17.08.2006
Marketing

Wat vindt McKinsey eigenlijk van Zapfraude

By: Henk de Hooge

BlogMarketing
1155765797zapfraude.jpg
1155765797zapfraude.jpg

In 2010 is de effectiviteit van traditionele tv-reclame nog maar een derde van die in 1990. Dat blijkt uit onderzoek van McKinsey. Op zich zal dat niemand echt verbasen. Wat wel verbaasd zijn de redenen die het buro weet aan te dragen.

Zij zien multitasking bij de consument en vermijdingsgedrag als de grote boosdoeners. De uitgaven aan tv-commercials in de VS zijn in 10 jaar welliswaar met 40% gestegen maar het aantal kijkers daalt in dezelfde periode met bijna 50%.

Verder weten ze te melden dat 65% van de consumenten vindt dat er te veel reclame is en 54% vermijdt producten waar naar zijn smaak te veel reclame voor wordt gemaakt.

McKinsey zoekt de schuld hierdoor bij zowel pc`s, mobieltjes, cd-spelers, videorecorders, spelcomputers en internet als bij nieuwe ontwikkelingen als pda`s, mp3-spelers, dvr`s en vod.

De verschuiving van het mediagebruik onder jongeren is nog sterker dan onder volwassenen waarbij jongeren ook nog maar half zo veel televisie kijken als volwassenen en 600% meer van hun tijd aan online besteden.

De vraag die de onderzoekers stellen is of bovengenoemde ontwikkelingen moeten leiden tot een andere marketing mix. Voor velen is het daarvoor nog te vroeg. McKinsey noemt het internet nog te gefragmenteerd en online reclame te chaotisch .

Bovendien stellen ze, als alle adverteerders 30% van hun reclamebudget richting internet verplaatsten, er veel clutter zou ontstaan. Marketeers kunnen hun boodschap beter afstemmen op de groep tv-kijkers die op een bepaald moment daadwerkelijk oplet in plaats van op kijkers in het algemeen.

Ik ben eigenlijk heel benieuwd welke tv-malloot opdracht heeft gegeven voor een dergelijk onderzoek. Online reclame te chaotisch! Amuhoela, wat zouden de veel te dure onderzoekers van McKinsey vinden van Zapfraude (laten we dit woord maar even claimen ;-)), ofwel het wegzappen van kijkers tijdens reclameblokken maar die wel geacht worden te blijven kijken op basis van bereikscijfers van de reclamezuilen. (Bron: Advertisng Age)

Share this post