Google's AR-bril wordt volgende maand al getest

Google's AR-bril wordt volgende maand al getest

Vorig artikel Volgend artikel

Virtual reality is misschien iets te gesloten: augmented reality is wat dat betreft een stuk opener en daardoor toegankelijker. Google heeft wel eens een misstap gemaakt door te vroeg met de experimentele Google Glass te komen. Nu, zo’n tien jaar na dato, is het klaar om een nieuwe augmented realitybril te lanceren en die wordt volgende maand getest.

Het testen van de prototypes

Het kan volgende maand zomaar zijn dat je op straat loopt en iemand ziet met de nieuwe augmented realitybril van Google. De kans is klein dat Google de test doet in Nederland, maar wie weet ben je op vakantie en spot je hem. Het is het plan om de nieuwe AR-bril volgende maand in het openbaar te testen in de Verenigde Staten. Die augmented reality-bril is overigens ook heel handig op vakantie: de grote focus van de bril is namelijk om te vertalen wat iemand zegt.

De kans is trouwens groot dat je de bril helemaal niet herkent. Volgens Google zien de prototypes eruit als gewone brillen, maar wel met een scherm in de lens en sensoren zoals een microfoon en camera. Die zijn tegenwoordig echter zo klein te maken en goed weg te werken, dat de bril een heel ander uiterlijk zal hebben dan Google Glass. Sowieso zal Google daar wel voor zorgen, al is het maar om te zorgen dat we niet worden herinnerd aan de reputatieschade van die gadget.

Google AR-bril

Mocht je echter een bril zien en daarin een ledje zien branden, dan weet je dat je waarschijnlijk met een Google AR-bril te maken hebt en dat die persoon foto’s of video’s maakt. Echter kun je dan altijd verzoeken om die beelden weg te doen en deze zal Google dan ook honoreren. Kies je hier niet voor, dan blijven de beelden 30 dagen op een beveiligde server staan, voordat ze worden verwijderd.

Google zegt dat het tijd is om de bril op straat te testen, want dat is immers ook waar hij zal worden gebruikt. “Als we ervaringen zoals AR-navigatie ontwikkelen, kunnen we rekening houden met factoren zoals het weer en drukke kruispunten - die binnenshuis moeilijk, soms onmogelijk, volledig na te bootsen zijn.” Het is namelijk zeker niet alleen een vertaalbril. Het is ook de bedoeling dat hij aangeeft waar je heen moet lopen aan de hand van Google Maps.

Geen Glassholes

Om die reden is het ook niet zo dat iemand die bril in het midden van New York City zal gaan testen: er zijn bepaalde locaties bedacht en alleen daar mogen testers de bril dan gebruiken. Bovendien krijgen testmensen eerst nog een speciale training om de veiligheid en privacy van zichzelf en anderen waar te borgen. Het is logisch dat Google dit zegt: zeker na de backlash van Google Glass waarbij mensen zich gefilmd voelden en bang waren dat hun privacy in het geding was. Toch roept het ook een vraag op: moeten mensen die de bril kopen straks ook zo’n training volgen?

Nu duurt het nog wel even voor dit spannende Google-project volop op straat te zien is. De headset zou in 2024 verschijnen.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...