Gaming15.02.2023

Trifox review: het Belgische antwoord op Crash Bandicoot


De laatste tijd zijn indiefilms enorm populair, maar dat is iets wat we natuurlijk al jaren weten van indiegames. Die pakken het misschien wel vaak wat kleiner aan: ze durven meestal wat meer. Hoewel Trifox van het Belgische Glowfish Interactive zeker niet enorme risico’s neemt, is het wel een van de leukere indiegames die we het afgelopen half jaar hebben gezien. Dit is waarom.

Crash Bandicoot

Zoals de kop al aangeeft: het spel Trifox lijkt heel erg op Crash Bandicoot. Op alle juiste manieren. Het heeft diezelfde actie-avonturengameplay met platform-elementen. En ja, het is een bandicoot, maar stiekem lijkt ook het hoofdpersonage uit die game wel een beetje op een vos. Trifox geeft je heel veel gevoelens van nostalgie, terwijl het toch weer als een fris avontuur voelt.

Het is wel een kort avontuur. We vallen maar met de deur in huis: je bent er in zes uur echt wel doorheen. Dat is geen ramp: het gaat om de ervaring en wetende dat dit spel maar van een kleine studio komt, is het alsnog een hele prestatie gezien de rijkdom die je voelt wanneer je deze game doorkruist. Die rijkdom komt wel vooral van de omgevingen en het mooi uitziende personage: verder is er geen enorm emotionele backstory te ervaren.

Maar ja, laten we niet vergeten dat dit een indiegame is, gemaakt door een handjevol mensen. Mensen die een idee hadden en dit zo veel mogelijk hebben uitgewerkt tot iets waar ze zelf heel trots op zijn. En ook mogen zijn. Trifox vergelijken met Crash Bandicoot is een groot compliment: is het ook in alle opzichten zo gelikt als Crash? Nee. Maar dat kun je ook niet verwachten van een game die een paar tientjes kost. Het is juist fijn dat deze game niet een soort crash van prikkels op je is, maar gewoon een leuke game om lekker ontspannen te doen, zonder dat je onderlip of je controller kapot hoeft te worden gemaakt. Een game om weer ouderwets plezier aan te beleven, en dat mag best een beetje hersenloos zijn.

Trifox

Het gaat gewoon om een vosje dat een soort drietand is van vaardigheden: magie, vechtkunst en tech worden gecombineerd om deze vos de held van het verhaal te maken. Hoe meer muntjes je opraapt, hoe beter hij deze skills ontwikkelt. En jij zelf ook, want je moet deze game wel leren spelen. Hij gaat het je niet makkelijk maken. Nu zou ik dat graag toeschrijven aan de ontwikkelaars en hoe zij hun gamemechanics niet al te zorgvuldig hebben aangepakt, maar ik beticht ze er toch echt van dit expres te hebben gedaan. Anders is het gewoon weer de volgende snelle actie-avonturengame waar je doorheen rent. Nu is het een ervaring, eentje waarmee je samen met de vos leert.

Wat ik echter het meest kan waarderen aan Trifox, dat is de veelzijdigheid van het spel. Springen, vechten, puzzelen, verzamelen, gekke personages tegenkomen: het zit er allemaal in. En die veelzijdigheid is ook wat helpt om een game een rijke ervaring te maken. Je wordt er helemaal in meegenomen en daarbij helpt het visuele deel zeker, maar de veelzijdigheid in gameplaystijlen en mogelijkheden zorgt dat het helemaal niet zo erg is dat het hoofdpersonage niet allemaal ingewikkelde achtergrondverhalen en dialoog heeft.

Geen overbodige uitleg nodig

Plus, dat maakt het ook een spel dat bijvoorbeeld kinderen heel goed kunnen spelen. Het gaat namelijk om spelen, niet om lezen. Het gaat om ervaren, niet om een setting die eerst helemaal doodverklaard hoeft te worden. Dat hebben de Belgen goed begrepen. Al die overmatige context die we in bijvoorbeeld Amerikaanse games krijgen: het zorgt er eerder voor dat de ervaring doodslaat, dan dat je er meer in wordt getrokken. Andere mensen kunnen dit wegzetten als een negatief punt aan de game, maar ik denk dat hier heel bewuste keuzes zijn gemaakt en wat mij betreft zijn dat de juiste.

Trifox is nu uit op Nintendo Switch, PlayStation 4/5, PC en Xbox One/Series X.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Game

Je krijgt straks tips van Copilot als het niet lukt met gamen

Soms zit je zo vast in een game dat er nog maar twee keuzes zijn: je controller kapotgooien en nooit meer gamen, of een walkthrough opzoeken. Nu is er iets nieuws: AI om hulp vragen.

Gaming21.05.2024

Je krijgt straks tips van Copilot als het niet lukt met gamen

Fortnite krijgt Nederlandse boete voor onder druk zetten kinderen 

Je kunt Fortnite gratis spelen, maar Epic gebruikt diverse trucs om je te verleiden om geld uit te geven. En daar is de ACM op tegen.

Gaming14.05.2024

Fortnite krijgt Nederlandse boete voor onder druk zetten kinderen 

Sony draait controversiële keuze voor Helldivers 2 toch weer terug

Sony had wilde plannen met PSN en Helldivers 2, maar na een reviewbom op Steam en veel negatieve feedback in het algemeen draait het 't terug.

Gaming06.05.2024

Sony draait controversiële keuze voor Helldivers 2 toch weer terug

Hoofdpersonages GTA 5 doen Grand Theft Auto VI-trailer na

Grand Theft Auto 6 komt nog lang niet uit, en Rockstar lijkt ook niet heel binnenkort met een nieuwe trailer te komen. Gelukkig zijn er fans die dat wel doen.

Gaming03.05.2024

Hoofdpersonages GTA 5 doen Grand Theft Auto VI-trailer na

Dumb Ways to Survive is de nieuwe Netflix-game gebaseerd op een meme

Het is gebaseerd op een soort meme, een internetgrap, maar het blijkt toch een wel heel vermakelijk spelletje te zijn: Dumb Ways to Survive.

Gaming01.05.2024

Dumb Ways to Survive is de nieuwe Netflix-game gebaseerd op een meme

Funko Fusion: er komt een game van de Funko-poppetjes

Funko Pop! krijgt zijn eigen videogame. In Funko Fusion krijg je niet alleen te maken met de bekende figuurtjes, maar ook met allerlei franchises waar ze vandaan komen.

Gaming01.05.2024

Funko Fusion: er komt een game van de Funko-poppetjes

Steam geeft je geen geld terug als je te lang early access speelt

Een game even goed uitproberen door heel veel early access te spelen? Pas op: vroeger gold dat niet voor geldteruggave, maar nu wel.

Gaming24.04.2024

Steam geeft je geen geld terug als je te lang early access speelt

The Witcher op Netflix stopt ermee na seizoen 5

Netflix trekt de stekker uit de serie van The Witcher. Opvallend, want er komt nog even een nieuwe acteur als Geralt. Heel even dus.

Entertainment18.04.2024

The Witcher op Netflix stopt ermee na seizoen 5

Toss a coin to... straks niemand meer

Verder lezen over Games

XDefiant: een free-to-play shooter van Ubisoft

XDefiant, de langverwachte free-to-play, snelle arcade shooter ontwikkeld door Ubisoft San Francisco en met facties geïnspireerd op enkele van Ubisofts geliefde franchises, is nu wereldwijd speelbaar. Spelers downloaden XDefiant gratis en spelen vanaf hun pc via Ubisoft Connect, PlayStation 5 of Xbox Series X|S.

Gaming21.05.2024

XDefiant: een free-to-play shooter van Ubisoft

met Crossplay-mogelijkheden
Nederlandse online casinobonussen uitgelegd

Spelers die bij Nederlandse online casino's gaan spelen kunnen gebruik maken van diverse soorten bonussen. Niet alleen krijgen nieuwe spelers vaak de mogelijkheid om hiervan te profiteren, ook voor bestaande gokkers die al langer een account hebben zijn er allerlei promoties.

Lifestyle21.05.2024

Nederlandse online casinobonussen uitgelegd

4 redenen om Senua’s Saga: Hellblade II te gaan spelen

Morgen is het na vele jaren aan Senua's Saga: Hellblade II om ons weg te blazen en we hebben vier keer bewijs dat dat ook wel gaat gebeuren.

Gaming20.05.2024

4 redenen om Senua’s Saga: Hellblade II te gaan spelen

Rockstar maakt eindelijk de releasedatum van GTA 6 bekend

Grand Theft Auto 6 komt eraan. Volgens geruchten zou dat pas in 2026 zijn, maar dat blijkt niet het geval: Take-Two bevestigt nu zelf een releasedatum van najaar 2025.

Gaming16.05.2024

Rockstar maakt eindelijk de releasedatum van GTA 6 bekend

4 moderne handhelds waar je perfect Game Boy-games op kunt spelen

De Game Boy bestaat dit jaar 35 jaar. Hoewel het merk inmiddels uit de schappen verdwenen is, staat de naam nog steeds synoniem voor ouderwets en eigentijds plezier. Inmiddels zijn er ook heel wat nieuwe handhelds verschenen waar je nog steeds met veel liefde die oude Game Boy-games op kunt spelen – vaak in veel betere kwaliteit.

Gaming08.05.2024

4 moderne handhelds waar je perfect Game Boy-games op kunt spelen

Dit zijn de vier ‘gemene’ emotes die je kunt uitschakelen in Fortnite

Epic Games wil dat de goede vibes in Fortnite bewaard blijven en maakt het daarom mogelijk om vier wat minder leuke emotes niet meer te tonen.

Gaming23.04.2024

Dit zijn de vier ‘gemene’ emotes die je kunt uitschakelen in Fortnite

AI is gearriveerd in gaming – hoe wordt de technologie gebruikt?

De AI-hype brak pas echt uit met modellen als ChatGPT. Kunstmatige intelligentie is echter geen nieuwe rage op de markt! In 1996 gebruikte de schaakcomputer “DeepBlue” bijvoorbeeld zijn veldstukken om de koning van toenmalig wereldkampioen Garry Kasparov schaakmat te zetten.

Gaming17.04.2024

AI is gearriveerd in gaming – hoe wordt de technologie gebruikt?

Zo ziet de trailer van Grand Theft Auto 6 eruit in het echt

De trailer van Grand Theft Auto 6 is al een tijdje uit. Er is nu een imitatie van de trailer die zo spot-on is, dat je hem moet zien.

Gaming15.04.2024

Zo ziet de trailer van Grand Theft Auto 6 eruit in het echt