In de wereld van NFT's is een cadeautje soms een fortuin waard

In de wereld van NFT's is een cadeautje soms een fortuin waard

Vorig artikel Volgend artikel

Als het over non-fungible tokens gaat, dan draait het vaak om hoeveel ze kosten. Logisch, want dat geldt ook voor kunst en NFT’s worden gezien als digitale kunststukken. Echter is er ook een groot deel van de NFT-wereld die in eerste instantie juist niet gaat om geld. Gratis NFT’s, krijgertjes, cadeautjes: ook die worden soms heel geld waard. En ja, dan gaat het toch wel weer over geld.

Goblintown

Een goed voorbeeld van zo’n NFT die een grote rage wordt terwijl hij in eerste instantie gratis werd weggegeven ,dat is Goblintown. Het zijn lelijke, groene monsters en je zou niet zo snel denken dat ze zoveel waarde konden vertegenwoordigen, maar de cryptowereld houdt er deze week maar niet over op.

Goblintown klinkt als een locatie, maar dat is het niet. Het is een groep met allemaal goblin-NFT’s (of, om het oneerbiedig te zeggen, plaatjes van goblins). Elke goblin heeft een eigenaar (of staat te koop in afwachting van een eigenaar). De community van Goblintown houdt ervan memes te delen, vieze plaatjes naar elkaar te sturen en vooral spelfouten te maken, maar dat hoort erbij. Klinkt misschien niet direct als een gemeenschap waartoe je wil behoren, maar vergis je niet: dit zijn allemaal mensen met tenminste 16.000 dollar op zak.

Degens

Yep: één Goblin is maar liefst 16.000 dollar waard (een kleine 15.000 euro, of eigenlijk: 8,95 ETH, ethereum, een cryptomunt). Gisteren was dat nog de helft, maar vandaag is blijkbaar een goede dag voor kobolds. Tenminste, gisteren was ook niet slecht: toen werd één goblin verkocht voor 130.000 euro. De ene Goblintown-bewoner is de andere niet. Er zijn ook bekende eigenaars bij, zoals The Sandbox-metaverse.

Goblintown is een soort community voor rebellen. Het zijn ‘degens’, degenerates, mensen die een andere levensstijl leiden en wat binnen NFT’s vaak betekent dat ze vrij risicovol handelen en een lichte obsessie hebben met crypto. Crypto die ze bekostigen met bijvoorbeeld het geld dat eigenlijk voor hun huur, hypotheek of studie was bedoeld. Veel van dit soort degens zijn te vinden binnen Goblintown, dat momenteel 4.600 unieke inwoners telt, als we het zo mogen omschrijven.

Een vreemde club

Deze NFT-serie voelt een beetje hoe TikTok voor veel oudere mensen is. Je hebt het gevoel dat je op een feestje bent waarbij je compleet de verkeerde outfit draagt, waarbij je de mensen niet kunt volgen en de grapjes niet begrijpt. En ja, ergens is het heel logisch dat je daar dan toch op de een of andere manier deel van wil uitmaken. Niet alleen om bij een groep te horen, maar ook om simpelweg chocola te kunnen maken van wat zich er allemaal afspeelt. Of dat je echter ooit gaat lukken met het circus dat Goblintown heet, dat is de vraag.

Hartstikke leuk, dat NFT-succes, maar wat maakt Goblintown nou zo bijzonder? Dat is dat deze NFT’s ooit free-to-mint waren. Hierdoor zijn veel mensen gratis aan zo’n goblin gekomen, die ze nu voor gigantische bedragen kunnen verkopen. Een gratis cadeautje dat zomaar heel veel geld waard wordt. Dit gebeurt vaker binnen de NFT-wereld, zeker als je eenmaal tot een bepaalde community behoort. Sterker nog, de goblins schijnen morgen weer een gratis ‘drop’ te hebben. Niet slecht, want uiteindelijk leveren ze nu gezamenlijk miljoenen op.

Gratis NFT

Er zijn in totaal 9.999 goblins te verzamelen, dus de verwachting is dat we nog niet van de Goblintown-gemeenschap af. Het is overigens niet bekend wie dit initiatief is gestart. Wel is duidelijk dat NFT’s zeker niet per se van een Louis Vuitton-achtige designerkwaliteit moeten zijn om wel ditzelfde imago te krijgen. De goblins zijn niet om aan te zien en tegelijkertijd zijn ze niet om aan te slepen. En dat voor een lijn die gratis begon, waardoor het voor veel mensen het bewijs is dat je er bij nieuwe, jonge, verse NFT’s snel bij moet zijn.

Tegelijkertijd zijn er zoveel NFT’s op de wereld, dat het slechts heel af en toe gebeurt dat er eentje zo viral gaat als Goblintown deze week. Maar wat je hier vooral wel uit kunt leren is dat een gratis NFT zeker niet betekent dat hij waardeloos is. Naast entertainmentwaarde (wat zeker gezegd mag worden over deze specifieke NFT-collectie), kan hij ook een hele hoge cryptogeldwaarde krijgen.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...