Entertainment26.07.2017

Een paar manieren om je verhuizing iets draaglijker te maken


Een nieuw huis. Helemaal blij. En dan moet je echt gaan verhuizen. Dingen opknappen die je in alle euforie even vergeten was. Leuke dingen verzinnen terwijl je in de stress en de dozen zit. We willen best helpen, want een nieuw huis is een heugelijk feit, maar een verhuizing, dat gun je niemand.

1. Waar is die doos nou?

Het lijkt simpel, maar niemand, níemand begint ooit op tijd met inpakken. Je wil je oude huis niet al weken van tevoren omtoveren in Boxes’R’Us, maar het moet. Echte pro’s beginnen maanden van te voren (als je die tijd hebt) al met uitdunnen, maar die luxe heb je niet altijd. Het is belangrijk om alles in dozen te doen, want dat maakt het slepen makkelijker. Behalve de grote dingen natuurlijk, daar is het vooral belangrijk om te meten hoe je dat boven gaat krijgen.

Niet te veel in één doos, goed er op zetten en als het even kan per kamer in beginnen te pakken zodat het bij elkaar blijft. Tip: koop op verschillende plekken verhuisdozen zodat je aan de doos zelf kunt zien uit welke kamer iets komt of waar het heen moet. Nummeren mag ook, maar je weet zelf hoe dat eindigt. In chaos.

En niet vergeten: dit is hét moment om dingen weg te gooien. Als er wat onenigheid is over wat bewaard moet blijven is er niks beter dan verhuisstress om er van af te komen.

\

2. Ga toch douchen

Als je grotendeels zover bent, ga dan een paar dagen eerder even (als dat kan) los in de badkamer. Als je dan nog puf hebt eventueel de keuken, maar in elk geval de badkamer. Doe dat voordat je gaat verhuizen, leg een voorraadje handdoeken en ander nuttig spul neer, zoals kleren.

Als je dan eenmaal begonnen bent met poetsen, behangen, verven of dozen slepen kun je aan het einde van de dag heel even onder een verkwikkende douche springen en schone kleren aantrekken. Bonuspunten voor een ochtendjas.

Dat helpt je in de eerste plaats om even alle ellende van de dag (want we vinden het toch niet leuk hè?) van je af te spoelen. Daarnaast laat het je ook een klein beetje afstand krijgen van wat je net gedaan hebt en kun je er weer even met frisse (ha) ogen naar kijken zonder tot de dag erna te hoeven wachten. En je stinkt niet meer. Dat is ook fijn.

Je bent in elk geval schoon. Da`s ook wat waard. <em>Foto: VadimGuzhva \/ Fotolia<\/em>
Je bent in elk geval schoon. Da`s ook wat waard. Foto: VadimGuzhva / Fotolia

3. Muren eerst, dozen later

Als je helemaal hyperstrak wil wonen moet alles van de muur af en moet er gestuct worden, maar je bent wel echt een masochist als je dat gaat doen terwijl je al in het nieuwe huis zit en daarnaast is het doorgaans ook nog eens een klus die veel geld en/of tijd kost, afhankelijk van wat je het beste kunt missen.

Tien tegen één is het grootste gedeelte van de muren prima te redden met een lik verf en daar heb je (Facebook)vrienden voor die jij ook ooit geholpen hebt, toen je nog conditie en goede moed had. Vooral vragen dus, maar dat geldt eigenlijk voor alle stappen van een verhuizing. Ook niet te bescheiden zijn: die ene vriend die zei dat je ‘m “altijd kon vragen?” Herinner hem daar maar aan en vraag het dan. En doe het op tijd, dan is er geen kans op smoesjes!

Maar goed, de muren. Heb je behang in je nieuwe stulpje dat een beetje tegensputtert en los begint te raken? Er is een makkelijke oplossing: gooi er ander behang overheen. Fotobehang leent zich daar goed voor, juist omdat het niet effen is en je dus veel minder snel putjes en andere oneffenheden zult gaan zien. Goed lijmen is het halve werk!

Vind je dat helemaal niet mooi, kun je altijd nog alles er af schuren, maar neem dan je tijd. Eerst goed natmaken, dagje laten staan, dan pas terugkomen. Ongeduld betaal je dubbel en dwars terug.

Dit is dus behang. Probeer daar nog maar eens een oneffenheid in te vinden.
Dit is dus behang. Probeer daar nog maar eens een oneffenheid in te vinden.

4. “Gewoon insteken”

Als je stiekem best wat electronica hebt opgebouwd en niet het type bent dat daar heel graag mee zit te pielen is het heel verstandig om voordat je gaat een foto te maken van hoe dat allemaal is aangesloten. Meerdere, als het moet. Oh, en als je het alfa beta-mannetje bent dat denkt “ik sluit dat met mijn ogen dicht aan”: maak toch maar even een foto.

Misschien moet jij wel met een vriend naar de eerste hulp omdat er een piano op zijn enkel is gestuiterd, of zit je ruzie te maken met de klantenservice van Ziggo/KPN/Tele2 omdat je niet op tijd de verhuizing van het internet hebt aangevraagd en nu zonder zit terwijl je net je 4G-bundel hebt opgemaakt aan de laatste Game of Thrones die je per se in de trein móest kijken.

Anyway, misschien moet iemand anders het wel even – tijdelijk – aansluiten en dan is het wel handig als je die niet ook nog via de telefoon er doorheen moet loodsen. Hoewel. Weet je ook eens hoe die arme helpdeskmedewerker die je hebt zitten uitschelden zich voelt.

\

5. Heb een plan voor je meubels

Je hebt 99 van de 100 keer bij een verhuizing niet de vooruitziende blik gehad om al nieuwe meubels te bestellen die dan ook op tijd klaar staan voor de nieuwe hut. Dus moeten je oude meubels mee. Of moet je vermoedelijk twee maanden op bierkratjes zitten omdat de nieuwe meubels nog niet geleverd kunnen worden

Hoewel het heel makkelijk en verleidelijk is om alles in de eerste de beste hoek neer te knallen maak je de dagen ná de grote trek een stuk makkelijker als je al een plan had voor wat waar moet komen te staan. Dan kun je tijdens de verhuisdag iedereen die twee meter extra laten lopen naar de juiste plek in plaats van de dag of week of maand erna chagrijnig samen alles te moeten gaan verplaatsen.

Je kunt je op verschillende manieren voorbereiden op dit probleem: het helpt al als je de dimensies van je nieuwe huis paraat hebt, want dan zou je eventueel al een gedeelte in een app virtueel kunnen plaatsen, dan weet je zeker dat het past. Ideaal als je grootafnemer bent bij meubelzaak blauw en geel.

Los daarvan wil je zo veel mogelijk weten wat er nog in mag: alles wat niet door de commissie komt, hoef je niet mee te nemen en daarna alsnog af te voeren!

\

We weten het: verhuizen is altijd gedoe. Je kunt je nog zo goed voorbereiden, er gaat altijd wel iets mis. Dus als geheime optie is er altijd nog de iets duurdere maar wel zo makkelijke: huur gewoon een verhuurbedrijf. Laat alles door andere mensen doen. Spaar voor die kosten voordat je gaat, neem het mee in de hypotheek, maakt niet uit hoe je het betaalt: als je hele hebben en houden door andere mensen wordt verplaatst terwijl jij iets leuks met je leven doet is dat ook onbetaalbaar.

[Afbeeldingen © antonioguillem – Fotolia]