Gaming13.06.2014

Gaat de E3 verhuizen uit LA?


Het gebeurt niet vaak dat je een kijkje krijgt achter de schermen bij het organiseren van een grote beurs zoals E3. Afgelopen zondag zei Mike Gallagher (CEO van ESA, de organisator van E3) dat E3 een top beurs is die een top locatie verdiend. Los Angeles Convention Center (LACC) is dat niet meer, daarmee wijzend op de verouderde locatie. Alle steden die een verbeterde experience kunnen bieden nemen we in overweging.

Eerder al liet de ESA zijn tanden zien. In 2012 zou de bouw van het Farmers Field football stadium mogelijk de beurs verstoren. Toen dreigde ESA om de beurs te verplaatsen naar een andere locatie. Dat gebeurde niet en zoals we weten zit E3 nu nog steeds in LA. Het LACC weet in ieder geval dat de ESA niet een partij is om mee te spotten.

Big business
Wat je misschien niet weer is dat het geen toeval is dat een beurs op een bepaalde locatie wordt gehouden. Steden / beurs organisaties tekenen in om een bepaalde beurs te mogen aanbieden. Degene die het beste aanbod heeft wint het bid (net zoals bij de WK voetbal).

De reden om interesse te hebben voor het organiseren van dit soort evenementen is de inkomsten en werkgelegenheid die het biedt. In Nederland bijvoorbeeld wordt er door alle beurzen en evenementen in de Rai meer dan € 600.000.000 aan omzet in de Amsterdamse Metropool Regio gerealiseerd (hotels, restaurants, etc.) Geen wonder dat andere steden zoals New York, Chicago, New Orleans en San Francisco er wel oren naar hebben. Chicago schijnt bij de laatste inschrijving trouwens nipt verloren te hebben.

Meerdere plaatsen
E3 is in de afgelopen jaren een aantal keer verhuisd, in 1997 en 1998 in Atlanta en in 2007 en 2008 in Santa Monica. Je kunt het trouwens niet zomaar overal houden, veel developers zitten in California, voor hen is het wel lekker om dichtbij te zitten. Ook de beschikbaarheid van hotelkamers is belangrijk, je moet toch in staat zijn om 45.000 bezoekers te kunnen herbergen zonder al te veel problemen (een probleem waar LA op dit moment mee kampt). Daarnaast is het ook niet fijn voor bezoekers om grote afstanden te moeten overbruggen tussen afspraken. Al deze elementen spelen mee in de keuze voor een locatie.

Beslissing
Het huidige contract loopt af in 2015, dus in 2016 kan het zo maar zijn dat E3 op een andere locatie wordt gehouden. Het is heel goed mogelijk dat de komende jaren toch nog in Down Town LA blijft maar dan zal het LACC zeker een grote stap moeten maken in de richting van de ESA, want daar ligt de echte macht.

Volg het laatste E3 nieuws op Gamecowboys.nl