​'Sony kondigt volgende week zijn Xbox Game Pass-killer aan'

​'Sony kondigt volgende week zijn Xbox Game Pass-killer aan'

Maar is het echt een killer?

Vorig artikel Volgend artikel

Er gaan al een tijd geruchten dat Sony hard zou werken aan een oplossing waarmee gamen op PlayStation aantrekkelijker wordt. Dat doet het als antwoord op Xbox Game Pass, waarmee Microsoft sinds enige tijd de gamewereld zo’n beetje overneemt. Dit is wat we van de "Game Pass-killer" van PlayStation verwachten.

Xbox Game Pass

Om beter te begrijpen wat Sony van plan is, is het handig om eerst uiteen te zetten wat Xbox Game Pass is en wat het zo’n succes maakt. Game Pass is een abonnementsdienst van Microsoft waarmee je voor een tientje per maand toegang krijgt tot een uitgebreide bibliotheek met games die je gratis kunt downloaden en spelen (of sinds kort: streamen). Er staan klassiekers in zoals The Master Chief Collection van Halo, A Plague Tale: Innocence, A Way Out en Alice: Madness Returns. Je vindt dus games van Xbox One, maar ook Xbox 360.

Dat wordt al door gamers gewaardeerd, maar er is meer. Je krijgt er gratis Xbox Live Gold door, wat vereist is om games online multiplayer te kunnen spelen. Daarnaast, en dat is waarschijnlijk de grootste troef van Microsoft, kun je alle games van Microsoft Studios direct op de lanceerdag spelen. Je hoeft dus geen 80 euro neer te tellen voor een nieuw spel, je kunt hem voor dat tientje per maand zo downloaden en spelen op de lanceerdag.

PlayStation versus Microsoft

Aangezien Microsoft recentelijk Bethesda heeft gekocht en bezig is om Activision Blizzard over te nemen, wordt dat aanbod steeds aantrekkelijker. Je hoeft geen complete gamegek te zijn om te begrijpen dat dit een heel aantrekkelijk aanbod is. Het wordt dan ook vaak de ‘Netflix voor games’ genoemd. Het heeft op dit moment ongeveer 25 miljoen abonnees en er is zowel een versie voor Xbox-consoles als voor de pc.

PlayStation blijft daarin wat achter. Het heeft wel abonnementsvormen, maar die zijn lang niet zo populair als dat van Microsoft. Sony heeft PlayStation Plus en PlayStation Now. Plus is vergelijkbaar met Xbox Live Gold, waarbij je elke maand een paar gratis games krijgt en waarmee je online multiplayer kunt gamen.

Een nieuw PlayStation Now

PlayStation Now is PlayStations Netflix voor games, waarbij je toegang krijgt tot een grote gamebieb met spellen van PlayStation 2, 3, 4 en 5. Het is zowel mogelijk om games te streamen als games te downloaden. Het lijkt dus wel op wat Xbox Game Pass in de basis heeft, maar het mist vooral die grote, nieuwe titels die al vanaf dag 1 speelbaar zijn. Het kost per maand wel hetzelfde als Xbox Game Pass, maar het heeft maar een paar miljoen abonnees.

Het moge duidelijk zijn: Sony wint het niet met zijn abonnementsdienst, waardoor het kijkt hoe het kan zorgen dat het aantrekkelijker wordt voor gamers om lid te worden. Onder de naam Spartacus werkt het volgens geruchten aan nieuwe abonnees. Bloomberg schrijft dat Sony van plan is om met meer recente games op de proppen te komen en moet de dienst PlayStation Plus en PlayStation Now combineren.

Verschillende abonnementsvormen

Bovendien is het straks niet meer zo dat je een tientje per maand betaalt en that’s it: er komen verschillende abonnementsvormen waardoor je zelf kunt kiezen hoeveel je wil uitgeven. De duurste variant geeft je bijvoorbeeld de optie om te streamen via de cloud, naast toegang tot uitgebreidere demo’s. De meest uitgeklede versie zal een soort verkapt PlayStation Plus zijn.

Het is de vraag of dit Sony echt kan helpen. Het heeft eerder al gezegd dat het pertinent niet van plan is om PlayStation-eigen games direct op de lanceerdag al op haar dienst te plaatsen. Iets wat juist voor veel gamers dé reden is om voor Xbox Game Pass te kiezen. Volgende week schijnt PlayStation dit alles aan te kondigen, dus het is afwachten of het misschien toch met een andere creatieve oplossing komt om het gamers naar de zin te maken. Zoals het er nu voorstaat, zien we namelijk niet hoe dit een Xbox Game Pass-killer wordt. We houden het in de gaten.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...