Gadgets02.06.2023

Abonnement op een Macbook: of toch beter zelf kopen?


Apple-verkooppunt Amac heeft een abonnement geintroduceerd waardoor je voor een maandelijks bedrag Apple-computers en andere gadgets van Apple kunt huren. Een gadget-abonnement. Dat past helemaal in de huidige maatschappij met Swappie en Netflix, maar is het ook slim?

Bezit of abonnement?

Swapfiets is natuurlijk het schoolvoorbeeld van de abonnementsmaatschappij. Mensen willen lang niet altijd meer van alles bezitten. De consumeertijd die voornamelijk in de jaren ‘ 90 hoogtij vierde laten we steeds meer achter ons. Minder bezitten, want dat scheelt weer ruimte in huis, of drukte in het hoofd. Huren betekent ook iets anders: als het stuk gaat, dan krijg je vaak gewoon een nieuwe.

Er is dus zeker wel iets voor te zeggen, dat huren. Heb je maar een half jaartje een fiets nodig, dan is een Swapfiets huren een beter alternatief dan zelf een nieuwe tweewieler te moeten kopen. Gaat het echter om de lange termijn, dan zal je met een eigen fiets waarschijnlijk goedkoper uit zijn. Dat is ook waardoor oudere generaties vaak hun wenkbrauwen optrekken bij het idee van Swappie. Nu is een fiets op zich een redelijk standvastig object: je kunt hem gewoon laten maken bij de fietsenmaker (of zelf) en je hoeft niet bang te zijn dat hij op een gegeven moment geen updates meer krijgt.

MacBooks

Dat is echter anders als het gaat om elektronica. Je kunt natuurlijk zelf een laptop kopen, maar die gaat waarschijnlijk niet zo lang mee als de gemiddelde fiets. Het zijn apparaten die afhankelijk zijn van updates. Nu zit het updatebeleid van Apple wel goed, maar ook MacBooks worden op een bepaald moment wat langzamer, de tech verouderd en je doet er beter aan om voor een nieuw exemplaar te kiezen. In dat opzicht is het huren van zo’ n apparaat dan ook eigenlijk wel aantrekkelijk: je kunt op die manier wat vaker wisselen van apparaat.

Bij Amac heb je bovendien lagere kosten dan wanneer je het apparaat zelf zou bezitten. Als je kijkt naar wat je per maand betaalt, dan is dat minder dan het apparaat nieuw zou kosten. Het Amac-abonnement laat je na het verschil betalen dat bestaat tussen de nieuwwaarde van de gadget en de restwaarde na een jaar of 2 of 3. Amac wil dus ook graag dat je relatief regelmatig van gadget wisselt, want zij gebruiken het apparaat dan om door te verkopen of te refurbishen. Zo ontstaat er wel een betere ‘circle of life’ van een apparaat dan dat je hem ergens in een hoek gooit als een soort alternatief dat je waarschijnlijk toch nooit meer gebruikt als je eenmaal iets nieuws hebt.

Abonnement op tech

Het idee is dat je bijvoorbeeld een iPhone van 1000 euro ‘huurt’, waarbij er is bedacht dat de restwaarde na twee jaren op 400 euro komt. Dat betekent dat je 25 euro per maand moet betalen, want er blijft 600 euro over en die moet je in die twee jaar dus betalen, plus rente. Heb je na twee jaar zo genoten van het toestel en wil je hem houden, dan kan dat, maar moet je natuurlijk nog wel betalen.

Dat huren van gadgets is best slim: zeker als je vaak wil wisselen van apparaat en wel zuinig bent op je spullen (hoewel dat ook bij bezit een voordeel is). Het nadeel is dat je op een huurtoestel misschien geen stickers mag plakken, als je dat heel graag wil doen om het iets meer te personaliseren. Wel moet je ook goed kijken wat er wordt gedaan als je apparaat wordt gestolen of stuk gaat: in hoeverre is huren dan voordeliger dan bezitten?

Up-to-date blijven

Toch kom je er bij techproducten waarschijnlijk wel op uit dat huren beter is. Op die manier blijf je meer up-to-date, omdat je makkelijker even van apparaat wisselt. Het nadeel is wel dat je elke maand geld kwijt bent aan het apparaat, in plaats van in een keer, maar daarvoor krijg je wel veel vrijheid terug, zoals bijvoorbeeld financiele ruimte omdat je een laptop nodig hebt maar niet meteen 1000 euro voor handen hebt. Aan de andere kant heb je met een eigen apparaat geen rentes om te betalen, geen betalingen die je kunt missen: je betaalt dat (als het goed is) in een keer en dan ben je er vanaf. Je behoudt wel wat meer onafhankelijkheid zonder al die abonnementen. Elk abonnement klinkt misschien niet zo heel duur per maand, maar het stapelt wel op.

Toch heeft het ook zo zijn voordelen, zeker waar het gaat om de cirkel des levens en up-to-date blijven. Het klinkt alsof het helemaal niet zo’ n gek idee is van Amac. Dit zullen ook de oudere generaties die Swapfiets maar vreemd vinden vast wel beamen.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Apple

Dit zijn de beste muziekalbums ooit gemaakt, volgens Apple

The Miseducation of Lauryn Hill? My Beautiful Dark Twisted Fantasy van Kanye? Thriller van MJ? Dit zijn de beste albums ooit, volgens Apple.

Entertainment22.05.2024

Dit zijn de beste muziekalbums ooit gemaakt, volgens Apple

Apple fikst fotoprobleem en doet alsof er niks aan de hand is

Goed nieuws en slecht nieuws: het goede nieuws is dat er een fix is verschenen voor mensen wiens iPhone of iPad verwijderde foto's toonde. Het slechte dat Apple geen uitleg heeft.

Mobile21.05.2024

Apple fikst fotoprobleem en doet alsof er niks aan de hand is

iPhone gaat helpen tegen wagenziekte

Wagenziekte is heel vervelend, zeker wanneer je een lange rit naar je vakantiebestemming hebt. Apple gaat er iets aan doen om te helpen je autorit wat prettiger te maken.

Mobile17.05.2024

iPhone gaat helpen tegen wagenziekte

iPhone-probleem zorgt dat weggegooide foto’s van jaren geleden terug zijn

Heb je foto's jaren geleden weggegooid, verschijnen ze doodleuk weer op je iPhone. Het gebeurt momenteel bij diverse gebruikers.

Mobile16.05.2024

iPhone-probleem zorgt dat weggegooide foto’s van jaren geleden terug zijn

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

Cybercrime15.05.2024

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

En dat in slechts 4 jaar tijd
Apple: ‘Sorry voor onze smakeloze reclamespot voor de iPad’

Apple biedt zijn excuses aan, zegt dat het de plank heeft misgeslagen, maar het laat zijn controversiële reclame wel staan. 

Gadgets10.05.2024

Apple: ‘Sorry voor onze smakeloze reclamespot voor de iPad’

Apple toont een geheel vernieuwde iPad-lineup

Apple heeft vandaag, zoals verwacht, zijn nieuwe iPads gepresenteerd. De iPad Pro (met M4-chip) is een krachtig nieuw model verkrijgbaar in zilver en spacezwart, en die komt in 2 formaten: een lekker ruim 13‑inch model of het wat meer handzame 11‑inch model.

Gadgets07.05.2024

Apple toont een geheel vernieuwde iPad-lineup

Nieuwe Pro's & Air's
Een verbeterde Siri en meer AI-plannen van Apple

Iedereen doet wel iets met AI, maar Apple is er wat stiller over. Toch belooft dat er wel aan te komen, namelijk later dit jaar.

Mobile06.05.2024

Een verbeterde Siri en meer AI-plannen van Apple

Verder lezen over Laptop

Huawei versterkt marktaandeel met 7 nieuwe productlanceringen in Dubai

Tech in Asia22.05.2024

Huawei versterkt marktaandeel met 7 nieuwe productlanceringen in Dubai

Goedkope laptop scoren? Dit is wat je ervan kunt verwachten

Misschien ben je financieel niet in de gelegenheid om een dure laptop te kopen, of wil je simpelweg niet zoveel geld uitgeven aan zo’n apparaat. Dat hoeft ook zeker niet, want voor tweehonderd euro heb je al een laptop...

Gadgets07.03.2024

Goedkope laptop scoren? Dit is wat je ervan kunt verwachten

​Lenovo maakt het officieel: dit is zijn transparante laptop

Laptopmaker Lenovo heeft een primeur op de beurs MWC in Barcelona: een transparante laptop. Het lijkt wel een kunststukje of een apparaat waarmee je hologrammen kunt maken en dat meer in Star Trek thuishoort, maar het is...

Technology26.02.2024

​Lenovo maakt het officieel: dit is zijn transparante laptop

​Lenovo maakt transparante laptop: zo ziet dat eruit

Als je je de film Minority Report nog kunt herinneren, dan weet je dat je door de schermen heen kon kijken. En natuurlijk dat Tom Cruise in zijn vinger kneep en daarmee beïnvloedde wat er op die schermen gebeurde. Het z...

Gadgets15.02.2024

​Lenovo maakt transparante laptop: zo ziet dat eruit

​CES 2024: laptops draaien anno 2024 vooral om gewicht en AI

CES 2024 is over een paar uur weer voorbij en hoewel het jammer is: we zien graag zoveel mogelijk nieuwe uitvindingen, was het wel een stampvolle editie. We hebben het al gehad over de gekke gadgets en de robots, over de...

Gadgets12.01.2024

​CES 2024: laptops draaien anno 2024 vooral om gewicht en AI

​Waarom techgadgets die niet voor defensie zijn, toch militair worden getest

Het lijkt soms wat hoog gegrepen: gadgets die militair zijn getest, ook al gebruik je ze gewoon op je veilige bank vier hoog achter. Het is echter niet voor niets dat militaire tests voor gadgets bestaan. Dit is waarom....

Lifestyle20.12.2023

​Waarom techgadgets die niet voor defensie zijn, toch militair worden getest

Nieuwe Apple M3 processoren voor MacBook Pro en iMac upgrades

Apple heeft vannacht haar nieuwste M-series processors onthuld. Volgens Apple zijn dit de eerste 3 nanometer processors. De M3, M3 Pro en M# Max maken, om te beginnen, hun opwachting in de tijdens hetzelfde ‘Scary even...

Gadgets31.10.2023

Nieuwe Apple M3 processoren voor MacBook Pro en iMac upgrades

Meest complete MacBook pro kost weer flink wat meer dan 8000 euro
​Van een bezit- naar een huurmaatschappij: dat werkt beter

Rijke mensen doen het voortdurend: dure jurken huren om één keer naar een première aan te doen. Er is immers geen enkele reden om een jurk die je toch nooit meer aandoet te bezitten. Sowieso kunnen we ons afvragen of...

Gadgets18.09.2023

​Van een bezit- naar een huurmaatschappij: dat werkt beter

Verder lezen over Mac

​Apple Mac bestaat 40 jaar: en er is veel veranderd

Het is deze week veertig jaar geleden dat Apple met zijn eerste Mac op de proppen kwam. Het bijzondere aan dit apparaat was dat het een alles-in-een computer was. Wel een los toetsenbord en losse muis, maar de monitor en...

Gadgets24.01.2024

​Apple Mac bestaat 40 jaar: en er is veel veranderd

Wat is een mini-PC en is het beter dan een gewone desktop?

We zien het de laatste tijd steeds vaker en op CES was het ook weer raak: de mini-PC. Het is een klein kastje dat je onder andere kent van Apple, de Mac Mini, maar ook van Intel met zijn Intel NUC. Ze zijn erg hip: is he...

Gadgets15.01.2024

Wat is een mini-PC en is het beter dan een gewone desktop?

Fix je iPhone of Mac gewoon zelf: Apple lanceert DIY in Nederland

Apple biedt zijn zelfreparatieprogramma nu ook aan in Nederland. Goed nieuws, want hierdoor kun je Apple-onderdelen kopen om zelf je iPhone of je Mac te repareren. Zo heb je dus wel échte onderdelen, maar hoef je geen g...

Gadgets13.12.2023

Fix je iPhone of Mac gewoon zelf: Apple lanceert DIY in Nederland

Onze verwachtingen voor Apple’s Scary Fast-event vannacht

Je moet er even voor opblijven, maar als je een beetje een Mac-fan bent, dan doe je dat natuurlijk. Waar evenementen van Apple meestal in de Amerikaanse ochtend plaatsvinden, heeft het bedrijf nu gekozen voor een moment...

Gadgets30.10.2023

Onze verwachtingen voor Apple’s Scary Fast-event vannacht

​Chromebook-alternatief: Apple heeft goedkope MacBook in de maak

We kennen Apple als een vrij luxe merk. Het is niet goedkoop, het heeft een bepaalde uitstraling en die is voor velen aantrekkelijk. Apple lijkt echter laagdrempeliger te willen worden. Het zou werken aan een Chromebook-...

Gadgets06.09.2023

​Chromebook-alternatief: Apple heeft goedkope MacBook in de maak

Handig: Apple ID’s kunnen nu passkeys gebruiken

Als je deel uitmaakt van de bètatest van iOS 17 of macOS Sonoma, dan heb je geluk: je kunt namelijk passkeys gebruiken. Het woord is een combinatie van password en keys en dat betekent: toegang. Makkelijke toegang. Pass...

Cybercrime21.06.2023

Handig: Apple ID’s kunnen nu passkeys gebruiken

Relaxed inloggen op je iPhone
Dit verwachten we van Apple WWDC 2023 op 5 juni

Apples jaarlijkse, grote ontwikkelaarsconferentie komt er weer aan en dat betekent: aankondigingen van nieuwe tech. We zitten al in de startblokken, maar wat verwachten we eigenlijk dat Apple zoal zal aankondigen.

Technology02.06.2023

Dit verwachten we van Apple WWDC 2023 op 5 juni

Het is zover, ik koop nooit meer een nieuwe MacBook Pro

Deze week heeft Apple twee nieuwe MacBook Pro modellen gepresenteerd. De 14 en 16 inch uitvoeringen van de MacBook Pro zijn nu voorzien van de nieuwste, eigen, M2-chip van Apple. De nieuwe laptops kunnen nu al besteld wo...

Gadgets18.01.2023

Het is zover, ik koop nooit meer een nieuwe MacBook Pro