​7 dingen die een beginnend streamer moet weten

​7 dingen die een beginnend streamer moet weten

Vorig artikel Volgend artikel

Als je van gamen houdt, dan is het misschien een droom om een esports-pro te worden, maar je kunt ook met games geld verdienen op een andere manier. Meer mensen krijgen euro's door het streamen van games dan met een carrière in de esports. Wil je ook streamen? Dat hoeft niet per se professioneel, maar kan ook gewoon voor de fun. Dit zijn zeven dingen om rekening mee te houden als je ook wil beginnen met streamen.

1. Zorg voor een goede, stabiele internetverbinding

Tenzij je erg blij bent met je internetverbinding, is het misschien de moeite waard om wat extra geld uit te geven aan je internet. Hiermee is je stream stabieler en kun je snel reageren op mensen die aan het chatten zijn. Zeker als je ook nog een game streamt, ligt er veel druk op je internetverbinding, dus die moet echt snel en extreem stabiel zijn. Helemaal wanneer andere gamers online met je meespelen via YouTube en Stadia.

2. Regel de juiste tech in huis

Het is mogelijk om te streamen zonder je gezicht te laten zien, maar mensen kijken toch graag naar de persoon die de sterren van de hemel gamet. Het is niet alleen leuk dat mensen je virtueel in de ogen kunnen kijken, het is ook een goede manier om met de verwachtingen van mensen te spelen. Bijvoorbeeld als je een thriller als Resident Evil speelt en je grote ogen opzet of zelfs volledig opspringt wanneer je schrikt. Je hebt waarschijnlijk een gameconsole of een goede game-pc, dus als we het hebben over de juiste technologie, bedoelen we: een geweldige webcam en mogelijk ook een fantastische microfoon, hoewel je ook een headset met ingebouwde microfoon kunt gebruiken. Zeker als je net begint, is de camera belangrijker dan een aparte microfoon.

3. Kies je game slim

Hoewel je niet slechts één game hoeft te kiezen om te streamen, ben je misschien heel goed in een bepaald spel en wil je niets anders meer spelen dan dat. Het zou slim zijn om dat in je gebruikersnaam of de omschrijving van je kanaal te gebruiken, zodat gamers meteen weten wat ze kunnen verwachten. Misschien wil je het heel anders aanpakken, zoals wanneer je nooit twee keer hetzelfde spel speelt en je altijd maar een uur streamt. Mensen willen meestal weten waar ze aan toe zijn, dus zorg ervoor dat je je strategie en je games verstandig kiest. Daarbij is het ook handig om op social media aan te kondigen hoe laat je streamt (en het beste is ook om hier een ritme in te houden).

4. Vergeet je kijkers niet

Voor sommige mensen draait het streamen van games om het gamen. Dat er ook nog mensen kijken, dat is alleen een extra. Tegelijkertijd zijn er ook mensen die misschien niet zo goed zijn in gamen, maar die meer gericht zijn op een leuke avond met gelijkgestemden. Bedenk goed waar jij zit: zit je er precies tussenin, of wil je dat de ene stream hardcore gaming is en de andere juist wat meer kletspraat? Het belangrijkste is, zeker als je voor een combinatie van de twee binnen één stream kiest, om de tijd te nemen. Het is niet erg als er even een stilte valt. Je kunt niet alles tegelijk doen (gamen, chats lezen, meepraten). Je hoeft niet constant te gamen en je hoeft niet constant te praten of te reageren op mensen, dus probeer niet alles tegelijk te doen: anders put elke stream je volledig uit.

5. Bekijk andere streams

Het is sowieso de moeite waard om eerst andere streams te bekijken. Niet alleen om te kijken wat wel en niet werkt, maar ook om andere streamers te leren kennen. Een van de manieren om het sterrendom van streaming te bereiken, is door een shoutout te krijgen van een andere streamer, of om gewoon in de stream van een andere streamer te verschijnen. Een netwerk hebben van streamervrienden waarmee je ‘zaken’ kunt doen, maar waar je ook gewoon plezier mee kunt hebben is heel waardevol. Je moet de streams van andere mensen niet te veel overnemen, maar gewoon aanwezig zijn en meepraten kan helpen. Bovendien kan een streamer je aanbieden om tijdens downtime op hun kanaal te streamen.

6. Denk goed na over je platform

Hoewel veel mensen meteen aan Twitch denken, is dat niet de enige streamingdienst die er is. Je zou bijvoorbeeld kunnen gaan voor een Discord-kanaal of YouTube. Zoek uit waar je gaat streamen en lees je goed in over die streamingdiensten. Het is handig om te weten wanneer je op welk platform meer privileges kunt krijgen, zodat je jezelf dat als doel kunt stellen. Ken de regels, bedenk of dat platform potentie heeft en realiseer je dat je misschien niet zo makkelijk van platform kunt veranderen als je kanaal echt aanslaat. Zelfs de grootste streamers ter wereld hebben veel abonnees verloren door over te stappen op andere platforms (zoals Microsoft Mixer, dat na een zeer korte tijd offline werd gehaald).

7. Stel een doel

Het maakt niet uit of je streamt voor de lol, roem of geld, je bent nog steeds een gamer. Gamers houden ervan om doelen te bereiken en het is leuk om te kijken of je doelen kunt bereiken. Je allereerste doel kan bijvoorbeeld zijn dat vijf mensen tegelijkertijd naar je stream kijken. Begin klein en je kunt bouwen aan grotere doelen. Zo kun je mogelijk na een tijdje gaan samenwerken met bedrijven, maar dat is een doel waaraan je moet denken als je net begint. Zelfs als je gaat streamen voor de roem of het geld, moet je niet te gefocust zijn op doelen rond geld of populariteit. Houd het makkelijk en leuk, vooral als je net begint. Het stellen van doelen is prima, maar in diepe concurrentie met jezelf zijn is een risico voor je plezier in streamen.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...