Werkend prototype Tesla Optimus ‘huisrobot’ op podium

Werkend prototype Tesla Optimus ‘huisrobot’ op podium

Vorig artikel Volgend artikel

Tijdens de Tesla AI day heeft Elon Musk het eerste werkende prototype van de kunstmatig intelligente Optimus robot gepresenteerd. In tegenstelling tot de eerste aankondiging, een jaar geleden, was het dit keer geen mannetje in ‘robotpak’, maar the real deal. Ja, een prototype, maar wel een die ook echt taken kon uitvoeren.

Live demo bleef beperkt

Wat natuurlijk meteen opviel was dat het prototype er duidelijk anders uitziet dan die 'man in het robotpak' preview van een jaar geleden. Musk vertelde tijdens de presentatie dat dit prototype meer kan dan wat live werd getoond. Het was echter de eerste keer dat de Optimus volledig autonoom werkte – zonder ‘ketting’ zoals Musk het noemde.

De demonstratie op het podium bleef mede daarom redelijk beperkt. In video’s werden vervolgens wel nog wat meer functies getoond die de Optimus al in zijn ‘bag of tricks’, heeft. Die werden echter niet live getoond om te voorkomen dat er tijdens de presentatie iets mis zou gaan. Uhm… een ‘rogue robot’ a-la I, Robot? Nee, Musk was bang dat Optimus letterlijk op zijn bek zou gaan ;)

Natuurlijk is het nog maar de vraag in hoeverre er bij deze presentatie sprake was van (voorgeprogrammeerde) trucage, maar die speculaties zul je altijd blijven hebben.

Tijdens de onthulling werd ook al iets verteld over de prijs. Musk verwacht die uiteindelijk onder de 20.000 dollar te kunnen houden.

Bron: Tesla, via

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...