Gaming21.07.2016

Pokémon Go review: blij met een Magikarp


Pokémon Go is een spel vol gebreken, maar dat weerhoudt niemand ervan het te spelen en geweldig te vinden

Dankzij Pokémon Go begin en eindig ik elke dag met een wandeling van zo’n vijf kilometer, iets wat ik niet bepaald als normaal gedrag voor mij zou kwalificeren. Maar Pokémon Go is ook niet normaal. Inmiddels heeft het grote delen van de (westerse) wereld overgenomen. Als je zegt dat iedereen het speelt, iets wat normaal gesproken een flinke overdrijving zou zijn, zit je in dit geval ook nog eens dicht bij de waarheid.

Het is fascinerend om te zien hoeveel mensen opeens interesse hebben in een game – en Pokémon. Nog opvallender is dat er ook nog eens een hoop op Pokémon Go valt aan te merken. Pokémon Go heeft namelijk best wel wat gebreken, maar die lijken het succes niet in de weg te staan.

Het idee van Pokémon Go is – zoals velen al uit ervaring weten – dat je met je telefoon met GPS aan rondloopt en dat er dan opeens een Pokémon in de buurt verschijnt die je kunt vangen. Daarbij kun je via de camera van je telefoon de Pokémon in de omgeving om je heen zien. Naast het vangen kun je ze ook sterker maken en ermee vechten. Het zou zomaar een Pokémon-game kunnen zijn.

Maar dat is het niet echt. Het levelsysteem en de gevechten zijn zwaar versimpeld. Bij elke Pokémon die je vangt krijg je candy van die soort Pokémon, wat je kunt gebruiken om een beestje van bijbehorende soort in rang te laten stijgen of te laten evolueren. Het vechten doe je met wat tikken (aanvallen) en swipen (ontwijken) tegen een Pokémon van iemand anders, die computergestuurd de gym waar hij is achtergelaten verdedigt.

Diepgang lijkt hier niet echt een doel van de ontwikkelaars te zijn. Nu is dat enigszins begrijpelijk als je Pokémon Go ziet als een game voor de massa. Dan kunnen te ingewikkelde systemen mensen gaan afschrikken. Echter denk ik wel dat ontwikkelaar Niantic hier is doorgeslagen. De complete strategie achter Pokémon is gereduceerd tot een getalletje dat grotendeels bepaald of je een gevecht wint of verliest. Het maakt de gevechten bovenal saai en grotendeels voorspelbaar. Meer diepgang, en vooral spektakel, zou de game geen kwaad doen.

Net zoals enkele zeer voor de hand liggende maar toch ontbrekende functionaliteiten zoals met andere spelers vechten of ruilen. Dergelijke sociale componenten ontbreken (nu nog) terwijl inmiddels wel is gebleken dat de game het juist van zijn sociale aspect moet hebben.

Het vangen van de Pokémon is conceptueel dan wel weer helemaal in orde, maar een matige uitwerking verstoort het toch nog. Het hele idee dat een Pokémon spontaan opduikt vormt de basis. Het ontbreken van gevechten bij het vangen versnelt het proces waardoor je niet tien minuten lang bezig bent, dus dat is prima.

Waar het echter fout gaat is dat ze juist vaker in bewoonde gebieden opduiken. Iemand die, zoals mij, op het platteland woont moet dus veel meer moeite doen om überhaupt iets te vangen, laat staan de zeldzamere soorten te vinden. Daarbij duiken Pokémon vaak ook op vaste locaties op, wat an sich niet zo’n probleem is, maar wel de vraag oproept wat er mis is met het stukje straat verderop.

Het zijn dingen die bij vlagen ergerlijk kunnen zijn. Je moet maar net op de goede plek wonen en je krijgt allerlei Pokémon, Pokéstops en gyms zo in je schoot geworpen terwijl een ander eerst twintig minuten moet fietsen. De ironie is dat dit juist de omgekeerde situatie is van wat je van Pokémon zou verwachten. Juist de buitengebieden, de bossen en de zandpaden zouden overladen moeten zijn, maar dat zijn ze niet.

Over de exacte redenen kunnen we alleen speculeren, maar het lijkt logisch dat er een soort inschatting is gemaakt van wat ‘veilig’ gebied is om zonder problemen – en legaal – rond te lopen. Daar zit wel wat in, maar uiteindelijk blijft een openbare weg een openbare weg, en wat mij betreft zouden alle openbare wegen gelijk behandeld moeten worden.

pokemon go review 1
pokemon go review 1

Als spel zelf is het dus al niet perfect, en dan zijn er ook nog een hoop technische problemen. Nog steeds kan de game de vraag niet bijbenen en blijken de servers toch nog enkele keren per dag overbelast of zeer traag te reageren. Door het ontbreken van verdere toelichting van wat er precies fout gaat lijkt de game vaak vast te lopen. Schrödingers Pokéball is inmiddels een ding.

Daarbij blijkt het metertje dat aangeeft welke Pokémon in de buurt zijn voor velen niet (meer) te werken en is de game ook niet erg vriendelijk voor je batterij. De game moet namelijk altijd geopend zijn om Pokémon in de buurt te registreren. Een batterij besparings-optie zorgt ervoor dat je scherm zwart wordt als je je telefoon naar beneden kantelt, maar omdat alle knoppen wel nog gewoon werken wordt de game toch nog vaak onbedoeld naar de achtergrond gebracht. Dat een incense, een item waarmee je gedurende 30 minuten Pokémon naar je toe lokt, echter wel gewoon aftelt als de app is gesloten is dan weer enigszins hypocriet: of alles werkt door, of alles stopt.

Maar ondanks alles wat er op Pokémon Go valt aan te merken zijn er ook een aantal dingen zeer prijzenswaardig. De in-app aankopen zijn redelijk. Je kunt alles doen zonder dingen te kopen en het is een verademing te zien dat het niet mogelijk is om Pokémon of evoluties te kopen. Iets wat buitengewoon opvallend is gegeven hoe de game-industrie opereert.

En dan nog het ultieme argument vóór Pokémon Go: de sociale interactie. Het kan je niet ontgaan zijn hoe deze game mensen bij elkaar brengt, mensen naar buiten laat gaan en de hartverwarmende verhalen van ouders van een kind met autisme dat opeens met mensen doet praten; Pokémon Go krijgt het allemaal voor elkaar, simpelweg door dat wat Pokémon ideologisch gezien altijd was in de praktijk te brengen.

Misschien is Pokémon Go dan wel geen goede game, maar het is zoals Magikarp in de pokédex van deze game wordt beschreven:

Magikarp is a pathetic excuse for a Pokémon that is only capable of flopping and splashing. This behavior prompted scientists to undertake research into it.

Pokémon Go is een spel vol gebreken, van slecht uitgewerkte gameplay tot technische problemen. Maar dat weerhoudt niemand ervan het te spelen en het geweldig te vinden. En ik doe gewoon mee.

Marnix Suilen

Schrijft al jaren over games, van de kleine indie-games tot de grote najaarstitels. Liefhebber van Dota 2, twijfelt nog over Destiny.

Verder lezen over Pokémon Go

De veiligheidsinstructie in het vliegtuig kan een stuk beter

Als de veiligheidsinstructies in alle vliegtuigen zo waren als die van de Japanse vliegmaatschappij ANA, dan zouden veel meer mensen opletten.

Gaming16.08.2024

De veiligheidsinstructie in het vliegtuig kan een stuk beter

Wat gaan Pokémon en het Van Gogh Museum samen doen?

Aggron en de Aardappeleters, Zubat en de Zonnebloemen of Sandshrew en de Sterrennacht: we hebben geen idee wat er staat te gebeuren, maar het wereldwijde X-account van Pokémon prikkelt met een post over iets met Pokémo...

Gaming13.09.2023

Wat gaan Pokémon en het Van Gogh Museum samen doen?

Waarom je Pokémon Sleep moet downloaden voor je naar bed gaat

Pokémon Go ken je waarschijnlijk, maar nu is er ook Pokémon Sleep. We zouden het wel het tegenovergestelde van Go kunnen noemen. Je wordt juist geïnspireerd om niet naar buiten te gaan, vooral niet actief te zijn, en...

Gaming19.07.2023

Waarom je Pokémon Sleep moet downloaden voor je naar bed gaat

Niantic laat je Tamagotchi-tijden herleven met Peridot

Niantic heeft sinds Pokémon Go diverse gooien gedaan naar succes, met onder andere een Harry Potter-game. Nu komt het met Peridot, een spel waarin je voor een heel knuffelig diertje moet zorgen, met een pluige vacht en...

Gaming24.05.2023

Niantic laat je Tamagotchi-tijden herleven met Peridot

Niantic vindt maar geen opvolger voor het succes van Pokémon Go

Enkele jaren geleden kon je bijna geen vijf meter over straat lopen zonder iemand tegen te komen die, zwaaiend met zijn smartphone, Pokémon monsters aan het vangen was. Pokémon Go groeide binnen enkele maanden uit tot...

Gaming30.06.2022

Niantic vindt maar geen opvolger voor het succes van Pokémon Go

Projecten stopgezet, personeel ontslagen
Drie jaar de cel in voor een zeldzame Pokémon kaart

Dit is er eentje in de categorie ‘Only in America’. Een 31-jarige man is door een rechtbank in de staat Georgia veroordeeld tot drie jaar cel omdat hij de overheidssteun die hij ontvangen had om zijn personeel en bed...

Nieuws08.03.2022

Drie jaar de cel in voor een zeldzame Pokémon kaart

Waarom er zoveel wordt gesproken over Pokémon Legends: Arceus

De nieuwe Pokémongame is uit en normaliter is dat geen levensveranderende gebeurtenis. Hoe leuk de spellen ook zijn, het is over het algemeen steeds hetzelfde. Soms zijn er spin-offs die het ineens heel anders aanpakken...

Gaming31.01.2022

Waarom er zoveel wordt gesproken over Pokémon Legends: Arceus

​Opvallend: we raken niet uitgepraat over Pokémon Go

Op Twitter blijken we veelvuldig te praten over… Pokémon Go. In 2021 won Pokémon Go het wat betreft Twitter-onderwerpen over gaming in Nederland. Er werden in 2021 meer dan 2,4 miljard tweets geplaatst over gaming, w...

Gaming11.01.2022

​Opvallend: we raken niet uitgepraat over Pokémon Go