Media28.01.2022

Kluun: “Ik ‘lees’ door luisterboeken 2 tot 3 keer zoveel”


Kluun is een schrijver, een verhalenverteller, maar ook een voorlezer. Hij heeft deze week op Storytel de luisterversie van zijn boek DJ gelanceerd: een bijzondere samenwerking met DJ Bart Thimbles, die volgens de schrijver honderden uren in zijn booth besteedde om geluiden aan Kluuns vertelling toe te voegen. We vroegen Kluun of hij zelf liever leest of luistert en hoe het is om je eigen boek in te spreken.

Denken in scènes

Kluun is helemaal niet zo’n traditionele schrijver als je kijkt naar hoe hij te werk gaat. “Ik denk veel in beelden. Ik noem mijn hoofdstukken dan ook scènes, want ik zie dingen voor me. Ik denk heel filmisch. Bij DJ dacht ik meteen: ‘daar zit zoveel muziek in, het zou te gek zijn als het met muziek kon worden uitgebracht’. Ik heb het tijdens het Amsterdam Dance Event met DJ Bart Thimbles wel live ten gehore gebracht toen het boek vijf jaar geleden verscheen.”

Nu is het boek er ook in luistervorm, maar wat geniet Kluuns voorkeur in het verslinden van boeken: lezen of luisteren? “Luisteren, want ik ben een luie lezer. Ik heb hetzelfde als veel mensen: als ik doordeweeks heb gewerkt, dan heb ik geen zin meer om te lezen. Ik wil dan gewoon Netflixen en niks doen. Op vakantie verslind ik boeken, maar als ik een boek begin te lezen en de vakantie is afgelopen, dan blijft het toch vaak liggen. Luisteren past mij beter: ik loop hard en ik fiets veel in Amsterdam. Vroeger luisterde ik muziek, nu luister ik boeken. Ik ben er een jaar of twee geleden mee begonnen en ik merk dat ik 2 tot 3 keer meer boeken ‘lees’ door te luisteren.“

Luisterboeken zijn belangrijk geworden voor Kluun en dus niet alleen omdat hij ze zelf ook maakt. “Ik raakte erdoor geïnspireerd door het boek De Eeuw van mijn Vader van Geert Mak. Ik had het nog nooit gelezen, het is al twintig jaar oud en ik heb het pas vorig jaar helemaal tot me genomen. Maar ook de serie de Bourgondiërs van Bart van Loo is genieten. Hij praat heel mooi Vlaams over ridders en steekspelen. Toen dacht ik: ‘Het is zo gaaf als je dit op DJ doet, alsof je voelt dat je in de woestijn bij Burning Man staat of in een club in Las Vegas. Net als hoorspelen van vroeger, maar dan met meer computertechnieken, zonder mannen in grindbakken.”

Voorlezen op Storytel

Maar wel met zijn eigen stem, want Kluuns DJ is op Storytel voorgelezen door de schrijver zelf. Is dat niet gek, je eigen boek voorlezen? “Ik vind dat het te saai begint. Als ik een boek heb gemaakt, dan ken ik elke zin. Je bent er twee jaar mee bezig, er zijn vijftien versies omdat je steeds weer met je redacteur en je taalcorrector over het boek heengaat. Ja, dan heb je je boek wel gehad. Maar DJ is alweer vijf jaar geleden. Ik heb boeken gemaakt waar mensen om moeten huilen of lachen, maar technisch gezien is DJ mijn beste boek. Ik was een aantal dingen vergeten, dus tijdens het voorlezen werd ik verrast door mijn eigen boek.”

Uiteindelijk heeft Kluun zo’n twaalf uur in de studio doorgebracht om het boek goed op de ‘band’ te krijgen. Toch zal hij dat in de toekomst misschien wel vaker moeten doen, want we lezen steeds minder boeken en steeds meer op onze smartphone. Lezen, luisteren: we doen het volop. Kluun vindt het potentieel dat we straks geen boeken meer lezen, maar luisteren, prima. “Ik heb daar geen enkele moeite mee. Ik kom vaak op middelbare scholen en als ze een roman moeten lezen, zo’n dikke: poeh! We zitten allemaal op onze telefoon, dus de aandachtsspanne wordt korter.”

“Ik denk dat de roman de opera wordt van de 21e eeuw. Als ik langs het Concertgebouw fiets, dan zie ik die grijze golf naar binnen gaan… Ik ben gek op verhalen en ik denk dat die nooit doodgaan, maar je moet het anders doen dan in een roman. Ik heb met Storytel geprobeerd om iets te maken waarvan mensen die niet zo vaak in een boekhandel komen, denken: ‘Shit, dit is toch wel heel leuk.’ En dan een ander boek gaan lezen of luisteren. Hoe maakt niet uit, als je maar geniet van het verhaal.”

Een DJ

En zijn eigen verhaal, wat als niet hij het had voorgelezen maar iemand anders? “Dan zou ik een DJ vragen. Mijn boek is in het Engels ook voorgelezen door een DJ. Een DJ voor dit boek is toch een leuke knipoog, zoals Armin van Buuren. Hij heeft me ook geholpen aan een leuke quote van hem in het boek, over de leegte van het dj-leven en dat als je niet oppast, je een soort karikatuur wordt van jezelf. DJ’s zijn merken: er hangen zoveel mensen omheen die afhankelijk zijn. Je loopt dan kans dat je op de automatische piloot gaat, in plaats van creatief bezig blijft. Dat gebeurt het personage in mijn boek, DJ Thor, ook. Die leegheid van roem heb ik proberen te beschrijven: we willen allemaal likes, volgers, roem, maar het is ook leeg: DJ’s moeten echt sterk in hun schoenen staan om te blijven beseffen waarvoor ze het doen.”

In het boek leren we ook Kluun kennen, een schrijver die het verhaal van DJ Thor neerpent. Iets waar Kluun vaker van wordt ‘beticht’ is dat hij autobiografisch schrijft. “Dat valt uiteindelijk mee: in Komt een vrouw bij de Dokter is Stijn een uit de hand gelopen versie van mezelf. Als ik de jas van Stijn aantrek, dan durf ik alles, zoals openlijker over seks schrijven. In dit geval leek het me leuk om Kluun op te voeren. Ik heb zelf drie dochters, maar Kluun in het boek heeft een zoon en een dochter. Vrienden vragen wel eens waarom ik de behoefte heb om mezelf als lul neer te zetten en je kunt er ongetwijfeld een legertje psychologen op loslaten. Maar dit is een verkenning van wat er zou zijn gebeurd als ik bepaalde karaktertrekken heb. Dan neemt de schrijver in mij het over en het is leuk om daarmee op de loop te gaan en het nog erger te maken.”

Kluun als Stijn

Dat merkt hij ook van dichtbij: “Als mijn vrouw in het begin van onze relatie aan anderen vertelde dat ze iets met Kluun had, dan vonden mensen daar wat van. Nu kennen we elkaars vrienden en kunnen ze zich niet voorstellen hoe andere mensen denken over mij. Het maakt uiteindelijk niet uit of wat je schrijft echt gebeurd is: het komt uit jouw hoofd. Mensen denken bovendien altijd dat jij het bent. Als je dat niet durft, dan moet je stoppen. Barry Atsma vertelde me na Komt een vrouw bij de Dokter ook dat mensen hem boos aankeken als hij een trein instapte: ook al speelde hij slechts een rol. Zelfs hij maakte dat mee.”

.

Track van DJ Jean

De meningen van anderen hebben Kluun in ieder geval niet tegengehouden om de schrijver in zichzelf weer op te roepen en na vele jaren met DJ op de proppen te komen. Een boek dat je nu dus niet alleen kunt lezen, maar ook op Storytel kunt luisteren. Kluun vertelt het verhaal en DJ Bart Thimbles heeft van deurbel tot DJ-set gezorgd voor alle geluiden om je het gevoel te geven dat je er middenin zit. Wil je het zelf ook ervaren? Je kunt het boek nu beluisteren op Storytel. Ook is er een limited edition-luisterplaat uitgebracht met een op het boek gebaseerde track van DJ Jean. Je maakt er kans op door je aan te melden op Storytel via deze link.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Apps

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

Cybercrime15.05.2024

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

En dat in slechts 4 jaar tijd
Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

Er zijn weinig gegevens gevoeliger dan informatie over je HIV-status of wanneer je voor het laatst bent getest. Grindr is daar echter niet zo voorzichtig mee omgegaan en wordt nu aangeklaagd.

Online24.04.2024

Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

10 manieren waarop Google Maps je helpt op vakantie

Vroeger moest je landkaarten mee, Lonely Planet-gidsen en liep je met een spoorboekje op zak om maar te weten hoe je ergens kwam of waar je lekker kon eten. Tegenwoordig pakken we dat anders aan, want we hebben een smart...

Online30.03.2024

10 manieren waarop Google Maps je helpt op vakantie

​Canva neemt Affinity over: Adobe mag wel oppassen

De populaire designtool Canva doet een grote overname: Affinity. Misschien zegt Canva je meer dan Affinity, maar het betekent vooral dat Adobe moet gaan oppassen. Affinity maakt namelijk dezelfde soort producten als Adob...

Online27.03.2024

​Canva neemt Affinity over: Adobe mag wel oppassen

Spotify wil je iets leren met videocursussen over muziek en zaken

Spotify introduceert weer iets nieuws: na een medium dat antwoord geeft op je levensvragen en muziekvideo’s, begint de muziekstreamingdienst nu met videocursussen waarmee je bijvoorbeeld kunt leren muziek maken. Maar h...

Online25.03.2024

Spotify wil je iets leren met videocursussen over muziek en zaken

​Het einde van een tijdperk: het luchtalarm verdwijnt

Het is vandaag de eerste maandag van de maand en dat betekent dat we om 12:00 uur weer kunnen genieten van een wieee-oeeehhh-geluid dat door de straten schalt. Voor sommige toeristen is dat even schrikken, dat testmoment...

Nieuws04.03.2024

​Het einde van een tijdperk: het luchtalarm verdwijnt

​Tinder gaat je waarschuwen als je ongepaste dingen zegt

Terwijl Bumble net bekend heeft gemaakt dat het AI gaat inzetten om nep-accounts op te sporen, heeft Tinder duidelijk een heel andere richting gekozen. Het wil dat gebruikers een beetje normaler met elkaar praten en komt...

Online06.02.2024

​Tinder gaat je waarschuwen als je ongepaste dingen zegt

​2024: Zijn RSS-feeds terug van weggeweest?

RSS-feeds zijn een beetje zoals X/Twitter. Soms zijn ze weer even in trek, soms niet, maar journalisten en nieuwsjunkies gebruiken ze altijd. Echter kan het best nu weer aantrekken, want YouTube heeft besloten om podcast...

Online10.01.2024

​2024: Zijn RSS-feeds terug van weggeweest?

Verder lezen over Audio

Sonos onthult de eerste koptelefoon van het merk: Sonos Ace

Sonos komt voor het eerst met een koptelefoon. Het apparaat luistert naar de naam Ace en kost 499 euro, want hem meteen bovenin het segment plaatst.

Gadgets21.05.2024

Sonos onthult de eerste koptelefoon van het merk: Sonos Ace

Wat is er nieuw aan de kleine speaker Sonos Roam 2?

Sonos komt binnenkort waarschijnlijk met een nieuwe Roam-speaker. De kleine Blutooth-speaker van Sonos, Roam 2, heeft een belangrijke knop.

Gadgets08.05.2024

Wat is er nieuw aan de kleine speaker Sonos Roam 2?

Het lijkt echt te komen: foto’s en prijs Sonos-hoofdtelefoon gelekt

Het was eerst een voorzichtig gerucht, maar die fase lijken we inmiddels voorbij: er staat op een Nederlandse site allemaal informatie en zelfs foto's van een Sonos Ace-hoofdtelefoon.

Gadgets07.05.2024

Het lijkt echt te komen: foto’s en prijs Sonos-hoofdtelefoon gelekt

Nothing komt met nieuwe oordopjes en ze zijn kanariegeel

Nothing heeft nieuwe oordopjes aangekondigd en die zijn erg opvallend. Sterker nog, het blijft niet bij één paartje, maar twee nieuwe paartjes.

Gadgets18.04.2024

Nothing komt met nieuwe oordopjes en ze zijn kanariegeel

​Fairphone Fairbuds review: oordopjes voor duurzaamheidsfans

Oordopjes zijn vaak erg gevoelig: je raakt ze makkelijk kwijt, je ziet op een gegeven moment de batterijduur flink achteruit hollen en de eartips beginnen op den duur steeds viezer te worden of zelfs stuk te gaan. Aan da...

Gadgets09.04.2024

​Fairphone Fairbuds review: oordopjes voor duurzaamheidsfans

Spotify biedt geen luisterboeken: waarom dat gaat veranderen

Het lijkt zo logisch: Storytel kan het, waarom Spotify dan niet? Luisterboeken aanbieden staat wel al lang op de plannen van Spotify, maar toch heeft het tot nu toe alleen hoog ingezet op podcasts. Raar, zou je denken, w...

Online24.01.2024

Spotify biedt geen luisterboeken: waarom dat gaat veranderen

Tijdmachine: Discman was echt niet antishock, maar dat gaf niks

Laatst hadden we het over de Walkman en nu gaan we het hebben over een andere uitvinding van Sony: de Discman. Zoals je het ongetwijfeld al verwacht is het ook een apparaatje waardoor je draagbare muziek kon luisteren, a...

Gadgets18.12.2023

Tijdmachine: Discman was echt niet antishock, maar dat gaf niks

Sonos teaset nieuw product: is het een hoofdtelefoon?

Sonos-ceo Patrick Spence heeft gezegd dat Soos in 2024 met een heel nieuw product komt. Het is natuurlijk bekend van audio, maar blijft wel beperkt tot speakers. In alle soorten en maten: soundbars, draagbare speakers en...

Gadgets16.11.2023

Sonos teaset nieuw product: is het een hoofdtelefoon?

Verder lezen over Boeken

Waanzinnige roadtrips: avontuurlijke en prachtige routes die je wilt gaan rijden

Het kan niemand zijn ontgaan, wij maken nu eenmaal graag roadtrips en dan het liefst ook nog eens op plekken die niet zo vanzelfsprekend zijn. Roadtrips zijn veel leuker dan welke andere manier van reizen ook. Ik geef to...

Online24.10.2023

Waanzinnige roadtrips: avontuurlijke en prachtige routes die je wilt gaan rijden

Bestel het boek nu!
​Audioboeken op Spotify: 5 x waarom we houden van audioboeken

Spotify Premium-gebruikers in Engelstalige landen zoals het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben geluk: zij hebben als eerste ‘gratis’ toegang tot de audioboeken van Spotify: 15 uur per maand om precies...

Online04.10.2023

​Audioboeken op Spotify: 5 x waarom we houden van audioboeken

Ik wil meer lezen; hoe blijf je de motivatie houden?

Lezen is een geweldige manier om te ontspannen, te leren en je verbeelding te stimuleren. Of je nu romans, non-fictie, tijdschriften of blogs leest, het kan een belangrijk onderdeel zijn van je dagelijkse routine. Maar s...

Lifestyle23.03.2023

Ik wil meer lezen; hoe blijf je de motivatie houden?

Apple laat luisterboeken inspreken door kunstmatige intelligentie

Luisterboeken kennen we als boeken die zijn ingesproken door mensen. Schrijvers, BN’ers of minder bekende, maar wel prettige stemmen. Je moet er niet aan denken dat Siri of Google Assistent een heel boek gaat voorlezen...

Technology06.01.2023

Apple laat luisterboeken inspreken door kunstmatige intelligentie

Maar dat gaat niet zomaar
​De voordelen en nadelen van luisterboeken

Spotify heeft een duidelijk signaal afgegeven: na podcasts wil het zich nu gaan richten op audioboeken. Op zich een heel logisch stap: als mensen graag luisteren naar andere mensen die praten, waarom dan niet naar mensen...

Media16.11.2021

​De voordelen en nadelen van luisterboeken

​Spotify komt met luisterboeken en nieuwe statistieken

Het einde van het jaar komt eraan, de mogelijkheid om je Wrapped-lijst nog te beïnvloeden is sinds 31 oktober verleden tijd en iedereen zit dus te wachten op jaarlijstjes van Spotify. De streamingdienst komt wel vast me...

Entertainment12.11.2021

​Spotify komt met luisterboeken en nieuwe statistieken

Nieuwe schrijver? Hier kun je jouw boek aanbieden aan uitgevers

Ben jij een beginnend schrijver en heb je een manuscript klaar liggen maar je weet niet hoe je uitgevers kunt benaderen dan is er nu een oplossing. Manuscript Digest lanceert een platform waarop je jouw talenten kunt lat...

DC Business12.11.2021

Nieuwe schrijver? Hier kun je jouw boek aanbieden aan uitgevers

Storytel lanceert eigen e-reader in Nederland

Vandaag introduceert Storytel haar eigen e-reader in Nederland: de Storytel Reader. Een device waarop gebruikers voor een vast bedrag per maand hun favoriete boeken onbeperkt kunnen luisteren en lezen. Uniek aan het devi...

Gadgets12.07.2021

Storytel lanceert eigen e-reader in Nederland