​Sony wil niet dat je nog snel een PS Plus-abonnement afsluit

​Sony wil niet dat je nog snel een PS Plus-abonnement afsluit

PlayStation effe not Now

Vorig artikel Volgend artikel

Nu Sony zijn game-abonnement van PlayStation compleet verandert, zijn er veel mensen die denken slim nog even een PlayStation Plus-abonnement te nemen. Heel slim, maar Sony is niet dom. Eerder verplichtte het de Sony-eigen studio's al om demo's te maken, maar ook klanten merken op niet altijd even prettige wijze dat de nieuwe abonnementen eraan komen. Eerst heeft Sony al 60 spellen van PlayStation Now verwijderd in afwachting van de abonnementen, maar er is meer.

PlayStation Plus verlengen

Sony heeft tijdelijk uitgezet dat je je PlayStation Plus of PlayStation Now-abonnement verlengt. Niet omdat het je kwijt wil, maar omdat het liever heeft dat je gebruikmaakt van de nieuwe abonnementsvormen die in Nederland op 22 juni ingaan. Dat wil het niet per se omdat het meer biedt, maar vooral omdat het lijkt te hopen dat je tegen die tijd een duurder abonnement neemt.

Log je nu in op de PlayStation Store en wil je je abonnement verlengen, dan krijg je een melding te zien. Helaas is het niet de meest duidelijke melding: er staat dat je het niet kunt aanschaffen, omdat je dit object al hebt aangeschaft. Hetzelfde geldt voor mensen die bijvoorbeeld een fysieke PlayStation Plus-kaart willen inwisselen. Ook die krijgen hetzelfde te zien. Alleen accounts die nog helemaal geen PlayStation Plus-abonnement hebben kunnen zich nog aanmelden voor een jaar PlayStation Plus.

PlayStation Now

Dat laatste is maar goed ook, want stel je voor dat je deze maand nog een PlayStation 5 weet te bemachtigen (het is zeldzaam, maar niet onmogelijk), dan zou je niet online kunnen gamen omdat je geen abonnement mag afsluiten. Echter zal je wel gebruik moeten maken van een account dat dus nog geen PlayStation Plus heeft, of moeten teren op een lopend abonnement van een huidig account (bijvoorbeeld als je hiervoor ook een PlayStation 4 had).

Maar, wil je lid worden van PlayStation Now, de streamingdienst van PlayStation waarmee je in een keer toegang krijgt tot een grote bibliotheek vol met games, dan heb je pech. Die is namelijk op dit moment in zijn geheel niet beschikbaar in de winkel van Sony. Het is niet helemaal verdwenen: als je het zoekt dan zie je een melding dat PlayStation Now binnenkort gaat veranderen en samengaat met PlayStation Plus.

Abonnementen van Sony

Sony wil voorkomen dat mensen gebruik maken van de situatie en slim inkopen doen. Zo zou je anders voor 10 euro per maand nog ff een paar maanden PlayStation Now kunnen kopen en een jaar lang PlayStation Plus van 60 euro. In juni zou dit dan worden omgezet voor een waarde van 120 euro per jaar. Heb je trouwens een PlayStation Plus-kaart, gooi die dan niet weg omdat je hem niet direct kunt gebruiken. Je kunt deze namelijk alsnog eind juni inwisselen of wanneer je originele abonnement zou stoppen.

Sony heeft geen officiële uitingen gedaan over het verdwijnen van de mogelijkheid om de huidige abonnementen nog aan te schaffen of te vernieuwen. Het lijkt erop dat de PlayStation Plus-abonnementen straks automatisch overgaan naar PlayStation Plus Essential (het goedkoopste abonnement, dat eigenlijk hetzelfde is als het huidige Plus). Dat is niet zo spannend, maar voor PlayStation Now-abonnees gaat de prijs wel ineens flink omhoog. Het was eerst 10 euro per maand en stijgt nu naar 17 euro (!). Dat is niet alleen een hoog bedrag, het is ook niet heel klantvriendelijk. Xbox heeft dat slimmer gedaan, toen het mensen voor 1 euro liet upgraden naar het duurdere abonnement.

Meer weten over de nieuwe PlayStation-abonnementen? Lees dan ‘PlayStation kondigt nieuwe abonnementen aan’.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...