Gaming09.12.2008

Extra mogelijkheden met huiskamergaming


extra-mogelijkheden-met-huiskamergaming.jpg
extra-mogelijkheden-met-huiskamergaming.jpg

De donkere wintermaanden zijn bij uitstek de ideale tijd om samen met het hele gezin spelletjes te doen. Dankzij de komst van steeds meer videogames die geschikt zijn voor de hele familie, wordt de televisie bij een groeiend aantal gezinnen het centrale toneel van huiskamergaming.

Deze ontwikkeling biedt ouders een nieuwe mogelijkheid om meer betrokken te raken bij het gamegedrag van hun kind. Door samen te spelen en toelichting te geven op de inhoud van de games, kunnen ouders hun kinderen beter begeleiden.

Om het gamegedrag van kinderen in goede banen te kunnen leiden, is de betrokkenheid van ouders gewenst. Door samen te spelen kunnen ouders beter inzicht krijgen in de belevingswereld van hun kind.

Om vast te stellen of een game geschikt is voor een kind, kunnen ouders gebruik maken van PEGI; de Kijkwijzer voor games. De PEGI symbolen staan net als bij een DVD op de verpakking van een spel en bestaan uit een leeftijdsadvies en een symbool over de inhoud op grond waarvan de leeftijdaanduiding is bepaald.

Justine Pardoen (hoofdredacteur Ouders Online) hoopt dat ouders meer gebruik gaan maken van PEGI. “De PEGI-aanduiding zegt iets over schadelijkheid, op basis van wat bekend is uit onderzoek. Een game voor 16+ is dus echt niet geschikt voor een kind op de basisschool. Neem dat serieus, is mijn advies. Gelukkig zijn er steeds meer leuke spellen die voor jongere kinderen geschikt zijn, waar ook de groten in het gezin plezier aan beleven.”

Ook adviseert Pardoen dat ouders met kinderen praten over die grens die PEGI aangeeft. “Die is er niet voor niets, en dat je je er als ouders iets van aantrekt, is ook voor kinderen een belangrijke boodschap. Meer informatie over games en tips voor het uitoefenen van ouderlijk toezicht, vinden ouders op www.weetwatzegamen.nl. Op het bijbehorende weblog vertellen ouders wat ze thuis meemaken met hun gamende kinderen.”

Met het hele gezin bowlen, een muziekband vormen, of slalommen op de ski’s; het aanbod familiegames groeit en de game-play is te begrijpen door jong en oud. Samen spelen is niet alleen leuk, het kan ook de familie- en sociale band versterken.