Waarom er zoveel wordt gesproken over Pokémon Legends: Arceus

Waarom er zoveel wordt gesproken over Pokémon Legends: Arceus

Vorig artikel Volgend artikel

De nieuwe Pokémongame is uit en normaliter is dat geen levensveranderende gebeurtenis. Hoe leuk de spellen ook zijn, het is over het algemeen steeds hetzelfde. Soms zijn er spin-offs die het ineens heel anders aanpakken, waarvan Pokémon Go natuurlijk het schoolvoorbeeld is. Maar de nieuwe game, Pokémon Legends Arceus is ook veelbesproken. Zowel in positieve als negatieve zin.

26 jaar Pokémon

Laten we met het mooie van deze game beginnen, want Pokémon Legends: Arceus wordt vooral bejubeld omdat hij het wel even heel anders aanpakt dan de meeste games uit deze 26 jaar oude serie. Ben je een die-hard-speler, dan is het best even schrikken, maar wel in positieve zin. De structuur van de franchise is volledig op de schop gegooid. Je wordt heel erg gestimuleerd om zelf op eigen houtje op onderzoek te gaan en soms loop je heel lang rond voordat je weer iets tegenkomt. Wil je toch reuring, dan ga je naar de stad Jubilife Village, de enige stad in het spel.

Waar je in eerdere games gewoon rondloopt en verder weinig kan tot je een Pokémon of trainer tegen het lijf loopt, krijgt je personage ook wat meer mogelijkheden in Arceus. Je ziet hem in third-personperspectief en in 3D, waarbij je zelfs kunt wegrollen en kunt sluipen om zo nog beter op Pokémonjacht te gaan. Je moet ook veel meer je best doen om een Pokéball succesvol weg te gooien, want ditkeer zal een Pokémon veel actiever terugaanvallen. Dat hoeft niet eens meteen in strijdstijl te zijn zoals we dat gewend zijn uit de franchise, al kan dat wel.

Pokémon: helemaal anders

Dat vechten is ook heel erg veranderd, want je hoeft nu niet per se turnbased te vechten, dus beurt voor beurt, het vechten is veel dynamischer geworden. Pokémon hebben ook verschillende vechtstijlen, zoals Agile en Strong. Maar het wordt nog gekker, want je kunt naast vechten nu ook op Pokémon rijden. Dat hebben we eerder gezien, maar heel gewoontjes is het nog niet. Je kunt hierdoor sneller door de wereld heengaan en je kunt zelfs in de lucht zweven.

Nieuw is ook het craften van items. Naast dat Pokémon nu niet meer automatisch evolueren maar je hun XP-balk in de gaten moet houden, is er ook craften. Hierbij gebruik je verschillende ingrediënten en kun je dingen maken om Pokémon mee aan te vallen. Het grappige is dat je Pokémon ook nodig hebt om de ingrediënten voor deze wapens te verzamelen. Je moet ze bijvoorbeeld in de bomen gooien om bronnen te grijpen. Samen met een heel ander verhaal met allerlei zijmissies en het uitblijven van gyms is dit een volledig nieuwe Pokémon-ervaring waarover de fans maar niet uitgepraat raken.

Lelijke graphics

Dat komt echter niet alleen door dit soort positieve, interessante twists in de franchise. Er is ook veel kritiek op de graphics. Zo zien die er nogal ouderwets uit. In de tweet in dit artikel zie je een vergelijking tussen deze game uit 2022 versus een game van decennia geleden en dat is niet bepaald positief.

Het is dus enerzijds een enorme vooruitgang, maar anderzijds blijven de Pokémonstertjes toch op een aantal gebieden wel in hun oprichtingsjaar steken. Kortom, je vindt memes over hoe anders Pokémon nu is, maar ook veel over hoe anders het had moeten zijn. In ieder geval liegen de verkoopcijfers er niet om: het is nu al één van de meestverkochte Pokémongames allertijden.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...