Europa niet klaar met lootboxes: onderzoekt maatregelen

Europa niet klaar met lootboxes: onderzoekt maatregelen

Vorig artikel Volgend artikel

Europa wil onderzoeken wat precies de impact van lootboxes is. Dit zijn kistjes in games die je koopt, zonder dat je weet wat erin zit. Een beetje zoals de grabbelton vroeger bij de Intertoys, maar dan digitaal. En waarschijnlijk hebben die lootboxes vooral slechte invloed op kinderen en jongeren.

Lootbox

Een lootbox is een casino-achtig systeem waarin je echt geld betaalt om vervolgens een digitale doos (of pakje kaartjes) open te zien gaan. Het is ‘willekeurig’ wat erin zit, maar er worden natuurlijk allerlei psychologische spellen gespeeld om te zorgen dat je die lootboxes maar koopt. In sommige gevallen is er bijna geen uitweg te vinden om niet tot aankoop over te gaan en daarover maakt Europa zich zorgen.

Het Europees Parlement heeft een onderzoek aangenomen waarin meer wordt beschreven over lootboxes. Het parlement zou graag zien dat de Europese Commissie op zoek gaat naar het antwoord op de vraag welke gevolgen lootboxes op mensen hebben. Zo kan het eventueel maatregelen introduceren om Europese burgers te beschermen. Het streeft naar een aanpak die in heel Europa geldt, waarbij het ook duidelijker moet worden voor ouders wat een game behelst en eventueel zelfs de invoering van manieren om de gametijd van kinderen in de gaten te houden.

Kinderen en gaming

Het is nog niet het plan om lootboxes volledig te verbieden, maar er moet wel worden gekeken wat er dan wel mogelijk is om het leuk te houden, maar ook veilig. Ouders die ineens rekeningen van 3.000 euro krijgen omdat kindlief los is gegaan op de lootboxes, dat moet ook worden voorkomen. Daarnaast gaat er ook criminaliteit gepaard met loot boxes, namelijk in de vorm van gold farming. Hierbij zouden mogelijk zelfs de mensenrechten worden geschonden.

Met het almaar groeiende internet is er steeds meer behoefte aan bescherming van kinderen. Ze worden gemanipuleerd, ze krijgen beelden mee die niet voor hun ogen bestemd zijn en het is moeilijk om er toezicht op te houden om het kind veilig te houden. Dat geldt niet alleen voor games, maar ook voor social media. Europa wil daarnaast ook kijken hoe het zit met de genderverdeling in de game-industrie, de databescherming van gamers en het makkelijk kunnen opzeggen van abonnementen.

Free-to-play

Veel games zijn free-to-play geworden, zelfs grote titels zoals Overwatch en The Sims. Je kunt het gratis spelen, maar er zitten allemaal slimme methoden in om te zorgen dat je er toch geld aan gaat spenderen. Gamers vinden dat niet tof omdat de balans zo kwijtraakt en ze vaak in zo’n lootbox niet krijgen wat ze willen. Pay to win, dat is nooit leuk als je een spel speelt.

Het alternatief is vaak urenlang dezelfde herhalende oefeningen doen en ook dat maakt een spel niet leuker. Lootboxes verpesten games, vinden veel gamers. Dat komt onder andere omdat er vaak wat losse flodders in zo’n lootbox zitten, in plaats van iets dat je game-ervaring daadwerkelijk verrijkt. Liever maar gewoon 50-60 euro betalen voor een game? Voor velen is dat een beter alternatief dan die lootboxes, alleen voor uitgevers niet: dan geven mensen immers maar één keer geld uit.

Kortom, reden voor de Europese Commissie om nader onderzoek te doen naar die semi-schimmige wereld van lootboxes en manipulatie.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...