​Wat is Discord en waarom is het zo populair?

​Wat is Discord en waarom is het zo populair?

Vorig artikel Volgend artikel

Als je wel eens gamet, dan is de kans groot dat je wel eens van Discord hebt gehoord. Toch kan de chatdienst voor veel meer doelen worden gebruikt. Dit is wat je kunt verwachten van Discord en waarom er maandeijks 150 miljoen mensen online zijn op de dienst.

Gaming community

Het is niet toevallig dat Discord vooral binnen de gamecommunity groot is: het is ooit opgezet met als doel om een chatprogramma te bieden voor gamers. Vandaag de dag wordt het veel breder ingezet, mede door het coronavirus en hoe makkelijk het is om ermee te chatten in grote groepen. Discord lijkt in veel opzichten op Slack. Er is een groep (een server) en er zijn kanalen die je zelf kunt aanmaken en waar je dan over specifieke onderwerpen kunt chatten zoals de TMF-chatbox van vroeger. Je chat over het algemeen vaak met bekenden van je, maar er bestaan ook Discord-servers waarop grote groepen onbekenden met elkaar in gesprek gaan.

Zo’n server kan bijvoorbeeld de naam van een game hebben, zodat je met je vrienden die binnen jouw Discord-server actief zijn elkaar daar kunnen treffen als er een bepaalde game moet worden gespeeld. Sommige mensen gebruiken daarvoor WhatsApp, maar binnen Discord kun je makkelijker meer specifieke groepen aanmaken per game. Iemand die een bepaalde game niet speelt, wordt dan niet lastiggevallen met berichten over dat spel. Het is trouwens ook mogelijk om privéberichten naar één persoon te sturen, mocht je iemand even willen uitschelden in de privésferen nadat hij je onnodig afmaakte in de game.

Chatten op Discord

Chatten bij Discord kan zoals we net al omschreven door woorden te typen, maar je kunt ook online bellen of videochatten. Daarnaast, en dat is wat Discord wel beduidend anders maakt dan de rest, kun je games streamen. Hierdoor kun je dus een soort Twitch-kanaal starten binnen Discord (en dus zonder Twitch). Discord is er namelijk helemaal op gebouwd om een community op te bouwen en zeker als je streamer bent, dan is dat natuurlijk heel erg belangrijk.

Wat Discord bijzonder maakt, is dat je ook kunt zoeken naar servers (en dus communities) die over een bepaald onderwerp gaan. Willen je vrienden echt niet horen hoe het met je knollen in Animal Crossing staat, dan zijn er talloze Animal Crossing-servers waarop je je kunt aansluiten. Nog steeds zijn de meeste openbare servers wel gamegerelateerd, maar er zijn ook klassen die het gebruiken of vriendengroepen. Allemaal zonder algoritmes of nieuwsfeeds: iedereen ziet hetzelfde en alles draait om gedeelde interesses.

Discord Nitro

Het is goed om te weten dat Discord gratis te gebruiken is, al komen er wel steeds meer betaalde functies bij. Zo is er Discord Nitro waarmee je videokwaliteit beter is en je server ook. Je hebt hiermee een veel betere kwaliteit stream en dat is dus erg aantrekkelijk voor mensen die serieus in streaming willen stappen. Dit abonnement kost 10 dollar per maand (een kleine 9 euro). Daarnaast kun je een serverboost geven: hiermee sponsor je als het ware een bepaalde server waarmee deze extra’s krijgt zoals meer emoji.

Daarnaast test Discord momenteel een nieuw Premium-lidmaatschap waarmee mensen geld kunnen verdienen met hun servers. Tien creators mogen het nu testen en het is echt bedoeld voor streamers of influencers om hun kanalen te voorzien van meer content tegen betaling. Ook krijgen ze meer informatie over de engagement van hun publiek om hun content zo nog beter af te stemmen op hun publiek, waarmee het hopelijk weer meer geld gunt aan die creator.

Een volledig ecosysteem

Kortom, Discord is een heel ecosysteem waarop vooral gamers actief zijn, maar wat ook duidelijk interessanter wil worden voor creators om geld te verdienen én voor gamers om nog dichterbij de gamers (of creators) te komen waar ze fan van zijn.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...