Gadgets15.03.2024

​Vijf veelgestelde vragen over tv’s beantwoord


Je hebt net een televisie gekocht of wilt er eentje gaan kopen. Er zijn dan veel vragen die op je afkomen, naast de keuze welk toestel en merk je wenst, plus het schermtype, zijn er nog heel veel praktische overwegingen. Hoe hoog kun je een televisie het beste ophangen? Hoe ver moet je er vanaf zitten? Deze en andere vragen beantwoorden we voor je, zodat jij je kunt concentreren op het andere werk: het kiezen van de televisie die bij jou past.

Hoe hoog kun je een televisie het beste ophangen?

Als je een televisiekastje gebruikt, dan heb je weinig keuze in hoe hoog het toestel van de grond staat. Hang je het toestel echter aan de muur, wat tegenwoordig steeds aantrekkelijker wordt door de platheid van televisies, dan heb je wel een keuze. Waar hang je de beugel op? Ten eerste is het uiteraard aan voorkeur onderhevig wat je zelf gewend bent of prettig vindt. Als je bovendien altijd op de bank ligt in plaats van zit, dan is het misschien ook handig om de kijkhoogte niet te meten op wanneer je op de bank zit.

Dat gezegd hebbende is er wel een regel die je aan kunt houden bij het ophangen van je televisie: eenderde van de televisie moet op ooghoogte komen (vanaf boven). Als je van plan bent om binnenkort een andere bank of stoel te kopen, houdt hier dan rekening mee, want dan zal je ooghoogte anders zijn. Heb je een positie waarbij je waarschijnlijk vaak niet recht voor de televisie kunt zitten en dit kan echt niet anders, kijk dan naar een beugel die je televisie iets kan draaien. Echter geldt dan alsnog de eenderde regel.

Hoe ver moet je van de televisie af zitten?

De meeste mensen schijnen ongeveer 2,4 keer zo ver van hun tv af te zitten als de schermdiagonaal van de tv is. Heb je dus een televisie van 50 inch, dan moet je hier 120 inch, dus ruim drie meter vanaf zitten voor een comfortabele kijkafstand. Echter is ook dit een kwestie van voorkeur, want sommige mensen hebben liever een heel groot scherm en zitten daar wat dichter op om nog meer in de film gezogen te worden.

Echter kun je deze som ook loslaten op je aankomende televisie. Als je een televisie wil kopen, dan is het handig rekening te houden met hoe smal of groot je woonkamer is. In een kleine jaren dertig woning is dit waarschijnlijk aanzienlijk minder meters dan in een ruime vinex. De vuistregel van ongeveer 2,4 keer zo ver als de grootte van de televisie is echter een goede om aan te houden wanneer het gaat om kijkcomfort.

Waar dient het mysterieuze Rakuten-knopje voor?

Veel smart-tv’s zijn tegenwoordig voorzien van een Netflix-knop, maar vaak zit daar een knop naast die minder bekend voorkomt: Rakuten. Rakuten is ook een streamingdienst en heeft een vrij groot aanbod (wel alleen films, dus geen series). Echter betaal je hier per film en je hebt dus geen abonementskosten zoals voor Netflix. Je kunt de Rakutenknop gebruiken om de Rakuten-app te benaderen, maar als je die niet gebruikt, dan is het mogelijk om de knop een andere functie te geven.

Dat kan helaas op de meeste televisies niet in het menu, maar daar kun je wel een aparte app voor gebruiken. De een gebruikt App Starter for Netflix Button, de ander kiest voor Homebutton. Met deze apps kun je zelf kiezen waarvoor je de knop gebruikt. Hij blijft natuurlijk wel Rakuten heten op je afstandsbediening, maar zelf weet je dan waarvoor je hem eigenlijk kunt gebruiken.

Hoe lang hoort een televisie mee te gaan?

Als je een nieuwe televisie koopt, dan is de kans groot dat je zo’n flink bedrag liever niet snel weer kwijt bent. Als je een smart-tv koopt, dan zijn er twee zaken die van invloed zijn op de duur van het toestel. Ten eerste is dat hoe lang de hardware meegaat, dus het scherm, de beeldverwerking en bijvoorbeeld de afstandsbediening. Daarnaast zijn televisies tegenwoordig allemaal smart, wat betekent dat ze onderhevig zijn aan updates.

Als een fabrikant besluit om een bepaald type televisie niet langer van updates te voorzien, dan kan de veiligheid in gevaar zijn en kunnen bepaalde apps stoppen te werken. Technisch gezien zou een smart-televisie ongeveer 4 tot 16 jaar moeten meegaan, aldus de Consumentenbond. Kijken we naar de software, dan is het geheel afhankelijk van de fabrikant hoe lang je televisie nog veilig is en naar behoren de apps kan draaien die je graag gebruikt. Dat kan al in 3 tot 5 jaar omslaan. Het loont de moeite om van te voren aan een fabrikant te vragen wat het updatebeleid is, zodat je vooraf weet waar je aan toe bent.

Heb je altijd een Google Chromecast nodig?

Toen we eerder nog veel domme televisies hadden, was de Google Chromecast een uitkomst. Je stopte hem in de televisie en vervolgens kon je dan vanaf een telefoontoestel bijvoorbeeld Netflix opstarten en streamen. Dat is nog steeds zo, alleen is het nu vaak niet meer nodig. Als een televisie is voorzien van het besturingssysteem Android-TV, dan heb je vaak een ingebouwde Chromecast. Er zijn echter ook high end-televisies die dit niet hebben, bijvoorbeeld omdat ze een deal hebben met Apple. LG is een voorbeeld van een fabrikant die een eigen besturingssysteem gebruikt en meer met AirPlay doet dan Android.

Controleer als je een televisie koopt dus goed of je er Android TV op kunt verwachten en wat de streamingmogelijkheden zijn. Bovendien hangt het ook af van wat je wil streamen. Als je er alleen Netflix mee wil streamen, dan is Chromecast niet nodig: bijna elke smart-tv heeft de Netflix-app er al op, waardoor je die kunt gebruiken om Netflix te kijken en je niets hoeft op te starten en te streamen op je telefoon. De kans is klein dat je een Google Chromecast nodig hebt.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Gadget

Tijdmachine: met de fax kon je e-mailen over de telefoonlijn

Een e-mail sturen op papier, heet dat niet een brief? Niet helemaal, want daar zit nog een stapje tussen: de fax! In deze editie van de tijdmachine duiken we in de wereld van faxen.

Gadgets22.04.2024

Tijdmachine: met de fax kon je e-mailen over de telefoonlijn

Nothing komt met nieuwe oordopjes en ze zijn kanariegeel

Nothing heeft nieuwe oordopjes aangekondigd en die zijn erg opvallend. Sterker nog, het blijft niet bij één paartje, maar twee nieuwe paartjes.

Gadgets18.04.2024

Nothing komt met nieuwe oordopjes en ze zijn kanariegeel

Waarom mensen zo bezeten zijn van Funko Pop!

Je ziet ze heel veel en sommigen vinden ze 'makkelijk geld verdienen', maar Funko Pop!'s zijn wel iets meer dan dat. Dit is wat Funko-poppetjes zijn en waarom ze zo populair zijn.

Gadgets17.04.2024

Waarom mensen zo bezeten zijn van Funko Pop!

Je kunt nu ongelimiteerd geld binnenharken op Kickstarter

Kickstarter komt met een functie die de concurrent al 10 jaar heeft: de mogelijkheid om nadat een campagne is afgelopen nog geld te geven voor een project.

Startups17.04.2024

Je kunt nu ongelimiteerd geld binnenharken op Kickstarter

Deze wasautomaat start pas als je energietarief laag is

Geld besparen op de energierekening, dat willen veel mensen. Er wordt gelukkig vanuit de smarthomewereld steeds meer gedaan om dat ook voor elkaar te krijgen.

Technology15.04.2024

Deze wasautomaat start pas als je energietarief laag is

5 dingen die de Humane Ai Pin niet hét antwoord voor AI maken

Toen dit apparaat werd onthuld werd meteen gedacht: is dit de nieuwe smartphone? Helaas, dat zal Humane Ai Pin niet gaan lukken. Dit is waarom.

Gadgets15.04.2024

5 dingen die de Humane Ai Pin niet hét antwoord voor AI maken

Dyson wil je met AR-app laten zien welke plekjes je bent vergeten

Dyson komt met een app om je te wijzen op de plekjes waar je hebt vergeten te stofzuigen. Heel confronterend, maar er zijn nog vragen.

Technology12.04.2024

Dyson wil je met AR-app laten zien welke plekjes je bent vergeten

DJI’s nieuwe drone DJI Avata 2 valt enorm mee in prijs

DJI heeft zijn nieuwe drone onthuld en die is beter dan zijn voorganger. Logisch, maar het apparaat is ook goedkoper.

Gadgets12.04.2024

DJI’s nieuwe drone DJI Avata 2 valt enorm mee in prijs

Verder lezen over Televisie

​4 dingen die je moet weten als je aan een tv-programma meedoet

Ben je kandidaat in een televisieprogramma? Erg leuk! Probeer te ontspannen, denk goed na over wat je zegt en bedenk je dat de camera er altijd 4 kilo bijdoet en vooral dat je zelf weinig invloed hebt over hoe je in beel...

Entertainment28.03.2024

​4 dingen die je moet weten als je aan een tv-programma meedoet

​X wil het plekje van YouTube innemen met lange video’s op tv

Eerst waren het sociale netwerken die het op televisie gemunt hadden, maar nu zijn het de sociale netwerken. Elon Musk wil natuurlijk dat X een ‘alles’-app wordt en het is dan ook niet gek dat er binnenkort de optie...

Social Media13.03.2024

​X wil het plekje van YouTube innemen met lange video’s op tv

YouTube op televisie krijgt meer focus op reacties

YouTube zet een nieuwe stap dichterbij social media: het gaat op zijn televisie-app nu een belangrijkere plek geven aan de reacties. Als je op de titel van een video tikt, dan krijg je rechts de reacties te zien en de be...

Video13.03.2024

YouTube op televisie krijgt meer focus op reacties

Schermen veroorzaken communicatie-achterstand bij kinderen

1000 woorden per dag, dat is wat een kind dat niet vaak schermen om zich heen heeft wel meekrijgen, maar kinderen met schermen niet. Peuters zouden door schermgebruik zo’n 1000 woorden per dag missen en dat verstoord d...

Gadgets12.03.2024

Schermen veroorzaken communicatie-achterstand bij kinderen

​TV kopen? Dit is het verschil tussen LCD, OLED, QLED en mini-led

Wanneer je een televisie wilt aanschaffen, dan zijn er veel overpeinzingen. Eén van de belangrijkste overwegingen is het type scherm. Daarin kun je steeds meer keuzes maken en er komen daarbij veel afkortingen je kant o...

Gadgets11.03.2024

​TV kopen? Dit is het verschil tussen LCD, OLED, QLED en mini-led

Wie is de Mol S24 – Finale: wie is uiteindelijk De Mol?

Het was weer een mooie reis die we als kijker met de kandidaten van Wie is de Mol? hebben meegemaakt. Mexico natuurlijk, maar ook de reis die we elke week weer doormaakten met het ontdekken wie dan toch De Mol is. Er zij...

Entertainment09.03.2024

Wie is de Mol S24 – Finale: wie is uiteindelijk De Mol?

En de Mol is...
Wie is de Mol? S24 – Afl. 9: dit gebeurde er + de leukste tweets

Het belooft deze week een heel groene aflevering te worden, vol met tokkelactie. Wie is de Mol? kruipt steeds dichter naar de finale toe. Er zijn nog amper kandidaten over. Wat staat er gebeuren in de aflevering Ontcijfe...

Entertainment02.03.2024

Wie is de Mol? S24 – Afl. 9: dit gebeurde er + de leukste tweets

De OLED+959 is het nieuwe vlaggenschip van Philips TV

In Barcelona kondigde Philips vorige maand weer veel nieuwe producten aan voor 2024. Waaronder ook het nieuwe vlaggenschip in het Ambilight TV-assortiment van 2024. De OLED+959 is de nieuwe definitie van een toonaangeven...

Entertainment22.02.2024

De OLED+959 is het nieuwe vlaggenschip van Philips TV

Met een helderheid van 3.000 nits, Ambilight Plus en meer!