03.08.2021
Technologie

​Kun je een laptop beter kopen of huren?

By: Laura Jenny

BlogTechnologie

Heb je door de pandemie even wat minder geld en begeeft je laptop het? Grote kans dat je overweegt om er een te huren. Is dat echter wel zo verstandig? Kun je er niet beter gewoon eentje zelf aanschaffen? We zetten de voors en tegens uiteen.

Laptop huren of kopen

Net als met zo’n beetje alle aankopen -of zelfs keuzes- die je maakt, moet je eerst bedenken wat het doel is. Ben je video-editor, dan heb je heel andere verwachtingen van een laptop dan iemand die er alleen mailtjes op stuurt. Bedenk je goed wat je wil doen met een laptop, want in dat geval maakt het veel uit of je een laptop aanschaft of huurt van 300 euro of het driedubbele.

Financieel gezien is een laptop zelf kopen in één keer een flinke smak geld, maar dan hoef je tenminste niet elke maand weer te zien dat je laptop je geld kost, versus een huurlaptop die je wel maandelijks betaalt. Dat kan soms erg veel zijn: voor een MacBook Pro van 16 inch ben je zo 100 euro per maand kwijt, terwijl deze in aanschaf ongeveer 2.500 euro zijn. Een Acer (AC-EX215-52-31) kost je om en nabij de 35 euro per maand, maar daarvan mag je dus qua prestaties minder verwachten, omdat het simpelweg goedkopere laptops zijn.

Van Acer tot MacBook Pro

Die Acer nemen we even als voorbeeld. Die kost qua huur 35 euro per maand, maar in aanschafprijs is hij 579 euro. Je bent dus een kleine anderhalf jaar aan het betalen voor je het eruit hebt. Echter blijf je dan betalen: het verhuurbedrijf zegt niet: oké, je hebt de laptop nu praktisch gekocht, dus houd hem maar gratis.

Helaas: zo werkt het niet. Voor die Macbook Pro van 16 inch ben je overigens nog langer bezig voor je het ‘eruit’ hebt: zo’n twee jaar. Het is dus wel voor te stellen dat mensen ervoor kiezen om een laptop te huren: je hebt het apparaat meteen in huis en je kunt er jaren plezier van hebben zonder dat je in één klap zo’n enorm geldbedrag hoeft neer te tellen.

Dat is echter als je ervan uitgaan dat je laptop niet wordt gestolen of beschadigd. Een huurlaptop beschadigen komt je vaak duur te staan, terwijl het je bij een eigen laptop waarschijnlijk ten eerste minder zou uitmaken als hij een butsje heeft of een kras in het scherm. Leuk is het niet, maar voor zo’n verhuurbedrijf is dat echt een issue waarvoor het geld aan je vraagt.

Verouderende technologie

Bovendien kun je een laptop die je huurt en dus niet je eigendom is, niet volplakken met stickers als je dat graag zou willen: hij moet immers netjes blijven. Tegelijkertijd wil je misschien maar een half jaar van de laptop gebruikmaken, omdat laptops nu eenmaal verouderen. In dat geval wil je misschien juist wel kiezen voor een leenlaptop, want die kun je snel weer omruilen voor een ander leenexemplaar.

Uiteindelijk hangt het heel erg van het doel, maar ook van de voorwaarden af of je een laptop beter kunt huren of kopen. Als een verhuurbedrijf je de mogelijkheid geeft om het apparaat voor weinig te kopen als je hem lang huurt, dan kun je met een gerust hart gaan huren, maar als je dat niet kunt, dan kun je je maar beter afvragen hoe lang je die laptop nodig heeft en of dat de moeite waard is. Kijk daarbij ook naar voorwaarden op het gebied van reparatie en/of diefstal, zodat je weet waar je aan toe bent mocht het noodlot toeslaan.

Er is geen definitief antwoord te geven op de vraag of je een laptop beter kunt kopen of huren. Voor beide opties zijn sterke argumenten vóor én tegen te bedenken. Zeker als je langdurig huurt, dan is kopen waarschijnlijk beter, maar dat hangt ook af van hoe jij doorgaans met je spullen omgaat. Succes!

Fotocredits: KaboomPics

Share this post