Bouw je eigen virtuele Metaverse wereld met Builder Bot

Bouw je eigen virtuele Metaverse wereld met Builder Bot

Vorig artikel Volgend artikel

Het Metaverse lijkt toch echt ‘The Next Big Thing’ te worden. Lopen, of zitten, we straks allemaal met een VR-headset op ons hoofd in een virtuele wereld? En maken we die wereld dan zelf? Dat laatste is wat Meta voor ogen heeft met Builder Bot. Een AI-gestuurde tool die het mogelijk moet maken om een virtuele wereld te bouwen, simpelweg door te te vertellen wat je wilt creëren. Om een beeld te krijgen van hoe Builder Bot werkt, heeft Meta gisteravond tijdens een live-event, een demo-video getoond.

Je eigen virtuele Metaverse wereld bouwen

In die demo wordt het bouwen van een virtuele wereld precies zo eenvoudig voorgesteld als het lijkt. Door met spraakcommando’s te vertellen hoe jouw virtuele wereld er uit moet zien, wordt die door Builder Bot in real-time opgebouwd. Als je zegt ‘laten we naar het strand gaan’, dan sta je enkele ogenblikken later ook echt op het strand. Vervolgens kun je bomen, wolken, het geluid van de zee etc. op dezelfde manier ‘creëren’. Natuurlijk ziet alles nog net zo ‘cartoon-achtig’ uit als dat we dat al kennen van andere VR Metaverse werelden, maar cool is het wel.

Een voorproefje, meer nog niet

Hoewel het er in de demovideo van Zuckerberg allemaal bijzonder eenvoudig uit ziet, zei de Meta topman tijdens het event dat er nog heel wat uitdagingen aangepakt moeten worden voordat Builder Bot klaar is om ‘los gelaten’ te worden.

Het bouwen van virtuele werelden met behulp van de hier getoonde AI-technologie kan bijzondere moderatieproblemen opleveren. Bijvoorbeeld als gebruikers om aanstootgevende inhoud vragen of als de AI-training menselijke vooroordelen en stereotypen over de wereld reproduceert. Kortom, verwacht niet dat we op korte termijn onze eigen virtuele werelden met Builder Bot kunnen gaan bouwen. De demo die Meta nu gemaakt heeft, geeft wel een aardig kijkje in de toekomstplannen op het gebied van AI van het bedrijf.

Tijdens het event werden ook plannen voor een universele taalvertaler, een nieuwe versie van een conversatie-AI-systeem en een initiatief om nieuwe vertaalmodellen te bouwen voor talen zonder grote geschreven datasets gepresenteerd.

Via

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...