Media14.09.2023

Artifact: alles wat je moet weten over deze handige nieuwsapp


Wat slimmeriken die eerst bij Instagram werkten hebben eerder dit jaar de app Artifact gelanceerd: een mix tussen de krant/de media en social media. Het is in Nederland nog niet een app waar iedereen het over heeft, maar tot nu toe blijkt hij wereldwijd best goed te gaan. Hij krijgt nu zelfs een update waardoor hij niet alleen maar nieuws toont. Maar, wat is Artifact eigenlijk?

Artifact

Artifact laat je nieuwsartikelen lezen uit onderwerpen die jij zelf kiest. Misschien vind jij dat sport absoluut niet thuishoort in het nieuws dat jij wil lezen, maar wil je des te meer lezen over technologie en bieden andere media daar juist weer net te weinig van. Eigenlijk maak je in Artifact een soort van je eigen krant: je kunt ook abonnementen die je hebt bij media toevoegen aan de app. Die krant is wel vooral gebaseerd op je algemene voorkeuren: er is wel een algoritme dat kijkt naar wat je kunt waarderen: wat open je? Maar het begint in eerste instantie al met een schifting die je zelf maakt.

De nieuwsberichten worden vervolgens door allerlei slimme algoritmen aan je gepresenteerd, alsof er een soort nieuwsbrief speciaal op jouw wensen wordt gemaakt. Eigenlijk natuurlijk een heel slim idee, maar wel eentje die je wel een beetje tijd kosten aan het begin. Je moet het namelijk wel allemaal instellen zoals jij het wil en zorgen dat het AI van je gedrag leert. Dat betekent dat je de app vooral in eerste instantie veel zal gebruiken. Nadat je meer dan 25 artikelen hebt gelezen, dan gaat de AI echt zijn werk doen. Bovendien is het ook de moeite waard om te kijken onder Headlines, waar allemaal aantrekkelijke koppen staan met een arsenaal aan artikelen over dat onderwerp.

TikTok voor tekst

Er komen bovendien vaak nieuwe dingen naar de app, zoals de optie om nieuwsberichten voorgelezen te krijgen. Zo kun je ook met een beperking toch van het nieuws en deze app genieten. De stemmen zijn ook gemaakt met AI, waardoor het minder robotisch is en juist wat meer natuurlijk klinkt. Alsof je een soort persoonlijke nieuwslezer hebt. Je kunt het ook sneller laten afspelen, mocht je brein wat sneller werken en je echt je volle aandacht erbij hebben. Er zijn onder andere stemmen aanwezig van Snoop Dogg en Gwyneth Paltrow.

De nieuws-app is nooit bedoeld geweest als nieuws-app, het moest eigenlijk een soort TikTok voor tekst worden, meenden oprichters Kevin Systrom en Mike Krieger. Het is echter nu wel vooral een nieuws-app en dat zorgt dat de app wat klein blijft. Dat staat echter te veranderen, want Artifact krijgt nu een nieuwe sectie genaamd Links en daarin kun je alles kwijt. Niet alleen nieuws, maar ook video’s, recepten, afbeeldingen enzovoort. Je kunt er bovendien een notitie aan toevoegen en dat is wel heel waardevol. Op die manier kun je namelijk zelf even een geheugensteuntje maken waarom of voor wie je een linkje hebt opgeslagen. Erg handig, al blijft de boventoon waarschijnlijk wel nieuws.

Artifact is een app die heel persoonlijk is: lees je uberhaupt nooit zoveel nieuws, dan is dit niet de app voor jou, al kan dat linkjes toevoegen natuurlijk wel weer interessant zijn voor de niet-nieuwsminnende mensen. Verder kost het even wat moeite om de app zo te krijgen als je wil, maar dat is de investering wel waard, zeker als je een nieuws- en kennisjunkie bent. Het is heerlijk om iets op het gebied van nieuws te hebben dat zo gepersonaliseerd is, ook in een wereld waarin menig persoon zijn informatie van TikTok haalt. Of misschien wel juist daarom.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Apps

De dramatische Sonos-app lijkt weer de goede kant op te gaan

Wat heeft Sonos toch met zijn app gedaan? De meest basic mogelijkheden zijn er al twee maanden uit. Maar, ze komen terug.

Gadgets19.07.2024

De dramatische Sonos-app lijkt weer de goede kant op te gaan

AI-app Claude is nu beschikbaar op je smartphone 

Claude. Niet de zanger van dat catchy half-Franse nummer, maar de kunstmatige intelligentie-tool.

Online17.07.2024

AI-app Claude is nu beschikbaar op je smartphone 

TikTok komt met nieuwe app Whee: alleen voor je belangrijkste vrienden

TikTok introduceert Whee. Maar het is geen mogelijkheid via TikTok: het is een heel nieuwe app. Origineel is het alleen niet.

Social Media19.06.2024

TikTok komt met nieuwe app Whee: alleen voor je belangrijkste vrienden

Thuiswerkers, pas op als je af en toe doet alsof je werkt

Thuiswerkers hangen nu bedrijven ontdekken dat sommige mensen ‘als de kat van huis is dansen de muizen op tafel’ wel heel serieus nemen.

Online17.06.2024

Thuiswerkers, pas op als je af en toe doet alsof je werkt

5 signalen om datingfraude te herkennen

Ze verschijnen uit het niets en laten je sprakeloos achter. Plotseling ontmoet je de meest perfecte persoon die je je maar kunt voorstellen: lief, attent, charmant, en intelligent. Ze lijken altijd precies te weten wat te zeggen.

Cybercrime14.06.2024

5 signalen om datingfraude te herkennen

Alles dat je moet weten over iOS 18

iOS 18 bevat gloednieuwe aanpassings­mogelijkheden, een compleet vernieuwde Foto’s-app, een nieuwe verbindingsoptie en Apple Intelligence, het persoonlijke intelligentiesysteem van Apple.

Mobile11.06.2024

Alles dat je moet weten over iOS 18

Leica’s nieuwe app is voor wie de oude cameralook terugwil

Leica heeft een nieuwe app die heel geschikt blijkt te zijn voor wie terugverlangt naar oude camera’s. Het is de Leica Lux-app en je vindt in deze app verschillende kleurprofielen waarmee je de oldschool camera-looks kunt recreëren.

Mobile06.06.2024

Leica’s nieuwe app is voor wie de oude cameralook terugwil

Waar je rekening mee moet houden als je op Temu shopt

Temu is een populaire app, maar de winkel blijft maar onder vuur liggen door security-experts.

Gadgets06.06.2024

Waar je rekening mee moet houden als je op Temu shopt

Verder lezen over Crossmedia

​Dit is wat Disney World zo bijzonder maakt!

Even een paar dagen helemaal ondergedompeld worden in de wondere wereld van Disney. Het is voor velen een bijzondere beleving. Herinneringen ophalen aan vroeger (als kind?), of nieuwe herinneringen maken (met kinderen?)....

Entertainment06.04.2024

​Dit is wat Disney World zo bijzonder maakt!

​5 x waarom stockmedia voor je eigen website heel handig zijn

Je ziet het wel eens op het NOS Journaal: heel willekeurige beelden van mensen die op straat lopen, of handen die tikken op een toetsenbord. Het zijn stockbeelden: beelden die vaker worden gebruikt en wat algemener zijn....

Marketing13.10.2023

​5 x waarom stockmedia voor je eigen website heel handig zijn

Havas+Lemz breidt uit met Havas Play

Het branded content en partnerships-team van Havas+Lemz lanceert Havas Play. Dit gloednieuwe label dat wereldwijd gelanceerd wordt, bouwt betekenisvolle relaties tussen merken en mensen op het snijvlak van entertainment,...

Media22.03.2023

Havas+Lemz breidt uit met Havas Play

"Voor elk merk het juiste speelveld"
Zo kies je het juiste kanaal om je boodschap over te brengen

Heb je een geweldig product gemaakt waar je volledig in gelooft, maar weet je niet goed hoe je het over de bühne kunt krijgen? Televisie, radio, social media, reclame op internetpagina’s, adverteren in (lokale) krante...

DC Business19.01.2023

Zo kies je het juiste kanaal om je boodschap over te brengen

​Raad van State geeft advies over reclameverbod voor online gokken

Het ontwerpbesluit voor het verbod op ongerichte online casino reclames voor hoog-risico kansspelen is gedeeld met de Raad van State. Deze is nauwkeurig doorgenomen door de adviesgever en inmiddels is er een reactie naar...

Online10.01.2023

​Raad van State geeft advies over reclameverbod voor online gokken

Uitgevers uit onder andere Nederland eisen 25 miljard van Google

Google heeft een grote vinger in de pap als het gaat om het gevonden worden van berichtgeving vanuit de media. Het bepaalt met zijn algoritme welke media er bovenaan komen te staan en heeft daardoor grote invloed op de c...

Online13.09.2022

Uitgevers uit onder andere Nederland eisen 25 miljard van Google

​8 manieren om media monitoring toe te passen in je marketingstrategie

Een van de grootste uitdagingen van MarCom professionals is om voortdurend met goede content te komen dat aanslaat bij het gewenste publiek. Van blogs tot nieuwsbrief teksten en marketing pagina's - ze moeten de juiste m...

Marketing16.06.2022

​8 manieren om media monitoring toe te passen in je marketingstrategie

Media monitoring inzetten voor optimaal inzicht over je merk
​Ook Nederlandse mediabedrijven willen geld zien van Google

Na Australië en Frankrijk willen nu ook in Nederland mediabedrijven met Google om tafel. Dat komt omdat ze volgens de Europese copyrightwetgeving waarschijnlijk geld kunnen vragen aan Google voor het weergeven van hun c...

Search09.06.2022

​Ook Nederlandse mediabedrijven willen geld zien van Google