Gaming01.10.2019

​Mario Kart Tour is op charmante wijze uit op je geld


De meeste mensen kennen lang niet alle grote Nintendo-franchises. Metroid of Star Fox zijn voor mensen die zich geen gamers noemen vaak onbekend. Zelda kennen sommigen misschien, maar er is één titel die iedereen wel wat zegt: Mario. Naast de standaard platformgame is racereeks Mario Kart ook onverminderd populair. Brengt Mario Kart Tour daar verandering in?

Mario Kart-magie

De kracht van Mario Kart is dat het een spel is dat je makkelijk even oppakt. Je hoeft je eigenlijk nooit af te vragen waar je naartoe moet, want er is eigenlijk altijd een heel duidelijk afgebakende weg voor je. Het enige dat je moet doen is zorgen dat je blijft doorgassen, je je niet laat gekmaken door andere rijders én af en toe nog een goodie oppakt die je als powerup voor jezelf kunt inzetten of als pesterij naar anderen. Tel daarbij op dat je rijdt in kleurrijke, originele omgevingen met minstens net zo’n kleurrijk gezelschap en je hebt de meest succesvolle kartfranchise in handen.

Mario Kart Tour werkt ongeveer net zo makkelijk, al heb je wel wat minder keuze. Je krijgt willekeurig een personage toebedeeld en kunt af en toe nieuwe personages vrijspelen, maar dit gaat altijd willekeurig. Je kunt daarbij niet kiezen welke race je gaat doen, want je moet steeds drie races doen en dan één speciaal verzamellevel. Heb je dat gedaan, dan heb je weer een ‘Tour’ achter de rug en kun je naar de volgende, waarin je weer dezelfde excercitie uitvoert. Dat klinkt saai, maar dat valt gelukkig mee.

Verzamelwoede

Ten eerste is het prettig om juist wat stabiliteit te hebben in een app die je verder helemaal gek lijkt te maken met tellertjes, prijzen, opties en banner-achtige plaatjes. Ten tweede is het erg rustgevend om precies te weten waar je aan toe bent en steeds weer nieuwe races uit te rijden en daarin sterren te sparen. De verzamelaar die menig gamer diep van binnen is, die zal zich als een vis in het water voelen met Mario Kart Tour. Die sterren hebben bovendien een belangrijke functie, want heb je er voldoende, dan speel je weer drie parcours en een speciale opdracht vrij.

Die standaard circuits rijden is een kwestie van Mario Kart spelen zoals je dat gewend bent, dus daaraan beleef je sowieso veel plezier. Het is even wennen hoe je het bestuurt, want je moet je vinger zoveel mogelijk onderaan het scherm houden. De kart gaat automatisch rijden, maar jij bepaalt of je links of rechts gaat en welke kant een schild of ander tegenwerkmechanisme moet worden verspreid. Tijdens mijn speelsessies had ik elke keer wel een keer dat ik mijn vinger steeds meer op mijn personage begon te houden. Erg dom, want daardoor zie je uiteraard ook minder goed wat er gebeurt. Het was een vreemd automatisme dat ik er maar moeilijk uit kreeg.

Speciale levels

Naast die gewone races zijn er speciale levels, waarin je bijvoorbeeld door minimaal vijf boogjes moet rijden om een ster te ontvangen. Dit zijn circuits waar je vaak alleen rijdt om specifiek die opdracht te doen. Het kan daarbij ook voorkomen dat je in een race wordt gegooid die al bezig is, waar jij je dan van plaats 7 naar plaats 1 moet zien te vechten in de anderhalve ronde die nog over is. Er is door het ontwikkelteam duidelijk goed nagedacht over deze opdrachten, die de game wat minder ‘veel van hetzelfde’ maken.

Wat het ook aantrekkelijk maakt om het spel te blijven spelen, dat is dat het erg erg aantrekkelijk uitziet. Het ziet eruit zoals je Mario Kart van de laatste jaren kent, met allerlei personages zoals Diddy Kong, Bowser, Toadette en zelfs Pauline. Die personages zijn niet alleen te verdienen, er zijn ook karts en extra’s te sparen. Je kunt ze kopen met de muntjes die je tijdens de race op de baan vindt. Je kiest echter niet zelf: dit wordt allemaal ‘willekeurig’ geselecteerd. Willekeurig is het niet helemaal, want het is duidelijk dat het spel je eerst wat minder populaire personages geeft.

Nu is dat al een nadeel, maar er zijn meer kanttekeningen te plaatsen bij deze app. Het feit dat je nooit van de baan af kunt vallen is jammer. Hierdoor voelt Mario Kart Tour een beetje als bowlen met gootfolie: uiteindelijk haal je altijd het einde wel. Toegegeven, het besturen van de kart gaat wel iets minder gecontroleerd dan met de knoppen op een controller, maar dan nog zou het spannender zijn als je (af en toe) wel keihard van het circuit af keilde. Het is dus wel een toffe game, maar het wordt je ergens veel te makkelijk gemaakt.

Nu zou je kunnen denken dat je tegenspelers het wel moeilijker maken, maar dat zijn -ondanks de bizarre namen- geen echte mensen. Je racet op dit moment nog tegen computergestuurde personages, want een online multiplayer is er nog niet. Wanneer die komt is nog onbekend, maar dat hij komt is zeker: er is een uitgegrijsd multiplayergedeelte in het spel. Het is nu wel mogelijk om vrienden alvast toe te voegen, maar je ziet vervolgens alleen wat hun beste score is.

20 miljoen downloads

Ondertussen lacht Nintendo zich rot, want het gaat hartstikke lekker met Mario Kart Tour. De mobiele game is al meer dan twintig miljoen keer gedownload in de eerste 24 uur nadat deze in de App Store en Google Play verscheen. Een eerdere Nintendo-release op mobile, Super Mario Run, had ‘slechts’ 7 miljoen downloads in de eerste dag na release. Er is ook al aardig wat gespendeerd in het spel, volgens marktonderzoeker Sensor Tower werd er in die eerste 24 uur na livegang van Mario Kart Tour al één miljoen dollar gespendeerd aan het spel. Dat zijn niet alleen de betaalde abonnementen van 5,49 euro per maand, maar ook de lootboxes die in het spelletje zitten.

Uiteindelijk is dat hele betalen en die lootboxes tegelijkertijd wat Mario Kart Tour een wat ‘hufterige’ nasmaak geeft. De betaalmodellen zijn zo duidelijk aanwezig in het spel (niet meteen, maar na een race of vier), dat het enorm afleidt van wat je eigenlijk wil doen, namelijk gewoon lekker racen met de meest vreemde power-ups om je te helpen of anderen tegen te werken. Dat kan nog steeds wel, alleen moet je je daarvoor af en toe door een stortvloed aan schermpjes, ‘tips’ en overige geldklopperij zien te manoeuvreren.

Mario Kart Tour niet speelbaar in België

In Mario Kart Tour zit een lootbox-achtig systeem, waarbij je echt geld kunt inzetten om iets te kopen waarvan je van te voren niet weet wat het is. Zie het als een soort grabbelton. Lootboxes liggen al jaren onder vuur omdat overheden ze vaak zien als een gateway naar gokken, waardoor ze in sommige landen zijn verboden. Om die reden is Mario Kart Tour niet in België te downloaden.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Nintendo

Je kunt je Switch-screenshots straks niet meer direct delen op X

Nintendo Switch-screenshots delen kon altijd heel makkelijk direct op X, voormalig Twitter, maar dat houdt per 10 juni op.

Gaming09.05.2024

Je kunt je Switch-screenshots straks niet meer direct delen op X

​Tijdmachine: Nintendo Wii Balance Board was een giga gamegadget

Weet je nog dat de Wii van Nintendo verscheen? Het was een revolutie die gamers ineens een stuk actiever aan het gamen zette. Het witte apparaat kwam met een enorm sterke Mario-game, namelijk Super Mario Galaxy, maar ook...

Gaming08.04.2024

​Tijdmachine: Nintendo Wii Balance Board was een giga gamegadget

6 Nintendo Switch-games waar we dit jaar naar uitkijken

Terwijl we veel geruchten horen over een tweede Nintendo Switch, willen we toch nog even stilstaan bij de huidige Switch. Sowieso komt die tweede pas in 2025, dus dat geeft ons de perfecte gelegenheid om stil te staan bi...

Gaming02.04.2024

6 Nintendo Switch-games waar we dit jaar naar uitkijken

​Nintendo laat emulator Yuzu dik betalen: maakt andere emulators bang

Nintendo heeft de laatste jaren regelmatig aangegeven dat het niet oké is met het gebruik van emulatoren. De laatste slag is Yuzu, een Nintendo Switch-emulator die 2,4 miljoen dollar moet betalen aan het Japanse gamemer...

Gaming15.03.2024

​Nintendo laat emulator Yuzu dik betalen: maakt andere emulators bang

Happy Mar10-day! Lego onthult Mario Kart Lego

Lego en Nintendo werken al sinds 2020 samen en maken sets die interactief zijn. Of nou ja, dat zijn natuurlijk alle Lego-sets uiteindelijk, maar die van Mario gaan gepaard met schermpjes en geluiden, waardoor je Mario-le...

Gaming10.03.2024

Happy Mar10-day! Lego onthult Mario Kart Lego

​Nintendo Switch 2: alles wat we tot nu toe weten

Nintendo zou dit jaar al met een opvolger van Nintendo Switch komen. Het lijkt snel, maar het apparaat is alweer 7 jaar oud. Tijd voor vernieuwing, denkt Nintendo, al lijkt het erop dat de gameconsole wel wat vertraging...

Gaming26.02.2024

​Nintendo Switch 2: alles wat we tot nu toe weten

De eerste Xbox-exclusieve game is nu uit op Nintendo Switch

Het klinkt raar. Xbox-exclusive, want dat is het bij dezen dus niet meer. Pentiment is nu uit op Nintendo Switch en hoewel dat geen titel wordt die miljoenen mensen tegelijkertijd gaan spelen, is het wel degelijk een his...

Gaming22.02.2024

De eerste Xbox-exclusieve game is nu uit op Nintendo Switch

​Straks kun je geen online multiplayer meer spelen op Wii U en 3DS

Nintendo haalt de servers offline die het mogelijk maken online multiplayer te spelen op Wii U, Nintendo 2DS en 3DS. De online functionaliteiten van die console en handhelds stoppen geheel vanaf 9 april.

Gaming24.01.2024

​Straks kun je geen online multiplayer meer spelen op Wii U en 3DS

Verder lezen over Smartphone

Dunne barsten op iPhone en Apple Watch niet meer gedekt

Het nieuwe beleid van Apple kan een reden zijn voor mensen om voorzichtiger met hun gadgets om te springen. Barstjes worden niet meer gefikst.

Mobile07.06.2024

Dunne barsten op iPhone en Apple Watch niet meer gedekt

Leica’s nieuwe app is voor wie de oude cameralook terugwil

Leica heeft een nieuwe app die heel geschikt blijkt te zijn voor wie terugverlangt naar oude camera’s. Het is de Leica Lux-app en je vindt in deze app verschillende kleurprofielen waarmee je de oldschool camera-looks kunt recreëren.

Mobile06.06.2024

Leica’s nieuwe app is voor wie de oude cameralook terugwil

Huawei Pura 70 maakt indruk op Chinese smartphonemarkt

Sinds de lancering in april heeft Huawei's Pura 70-serie in China nogal wat indruk gemaakt op de smartphonemarkt. Van het nieuwe toestel, de: Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ (meest populair) en Pura 70 Ultra, zijn al bijna 2 miljoen eenheden verkocht.

Tech in Asia05.06.2024

Huawei Pura 70 maakt indruk op Chinese smartphonemarkt

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

WhatsApp heeft een nieuwe functie om het wat rustiger voor je te maken wanneer je de app opent. Een beetje rust.

Mobile22.05.2024

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

Er komt eindelijk een app van Winamp

Mediaspeler Winamp krijgt een app. De retro-tool voor PC's maakt binnenkort de overstap naar smartphones. Ook de PC-tool wordt verbeterd.

Mobile20.05.2024

Er komt eindelijk een app van Winamp

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Google heeft zijn nieuwe midrange-toestel Pixel 8a aangekondigd. Het toestel lijkt erg op het vlaggenschip van Google.

Mobile07.05.2024

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Wanneer geef ik mijn kind zijn of haar eerste telefoon?

Je kind vraagt al even om een mobiele telefoon, de eerste klasgenootjes of oudere broer en zus hebben er al een. Waar doe je als ouder goed aan en wat is nou het juiste moment om de eerste telefoon te geven? Het is een vraag waar iedere ouder wel mee zit. 

Mobile23.04.2024

Wanneer geef ik mijn kind zijn of haar eerste telefoon?

OPPO introduceert nieuw Reno-toestel: OPPO Reno11 F 5G

OPPO's nieuwe toestel is aangekondigd: het gaat om de OPPO Reno11 F 5G en het is een midrange-toestel.

Mobile19.04.2024

OPPO introduceert nieuw Reno-toestel: OPPO Reno11 F 5G