Games worden een stuk mooier: Unreal Engine 5 is uit

Games worden een stuk mooier: Unreal Engine 5 is uit

Vorig artikel Volgend artikel

Na een demo die menig gamer versteld deed staan is het zover: Unreal Engine 5 is uit en beschikbaar voor ontwikkelaars op hun games op te bouwen. Daar wordt ook meteen gretig gebruik van gemaakt, want er is meteen een nieuwe Tomb Raider aangekondigd op die engine.

Unreal Engine 5

Unreal Engine 5 werd twee jaar geleden voor het eerst getoond en toen konden we al niet wachten, maar dat wachten is gelukkig nu voorbij. In een gestreamde video genaamd State of Unreal heeft Epic Games zijn nieuwe paradepaardje laten zien. De engine is vooral geënt op fotorealistische graphics en dat is te zien. Daarnaast zijn ook de prestaties en de user interface flink beter geworden.

Een techniek genaamd Lumen speelt een grote rol bij dat fotorealisme, want het zorgt voor een lichtoplossing waarmee het licht er realistischer uitziet. In combinatie met Nanite, wat Epic heeft gemaakt voor geometrische details, moet dit zorgen voor veel realisatischer uitziende games. Ook heeft het voor ontwikkelaars veel mogelijkheden toegevoegd om bijvoorbeeld open wereld-games te maken en ze in stukjes te hakken, zodat teams los van elkaar toch verder kunnen met ontwikkelen.

Tomb Raider

Hoewel Tomb Raider en The Witcher beide op de nieuwe engine worden gebouwd, zijn dat niet de primeurs. Epic Games heeft zelf ook al een aantal games op de gloednieuwe engine opgebouwd, zoals The Matrix Awakens en Fortnite. Er komt daarnaast nog een multiplayershooter aan genaamd Lyra, die Epic zelf ontwikkelt.

Het kan ook zijn dat bijvoorbeeld nieuwe series met de engine worden opgepoetst, zoals het geval is bij The Mandalorian op Disney+, wat eigenlijk volledig in een groene hal wordt opgenomen en waarbij de virtuele werelden met een beetje hulp van de Unreal Engine later worden toegevoegd.

Hoewel we nog weinig weten van The Witcher en van Tomb Raider, lenen deze games zich er perfect voor om opgebouwd te worden op de nieuwe engine. Het zijn vaak grote werelden vol details waarin realisme belangrijk is. Crystal Dynamics, dat Tomb Raider maakt, spreekt over ‘next level storytelling’, iets dat een game als Tomb Raider goed kan gebruiken, want van huis uit is het verhaal in deze titel soms niet altijd even goed uitgewerkt. Dat is sinds de comeback van Lara Croft in 2013 gelukkig al een stuk beter, maar het wordt dus nóg beter.

Kortom, de release van Unreal Engine 5 gaat zorgen voor een heleboel prachtige nieuwe games, maar misschien ook een heleboel prachtige nieuwe films en series.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...