Gadgets18.09.2023

​Van een bezit- naar een huurmaatschappij: dat werkt beter


Rijke mensen doen het voortdurend: dure jurken huren om één keer naar een première aan te doen. Er is immers geen enkele reden om een jurk die je toch nooit meer aandoet te bezitten. Sowieso kunnen we ons afvragen of we wel zoveel moeten willen bezitten: vaak is huren een veel betere optie.

Swaptop Macbook
Swaptop Macbook

The Minimalist Podcast

Je hoeft geen fervent luisteraar van The Minimalist Podcast te zijn om te weten dat het helemaal niet zo’n slecht idee is om wat minder spullen te bezitten. Je merkt het bijvoorbeeld al als je op reis gaat: je hebt alleen de rommel die je mee hebt in je koffer nodig, en verder is al dat bezit eigenlijk maar vervelend: dat laat je op vakantie achter in je huis en dat moet dan weer beveiligd worden tegen inbraak. Plus: hoe vaak heb je al die dingen nu echt nodig? Een boormachine kun je ook wel van de buren lenen en een mooi overhemd voor een bruiloft wel van een vriend van je.

We testten hoe ver je kunt gaan met dit huren van dingen. Een wasautomaat of televisie huren: sure! Zeker als je een wat duurder model wil gebruiken, dan is huren helemaal niet zo duur als je denkt. Kies je bovendien een goed bedrijf uit, dan komen ze de boel nog brengen (en installeren) ook. En het voordeel is: als er problemen met het apparaat zijn, dan bel je dat bedrijf gewoon. Je hoeft dan niet angstvallig naar je rekening te turen of je wel zoveel geld kunt missen voor reparatie of vervanging. Niet voor niets zie je overal Swappiefietsen rijden: we hebben helemaal geen zin in al dat bezit, al dat reparatiegedoe: we willen vrij zijn.

Nu zijn we als schrijvers niet zo gewend om deze gadget te huren: de laptop. Hoewel we er zeker voordelen van zien, zien we ook nadelen: we zijn nu eenmaal gewend om een laptop te bezitten. We dragen hem altijd bij ons, we werken er overal op, we willen er misschien niet zo voorzichtig mee zijn als je met het apparaat van een ander zou zijn. Tenminste, dat denken we. Uiteindelijk valt dat natuurlijk heel erg mee: we willen ook niet dat onze eigen laptops schade krijgen: we hebben ze immers juist veel nodig.

Swaptop tikken
Swaptop tikken

Een laptop huren

Een huurlaptop blijkt echter prima te werken: Swaptop handelt er niet voor niets in met lovende recensies. Eén van de voordelen is dat je zelfs als je hem volgende week voor je studie nodig hebt, nu kunt bestellen en dan ruim op tijd in huis hebt. Omdat Swaptop zelf een goede selectie heeft gemaakt van potentiële laptops om te huren, hoef je ook niet tientallen webwinkels af te struinen en te zoeken tussen allemaal laptops met de meest ingewikkelde codes als namen. Je ziet op de website duidelijk wat je kunt verwachten qua schermgrootte, qua krachtigheid, qua gewicht, zodat je precies de laptop kunt zoeken die je wil. En wil je graag een MacBook, dan kan dat ook gewoon.

Het is lekker duidelijk: je kunt makkelijk een laptop op jouw wensen kiezen, in plaats van dat je allerlei schuifjes om moet gaan zetten en nog niet helemaal zeker bent of dat wel echt is wat je wil, en of je vervolgens bij een andere webshop wel de juiste laptop koopt of toch net een andere variant in je winkelmandje hebt gedaan. Swaptop verzekert je dat er laptopexperts werken en deze liefhebbers weten van de hoed en de rand. Ze willen ook dat jij een tijd met Swaptop gaat rondlopen waar je blij van wordt.

Heb je een laptop gekozen, dan krijg je hem thuisgestuurd. Je betaalt per maand een bedrag en je krijgt vervolgens zolang je abonnement loopt een levenslange garantie op het apparaat. Je kunt ook nog hulp krijgen op afstand als er problemen zijn met je Swaptop, of je krijgt gewoon een andere toegestuurd als je er echt niet uitkomt. Gewoon simpel, geen gedoe met garantiebewijzen of onzekerheid over reparatiekosten. En vooral: niet zonder laptop hoeven te zitten, want het werk en/of schoolwerk gaat natuurlijk gewoon door. En vooruit, het Netflix kijken liever ook natuurlijk. Een laptop leasen werkt goed voor bedrijven, maar dus ook ideaal voor studenten.

Swaptop samen
Swaptop samen

Swaptop

Wat ons betreft is een ander groot voordeel de duurzaamheid. Swaptop zegt het zelf: “Door te verhuren zorgen wij ervoor dat mensen zorgeloos kunnen genieten van een laptop die ook nog eens een stuk duurzamer is. Zo gebruikt het produceren van één laptop 190.000 liter water, dat is genoeg om meer dan 5 jaar lang elke dag een bad te nemen. Hiernaast produceert het ook nog eens 300kg CO2 en 1200kg afval! En in Nederland kopen wij inmiddels een miljoen laptops per jaar.”

Beter huren dus. Op deze manier koop je niet een nieuw apparaat, maar werk je op een bestaand apparaat. Wat daarbij telt is de circulaire manier waarop Swaptop met de apparatuur omgaat: het gooit geen laptops weg: nee hoor, ze zorgen er met hun laptopexpertise voor dat een laptop wordt opgelapt (what’s in a name?) en dat hij niet naar de milieustraat hoeft te verhuizen. Bovendien kiezen ze bij Swaptop al voor laptops die wat steviger zijn, waardoor ze langer meegaan. En is dat geen optie, dan hebben ze zelf een krasbestendige coating en een morsbestending toetsenbord om ner wat meer tijd uit een laptopleven te kunnen halen.

Je kunt het natuurlijk altijd proberen, zo’n Swaptop. Je hoeft echt niet meteen voor een jaar een abonnement af te sluiten, of voor twee jaar, al krijg je dan wel dikke korting. Wil jij het drie maanden proberen, dan kan het ook. Houd je hem toch langer, dan kan dat ook: na die drie maanden is hij maandelijks opzegbaar (behavle natuurlijk als je een jaar- of tweejaarabonnement afsluit).

Swaptop onderweg
Swaptop onderweg

Circulair

Op deze manier is Swaptop dus niet alleen vanuit een huurmaatschappij-blik een goede keuze, maar ook vanuit die circulaire blik: je weet dat de laptop die je inlevert niet achteloos wordt weggegooid. Er wordt nagedacht over hoe de laptop weer op en top wordt, zodat de volgende Swaptopper weer een apparaat heeft dat als nieuw voelt en werkt. Wie weet hoe lang hij of zij er weer mee vooruit kan? Als het aan Swaptop ligt, zo lang mogelijk.

Daarnaast biedt het bedrijf ook de optie om laptops te huren voor bedrijven: als je net een paar extra externen voor een opdracht aanneemt, dan wil je misschien niet meteen een laptop kopen. Vaak zijn ze er alleen tijdens het project en dan is een wat meer tijdelijke oplossing vaak beter. Zeker omdat ze ook meteen startklaar zijn, wat zorgt dat de dure tijd niet aan randzaken wordt gespendeerd, maar iemand meteen kan beginnen.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Laptop

Huawei versterkt marktaandeel met 7 nieuwe productlanceringen in Dubai

Tech in Asia22.05.2024

Huawei versterkt marktaandeel met 7 nieuwe productlanceringen in Dubai

Goedkope laptop scoren? Dit is wat je ervan kunt verwachten

Misschien ben je financieel niet in de gelegenheid om een dure laptop te kopen, of wil je simpelweg niet zoveel geld uitgeven aan zo’n apparaat. Dat hoeft ook zeker niet, want voor tweehonderd euro heb je al een laptop...

Gadgets07.03.2024

Goedkope laptop scoren? Dit is wat je ervan kunt verwachten

​Lenovo maakt het officieel: dit is zijn transparante laptop

Laptopmaker Lenovo heeft een primeur op de beurs MWC in Barcelona: een transparante laptop. Het lijkt wel een kunststukje of een apparaat waarmee je hologrammen kunt maken en dat meer in Star Trek thuishoort, maar het is...

Technology26.02.2024

​Lenovo maakt het officieel: dit is zijn transparante laptop

​Lenovo maakt transparante laptop: zo ziet dat eruit

Als je je de film Minority Report nog kunt herinneren, dan weet je dat je door de schermen heen kon kijken. En natuurlijk dat Tom Cruise in zijn vinger kneep en daarmee beïnvloedde wat er op die schermen gebeurde. Het z...

Gadgets15.02.2024

​Lenovo maakt transparante laptop: zo ziet dat eruit

​CES 2024: laptops draaien anno 2024 vooral om gewicht en AI

CES 2024 is over een paar uur weer voorbij en hoewel het jammer is: we zien graag zoveel mogelijk nieuwe uitvindingen, was het wel een stampvolle editie. We hebben het al gehad over de gekke gadgets en de robots, over de...

Gadgets12.01.2024

​CES 2024: laptops draaien anno 2024 vooral om gewicht en AI

​Waarom techgadgets die niet voor defensie zijn, toch militair worden getest

Het lijkt soms wat hoog gegrepen: gadgets die militair zijn getest, ook al gebruik je ze gewoon op je veilige bank vier hoog achter. Het is echter niet voor niets dat militaire tests voor gadgets bestaan. Dit is waarom....

Lifestyle20.12.2023

​Waarom techgadgets die niet voor defensie zijn, toch militair worden getest

Nieuwe Apple M3 processoren voor MacBook Pro en iMac upgrades

Apple heeft vannacht haar nieuwste M-series processors onthuld. Volgens Apple zijn dit de eerste 3 nanometer processors. De M3, M3 Pro en M# Max maken, om te beginnen, hun opwachting in de tijdens hetzelfde ‘Scary even...

Gadgets31.10.2023

Nieuwe Apple M3 processoren voor MacBook Pro en iMac upgrades

Meest complete MacBook pro kost weer flink wat meer dan 8000 euro
​Chromebook-alternatief: Apple heeft goedkope MacBook in de maak

We kennen Apple als een vrij luxe merk. Het is niet goedkoop, het heeft een bepaalde uitstraling en die is voor velen aantrekkelijk. Apple lijkt echter laagdrempeliger te willen worden. Het zou werken aan een Chromebook-...

Gadgets06.09.2023

​Chromebook-alternatief: Apple heeft goedkope MacBook in de maak