Gaming06.02.2018

Fortnite Battle Royale: doodgaan is verslavend


Alleen dat bouwen...

De finale is in volle gang. Acht zijn er nog maar over in de Fortnite Battle Royale. De veteranen weten precies wat er moet gebeuren: enorme stenen forten bouwen! Sorry…wat?

Een gemiddeld potje Battle Royale gaat als volgt: honderd man worden op een eiland gedropt, een elektrische storm zorgt ervoor dat het slagveld steeds kleiner wordt en de laatste die overblijft die wint.

Je wint door de juiste wapens en materiaal te vergaren, op het juiste moment naar de veilige plek in de storm te gaan, verschillende situaties goed in te schatten en bovenal een flinke lading aan geluk.

95% van de tijd ben je dus voornamelijk bezig met de volgende vragen: waar ga ik heen, welke wapens en materiel neem ik mee, is gebouw x of gebied y veilig en moet ik het gevecht aan gaan? Heel vaak ga je dood zonder een schot te lossen.

Een potje Fortnite Battle Royale klinkt op papier daarom behoorlijk saai. Dat klopt ook wel. Tenminste, als je in een kelder schuilt en wacht tot 90% van het veld dood is. Met een beetje geluk zit je dan zo in de top tien plek.

Maar op die manier winnen doe je zelden of nooit. Daarvoor heb je toch écht vuurwapens voor korte, midden en of lange afstand, een sterk schild, verband en bouwmaterial nodig. Oh ja, je moet namelijk ook nog bouwen in Fornite.

Je begint Fornite Battle Royale enkel met een pikhouweel, waarmee je bijna alles kan slopen. Dat levert hout, steen of staal op. Vervolgens selecteer je de bouwmodus en bouw je muren, trappen, etc, en – als je heel handig bent, complexe torens.

Hiermee bescherm je jezelf tijdens vuurgevechten, maar bouwen kan jezelf ook een strategisch voordeel opleveren. Ga de hoogte in, en ineens kan je een regen des doods op een nietsvermoedende tegenstander laten neerdalen.

Dus, ja, je moet wel degelijk je kelder uit, want dan word de game pas echt spannend. Haal je wel die veilige cirkel in de storm? Kom je niet een te sterk tegenstander tegen? Schiet een oervervelende sluipschutter je niet van 180 meter neer? En vooral: hoe ver zal je dit keer komen?

Die laatste vraag is de verslavende factor. Misschien dat je dit keer verder op de ranglijst eindigt. Misschien win je zelfs! Het helpt ook dat je door het enorm aantal spelers (40 miljoen) zo in een nieuw potje zit en Epic Games steeds met nieuwe content komt.

Helaas mogen de makers een aantal dingen fiksen. De interface helpt niet mee met het bouwen. Een muur opzetten lukt wel, maar Fortnite legt onhandig uit hoe je er een deur in zet of van hoe je van materiaal wisselt. En laat op dat cruciale moment net iemand met een raketwerper op je af komen…

Nu we het toch daarover hebben, sommige bezitters lijken wel een oneindige voorraad aan raketten te hebben. Aangezien er volgens mij maar een raketwerper per potje is, heeft de eigenaar daardoor wel een erg grote kans op de winst.

Fortnite Battle Royale frustreert niet alleen op dat punt. Het richten voelt in het begin stroef, vooral met sniperrifles – en controllers. Ook een deathcam zou handig zijn om meer van je verloren ronde te leren.

Het zijn een paar vlekjes op een werkelijk adrenaline verhogende ervaring. Dat je 90% van de tijd rondloopt zonder ooit iemand tegen te komen werkt zwaar op de zenuwen en het bouwen geeft een extra dimensie wat een PUBG mist.

En dat bouwen moet ik toch echt gaan leren, want anders win ik deze game nooit. Niet erg. Ieder verloren potje ben je zo vergeten als je de nieuwe opstart – en geloof me: je gaat er heel veel opstarten.

Martijn Steinpatz

Martijn Steinpatz schrijft al jaren over games en speelt ze nog veel langer. Wil meer dan alleen standaard artikelen schrijven.