Stories doen hun intrede in de mobiele app van Xbox

Stories doen hun intrede in de mobiele app van Xbox

Vorig artikel Volgend artikel

De mobiele app van Xbox krijgt een flinke upgrade. Je kunt er straks Stories mee delen zoals je kent van Snapchat en Instagram. Uiteraard draaien die Stories niet om wat je hebt gegeten of op welk festival je bent: ze draaien volledig om wat je speelt of meemaakt in een game. Denk aan het delen van achievements, screenshots en zelfs korte gameclips.

Snapchat Xbox

Xbox-app

De update van de Xbox-app komt binnenkort naar iOS en Android. Eerst verschijnt hij in Australië en de komende tijd zou hij naar meer regio’s komen. Als je hem hebt geïnstalleerd, dan kun je naast je gamertag (je Xbox-naam) op het plusje tikken binnen de app om een post te maken. Vervolgens is die 72 uur lang te zien op je profiel. Het is niet helemaal zoals in Instagram, want je kunt er niet allerlei gekke stickers en teksten opzetten. Het is alleen mogelijk om een onderschrift te maken. Xbox houdt het waarschijnlijk zo simpel en clean mogelijk, zodat het ook weer scheelt in moderatie, iets waar de EU de laatste tijd zijn zinnen op heeft gezet.

Toch is het wel degelijk heel social media-achtig. Zo schrijft Microsoft: “Met Stories kun je je vaardigheden laten zien en op de hoogte blijven van je vrienden. Je kunt je favoriete gamemomenten, waaronder gameclips, screenshots en prestaties, delen met je vrienden en de Xbox-community. Je kunt ook de verhalen van je vrienden beantwoorden met een bericht of een snelle reactie.“ Een snelle reactie of een bericht dus, wat de Xbox app een stuk meer sociaal zal maken.

Te horizontaal

Het is de vraag of het heel succesvol wordt. Hoewel gamers zeker niet schromen om op te scheppen over hun prestaties (immers hebben ze daar vaak ook veel tijd en energie ingestoken), is de manier waarop het wordt weergegeven niet heel fantastisch. Dat komt vooral omdat je televisiescherm en de game die erop toont een horizontale oriëntatie heeft, terwijl de smartphone -zeker als het om social media gaat- juist een verticaal scherm heeft. Hierdoor komt het gamebeeld niet helemaal zo over, maar misschien dat Xbox hier de mogelijkheid aan toevoegt om je scherm te kantelen, zodat je alsnog in volle glorie kunt zien hoe die vriend van je een geweldige goal scoort in Rocket League.

Naast de Stories-optie komt er ook een nieuwe Quality of Service-optie naar Xbox-consoles, Hiermee kan internetverkeer dat erg lijdt onder netwerkproblemen een soort vlag krijgen dat het belangrijk is, zoals multiplayer gamen. Je moet hiervoor echter wel een router of ISP-netwerk hebben dat dit ook kan ondersteunen. In de Instellingen-app onder Algemeen, Netwerkinstellingen, Geavanceerde instellingen zie je straks een nieuwe knop voor QoS Tagging-instellingen.

Overal Stories

Stories komen echt overal naartoe, maar ze zijn niet overal even succesvol. Instagram heeft de Stories heel goed afgekeken van Snapchat, maar de ‘Fleets’ op Twitter en de Stories op LinkedIn werkten weer helemaal niet zo goed. Het is de vraag in hoeverre dit sociale aspect binnen de Xbox-app wordt opgepakt. Het is bijvoorbeeld onbekend of je op deze manier ook posts kunt delen via andere sociale netwerken. Het lijkt er vooralsnog niet op, waardoor dit wel een feestje binnen de Xbox-app blijft.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...