​PlayStation 5 krijgt nieuw design: kleiner, 4 plates, meer GB's

​PlayStation 5 krijgt nieuw design: kleiner, 4 plates, meer GB's

Vorig artikel Volgend artikel

Hij heet geen PlayStation 5 Slim of geen PlayStation 5 Lite, maar op een bepaalde hoogte is het dat wel. Sony komt -precies zoals de geruchten vanuit Microsoft maanden geleden al onthulden- met twee nieuwe PlayStation 5-varianten. Althans: het zijn niet zozeer losse varianten, het is gewoon de nieuwe lichting PlayStation 5’s.

PlayStation 5

Geen PS5 Lite of Slim

Het enige wat er anders is, dat is dat het apparaat kleiner is en dat er een verwisselbare diskdrive aanwezig is. Maar ook dat ze een SSD hebben met een grotere opslag: 1 terabyte, en dat is meer dan de 825 gigabyte die we uit het standaard model kennen. Ook is het design een tikkeltje anders: in plaats van twee panelen kun je nu rekenen op vier verwisselbare panelen. Bovenin glanzend, onderin mat. Het is dus wel degelijk een Lite-achtige variant, maar gek genoeg noemt Sony het dus niet zo.

Ze komen ook niet naast de gewone PS5’s in de winkel te liggen: ze komen echt in plaats van de PlayStation 5 uit. Wanneer precies is onbekend. Het kan trouwens in de praktijk wel voorkomen dat de twee naast elkaar worden verkocht, maar Sony heeft aangegeven dat de ouderwetse PS5 puur in de winkels ligt om uit te verkopen, zodat het tijd is voor het nieuwe tijdperk van de kleinere en toch ook weer grotere (qua geheugen) variant.

Sony

Die diskdrive maakt ook het verschil: de variant met die diskdrive is 549,99 euro en die zonder is met 449,99 euro 50 euro goedkoper. Je kunt de diskdrive loskoppelen en daardoor kun je van de digitale variant alsnog een schijf-PS5 maken. Die drive is niet goedkoop: die kost je wel 119,99 euro. Wil je trouwens je nieuwe PlayStation overeind zetten, dan heb je daar nu een soort standaardje voor nodig die ook apart verkrijgbaar is: voor 29,99 euro zet jij je nieuwe PS5 rechtop. Horizontaal neerzetten kan gewoon nog: daarvoor wordt een standaardje meegeleverd.

Sony doet het natuurlijk niet voor niets, op dit moment met een nieuwe PS5 op de proppen komen. Het stelt zelf in een blog: “Nu de feestdagen naderen, zijn we verheugd te kunnen melden dat we een nieuw PS5-model lanceren. Om tegemoet te komen aan de veranderende behoeften van spelers, hebben onze technische en ontwerpteams samengewerkt aan een nieuwe vormfactor die meer keuze en flexibiliteit biedt.”

PS5

PlayStation 5

De nieuwe PlayStations liggen vanaf november in de winkel in Amerika en direct via direct.playstation.com. In de maanden erna wordt het apparaat ook elders in de wereld beschikbaar gemaakt, zegt Sony. Kortom, de kans dat die nieuwe PlayStation 5 helemaal niet voor de feestdagen op andere plekken is verschenen, is niet heel groot.

Maar goed, misschien kunnen wij dan wel meteen de nieuwe plates erop doen, want die verschijnen begin 2024. Sony schrijft: “Verschillende kleuren PS5 Console Covers voor het nieuwe model zullen beschikbaar zijn vanaf begin 2024, waaronder een volledig matzwarte uitvoering en de Deep Earth Collection kleuren in Vulcanic Red, Cobalt Blue en Sterling Silver.” De covers zijn wel prijzig: ze zijn er vanaf 54,99 euro.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...