Google betaalt miljoenen per jaar aan auteursrechten in Duitsland

Google betaalt miljoenen per jaar aan auteursrechten in Duitsland

Vorig artikel Volgend artikel

Het is al een tijdje een hekel punt dat Google nieuws verzamelt en publiceert via haar zoekmachine. Diverse auteursrechtenorganisaties zijn daar niet blij mee en willen dat Google gaat betalen voor de publicatie van nieuwsberichten die het ‘ophaalt’ bij diverse online media en uitgevers. In Duitsland heeft de tech-gigant nu een licentieovereenkomst afgesloten met een grote auteursrechtenorganisaties. Corint Media krijgt van Google voortaan 3,2 miljoen euro per jaar als compensatie van persauteursrechten. Een schijntje, zo stelt de Frankfurter Allgemeine, maar het is een begin.

Bedrag kan nog stijgen, afhankelijk van wat een arbitragecommissie beslist

Het bedrag kan overigens nog stijgen, maar daarvoor is het afwachten op het oordeel van een arbitragecommissie. Die liet eerder al weten dat Google eigenlijk zo’n 5,8 miljoen zou moeten betalen om de auteursrechtenvergoeding af te dekken. Dat was wel gerekend over de periode van juni 2021 tot en met eind maar 2023. De overeenkomst met Corint Media, voor 3,2 miljoen per jaar, kan eventueel herzien worden als de arbitragecommissie een definitieve uitspraak doet.

Overigens lag de oorspronkelijke eis van de auteursrechtenorganisatie Corint Media fors hoger, op 420 miljoen euro per jaar. Die eis werd bij Google neergelegd onder auspiciën van voormalig Corint-directeur Markus Runde. Dat bedrag was onder andere berekend op basis van de advertentie-inkomsten die Google genereert met het nieuws, zo’n 11 miljard euro per jaar in Duitsland. Corint Media is voorlopig echter akkoord gegaan met Google’s tegenbod van 3,2 miljoen.

Een derde van alle Duitse auteursrechten

De Duitse krant stelt dat het overeengekomen licentiebedrag eigenlijk niet in verhouding staat tot de media die Corint vertegenwoordigd. Met Duitse en internationale tv-stations, radioaanbieders en uitgevers zoals Springer of Madsack vertegenwoordigt Corint ongeveer een derde van alle Duitse aanvullende auteursrechten.

Toch staat Christine Jury-Fischer, directeur van Corint, positief tegenover de deal met Google. Zij ziet dit vooral als een precedent scheppende overeenkomst. “Dit is waarschijnlijk de eerste zaak in Europa en wereldwijd zijn waarin Google verplicht is een auteursrechtenorganisatie te betalen voor het gebruik van ondersteunende persrechten na de beslissing van een onafhankelijke juridische instantie. Bovendien is het een openbare overeenkomst en niet, zoals gebruikelijk, een deal waarvan de financiële voorwaarden gebonden zijn aan een geheimhoudingsplicht.”

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...