Artifact: alles wat je moet weten over deze handige nieuwsapp

Artifact: alles wat je moet weten over deze handige nieuwsapp

Vorig artikel Volgend artikel

Wat slimmeriken die eerst bij Instagram werkten hebben eerder dit jaar de app Artifact gelanceerd: een mix tussen de krant/de media en social media. Het is in Nederland nog niet een app waar iedereen het over heeft, maar tot nu toe blijkt hij wereldwijd best goed te gaan. Hij krijgt nu zelfs een update waardoor hij niet alleen maar nieuws toont. Maar, wat is Artifact eigenlijk?

Artifact

Artifact laat je nieuwsartikelen lezen uit onderwerpen die jij zelf kiest. Misschien vind jij dat sport absoluut niet thuishoort in het nieuws dat jij wil lezen, maar wil je des te meer lezen over technologie en bieden andere media daar juist weer net te weinig van. Eigenlijk maak je in Artifact een soort van je eigen krant: je kunt ook abonnementen die je hebt bij media toevoegen aan de app. Die krant is wel vooral gebaseerd op je algemene voorkeuren: er is wel een algoritme dat kijkt naar wat je kunt waarderen: wat open je? Maar het begint in eerste instantie al met een schifting die je zelf maakt.

De nieuwsberichten worden vervolgens door allerlei slimme algoritmen aan je gepresenteerd, alsof er een soort nieuwsbrief speciaal op jouw wensen wordt gemaakt. Eigenlijk natuurlijk een heel slim idee, maar wel eentje die je wel een beetje tijd kosten aan het begin. Je moet het namelijk wel allemaal instellen zoals jij het wil en zorgen dat het AI van je gedrag leert. Dat betekent dat je de app vooral in eerste instantie veel zal gebruiken. Nadat je meer dan 25 artikelen hebt gelezen, dan gaat de AI echt zijn werk doen. Bovendien is het ook de moeite waard om te kijken onder Headlines, waar allemaal aantrekkelijke koppen staan met een arsenaal aan artikelen over dat onderwerp.

TikTok voor tekst

Er komen bovendien vaak nieuwe dingen naar de app, zoals de optie om nieuwsberichten voorgelezen te krijgen. Zo kun je ook met een beperking toch van het nieuws en deze app genieten. De stemmen zijn ook gemaakt met AI, waardoor het minder robotisch is en juist wat meer natuurlijk klinkt. Alsof je een soort persoonlijke nieuwslezer hebt. Je kunt het ook sneller laten afspelen, mocht je brein wat sneller werken en je echt je volle aandacht erbij hebben. Er zijn onder andere stemmen aanwezig van Snoop Dogg en Gwyneth Paltrow.

De nieuws-app is nooit bedoeld geweest als nieuws-app, het moest eigenlijk een soort TikTok voor tekst worden, meenden oprichters Kevin Systrom en Mike Krieger. Het is echter nu wel vooral een nieuws-app en dat zorgt dat de app wat klein blijft. Dat staat echter te veranderen, want Artifact krijgt nu een nieuwe sectie genaamd Links en daarin kun je alles kwijt. Niet alleen nieuws, maar ook video’s, recepten, afbeeldingen enzovoort. Je kunt er bovendien een notitie aan toevoegen en dat is wel heel waardevol. Op die manier kun je namelijk zelf even een geheugensteuntje maken waarom of voor wie je een linkje hebt opgeslagen. Erg handig, al blijft de boventoon waarschijnlijk wel nieuws.

Artifact is een app die heel persoonlijk is: lees je uberhaupt nooit zoveel nieuws, dan is dit niet de app voor jou, al kan dat linkjes toevoegen natuurlijk wel weer interessant zijn voor de niet-nieuwsminnende mensen. Verder kost het even wat moeite om de app zo te krijgen als je wil, maar dat is de investering wel waard, zeker als je een nieuws- en kennisjunkie bent. Het is heerlijk om iets op het gebied van nieuws te hebben dat zo gepersonaliseerd is, ook in een wereld waarin menig persoon zijn informatie van TikTok haalt. Of misschien wel juist daarom.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...