CES 2022: met smartwatches, servers en tv’s een feest voor gamers

CES 2022: met smartwatches, servers en tv’s een feest voor gamers

Vorig artikel Volgend artikel

Consumer Electronics Show: het is één van de grootste consumentenelektronicabeurzen ter wereld en jaarlijks wordt hij in januari gehouden in Las Vegas. Dit jaar zijn er veel fabrikanten afgehaakt door het coronavirus, maar tot nu toe is de beurs (die officieel pas morgen opent) al een feest voor gamers. Dat komt onder andere door deze aankondigingen.

Televisies: beter, groter, mooier, sterker

Eén van de highlights van CES is altijd het televisie-onderdeel, want dit is de plek waar fabrikanten laten zien wat ze dat jaar van plan zijn op het gebied van televisies. LG maakt op dit moment de meest populaire televisieserie voor games, namelijk de C-lijn. De LG C1, C9 en CX zijn alledrie tv-lijnen die de harten van gamers doen smelten door hun goede beeldkwaliteit, veelheid aan poorten en stevige processor. LG kondigt deze week zijn nieuwe OLED-tv’s aan. Zo komt LG met een beter dashboard voor gamers, een nieuwe preset voor sportgames en een gamemodus voor donkere kamers.

Bovendien komt er een kleinere 42 inch C-serie-tv aan voor bijvoorbeeld kleine slaapkamers, wat ideaal is voor gamers (de vorige kleinste LG OLED meet 48 inch en dat is aanzienlijk groter). LG is bovendien van plan om de HDMI-bandbreedte van 40 Gbps naar 48Gbps op te rekken, met nog steeds 120Hz 4K-gaming met een variabele ververssingssnelheid. Dat is indrukwekkend, maar qua verversingssnelheid wint Samsung het met zijn 144Hz verversing.

Monitoren: ultrasnel verversen en volle immersie

Die 144Hz verversingssnelheid op een televisie is al indrukwekkend, maar het kan beter. Samsung komt met een nieuwe monitor in zijn populaire Odyssey-reeks die zo snel ververst dat je het amper kunt bijbenen: 240 Hz. De Odyssey Neo G8 van 32 inch is zelfs de eerste 4K-monitor met deze verversingssnelheid. Hierdoor ziet je game er veel soepeler uit, want het beeld ververst steeds sneller. Hoe langzamer deze ververst, hoe haperiger het beeld wordt.

Hoe hoger het ververst, hoe ‘sneller’ het beeld gaat. In principe haalt HDMI 2.1 normaal maar 120 Hz, maar door gebruik te maken van Display Stream Compression (DSC) kan de 240 Hz toch worden gehaald. Verder is Samsung Odyssey Neo G8 echt een bakbeest van een monitor, al kan het erger: er is ook een G9 van 49 is.. Hij is gebogen, hij is gigantisch en hij is qua design enorm futuristisch. Een flinke wannahave voor menig pc-gamer.

Samsung verraste tot slot ook nog met de GIGANTISCHE 55 inch 4K monitor Samsung Odyssey Ark. Hij is curved, hij is groot en hij kan zelfs verticaal worden gebruik. Acer heeft ook nieuwe monitoren aangekondigd, namelijk binnen hun Predator-gamelijn. Het heeft 32-inch desktop en 48-inch gamemonitoren aangekondigd. De 32-inch heeft zelfs mini-led. De 48-inch heeft een verversingssnelheid van 138Hz in 4K, wat heel netjes is maar bij lange na niet wat bijvoorbeeld Samsung heeft aangekondigd. De monitors komen uit in oktober voor een startprijs van 1799 dollar (1500 euro) voor de 32-inch en 2.499 dollar (2200 euro) voor de 48-inch.

Servers en routers: streamen en snelheid

Alienware heeft tot nu toe een van de meest opmerkelijke gamer-aankondigingen gedaan van CES, want het komt met een gamestreamingplatform waarmee je tegelijkertijd met vier spelers kunt gamen. Het idee is als volgt: als je met vier mensen in je huis woont, met allemaal een eigen televisie/monitor/laptop of zelfs telefoon, dan kun je door de Concept Nyx de systemen aan elkaar linken. Het is een grote computer waarmee je tegelijkertijd meerdere PC-games kunt streamen op veel verschillende schermen.

Op dit moment kan dat nog maar met zijn tweeën, maar de bedoeling is dat dit straks met tot vier schermen tegelijk kan. Het lijkt op een streamingdienst als Nvidia GeForce Now of Google Stadia, maar ditmaal staat je server dus niet ergens ver weg waarvan je geen idee hebt waar: hij is gewoon thuis. En dat zou volgens Alienware zorgen voor een betere reactietijd en grotere bandbreedte.

Netgear heeft een nieuw paradepaardje aangekondigd op het gebied van Wifi 6E: Nighthawk RAXE300, waarmee je 6Ghz-band kunt gebruiken en razendsnel via een stevige Wifi 6E-verbinding kunt gamen (al zijn 2,5Gbps en 4,8Gbps ook mogelijk).

VR-brillen: nog meer keuze

PlayStation heeft eindelijk meer onthuld over de PlayStation VR 2. Nog steeds is het niet heel veel, maar de headset maakt gebruik van onder andere oogtracking en een manier om rekenkracht te besparen door waar je op focust scherp weer te geven en de rest wat vager. Daarnaast heeft het aangekondigd dat er een Horizon-game komt voor PSVR 2. Maar Sony was niet de enige met VR-brilnieuws. Panasonic kondigde zijn SteamVR-goggles aan die een wat meer steampunk-achtige en simpele, kleinere look heeft dan de rest van de VR-brillen. De headset heet MeganeX en bevat twee 120Hz MicroOLED-schermen van 2.560 x 2.560 pixels per oog. Ze worden verwacht in de lente van dit jaar en kosten ongeveer 850 euro.

Asus heeft ook een nieuwe gaming router aangekondigd, namelijk de eerste quad-band wifi 6e-gamerouter. Op zich bestaan er wel ‘gewone’ routers van dit type, namelijk Orbi van Netgear, maar deze is wel de eerste die speciaal op gamers is geënt. Je kunt zelf kiezen of je 2,4 GHz, 5GHz of 6GHz kiest. Daarnaast kwam ROG ook nog met een flink arsenaal aan laptops en zelfs een game-tablet.

Smartwatch: is het al tijd voor een nieuwe avatar?

Razer werkt samen met Fossil aan een smartwatch voor gamers. Het gaat om Fossil Gen 6-smartwatches met speciale Razer watchfaces en andere bandjes. Er is verder weinig wat echt met gamers te maken heeft, behalve de bekende Razer-look, maar je kunt wel je slaap bijhouden en je hartslag meten. Je moet er wel op tijd bij zijn: er worden er maar 1337 gemaakt. En nee, dat is natuurlijk geen toeval. Ze kosten 329 dollar, wat omgerekend 290 euro is.

Computers: niet meer all-in-one maar modulair

Razer heeft op CES een van zijn meest ambitieuze projecten in jaren getoond: Project Sophia. Het gaat om een desktopcomputer die modulair is. Je kunt er dertien verschillende modules instoppen, zoals temperatuurlezers, chatschermen, audiomixers en zelfs een mokopwarmer. Je kunt hiermee een pc maken voor een gamestreamer, of voor iemand die graag een werkplek heeft met een draadloze oplader en een plek die hun mok warmhoudt. De pc zit vast aan een OLED-paneel en natuurlijk is het apparaat, dat meer een soort bureau is, voorzien van de chroma-lampen van Razer, voor een extra ‘gamer’-uitstraling.

razer

Nog meer CES voor gamers

CES is nog niet over (het is officieel zelfs nog niet begonnen), dus verwacht gedurende de week uitbreidingen op dit artikel met nog meer moois voor gamers.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...