liefhebbers zitten al een paar dagen met geknepen billen, want vandaag zou de SEC bekend gaan maken of de Bitcoin ETF er mocht komen. Echter was het wel de SEC op X/Twitter die zei dat de EFT’s waren goedgekeur...

Online10.01.2024

​Bitcoin-koers stijgt en daalt razend snel door nepnieuws

Verder lezen over Viral

Deze Week Viral: bitcoin omhoog door Trump, spaghetti-mation en Messi

Gelukkig zijn er ook positievere zaken die deze week volledig viral gingen.

Social Media14.07.2024

Deze Week Viral: bitcoin omhoog door Trump, spaghetti-mation en Messi

Deze week viral: nieuwe Golf GTI, Zuck op de surf en dj-prank

Deze week hebben we de meest vreemde zaken voorbij zien komen op social media. Zuckerberg die aan het surfen is (wel/niet op het internet...) en een deejay die haar feestgangers de stuipen op het lijf jaagt. Kijk mee:

Social Media07.07.2024

Deze week viral: nieuwe Golf GTI, Zuck op de surf en dj-prank

Deze Week Viral: eerlijke vinder, Toys R Us en huilende baby’s

Deze week hebben we in Deze Week Viral een aantal verontrustende zaken, maar er zijn ook viral posts die tonen dat de mensheid niet altijd zo slecht is. 

Social Media30.06.2024

Deze Week Viral: eerlijke vinder, Toys R Us en huilende baby’s

Deze Week Viral: van liiiinks naar reeechts, de hoofdband en meer

Deze week gingen er natuurlijk wat meer voetbalgrappen en -grollen viral door het EK, en dat vinden we helemaal niet erg. De leukste virals delen we traditiegetrouw met je in het weekend.

Social Media22.06.2024

Deze Week Viral: van liiiinks naar reeechts, de hoofdband en meer

Deze Week Viral: Trumps haaienspeech, kussentruc en ballencheck

Deze week hebben we veel viral zien gaan, maar we kunnen maar met één viral video beginnen en dat is de haaienspeech van Trump. Let's go!

Social Media16.06.2024

Deze Week Viral: Trumps haaienspeech, kussentruc en ballencheck

Deze week viral: kermisjongen, post-it-keuzes en Ajax

Deze week viral heeft weer een aantal prachtige viralposts gevonden, waaronder de comeback van Let's Go!

Social Media09.06.2024

Deze week viral: kermisjongen, post-it-keuzes en Ajax

Deze Week Viral: Paws Challenge, Joost Klein spreekt en de kapsonesmakreel

Er zijn meer afbeeldingen en video’s die viral gaan, waarvan de Paws Challenge deze week een van de grootste hits is.

Social Media01.06.2024

Deze Week Viral: Paws Challenge, Joost Klein spreekt en de kapsonesmakreel

Zo zit het met de All eyes on Rafah-post die nu viral gaat

Je hoeft je Instagram maar te openen of je ziet hem: All eyes on Rafah. Hoe zit het met deze post, die door zoveel mensen wordt opgepakt?

Social Media29.05.2024

Zo zit het met de All eyes on Rafah-post die nu viral gaat