5 tips voor als je een nieuwe laptop wil kopen

5 tips voor als je een nieuwe laptop wil kopen

Vorig artikel Volgend artikel

Een nieuw jaar, nieuwe goede voornemens. Als één van die voornemens is om eindelijk aan dat boek schrijven te beginnen, of die eigen website te maken, of je bijvoorbeeld met een nieuwe opleiding start, dan kun je waarschijnlijk wel een goede laptop gebruiken. Er is zoveel keuze: Twitter staat vol met mensen die zoeken naar een laptop. Om alle zoekenden een handje te helpen noemen we 5 dingen waarop je het beste kunt letten in je zoektocht naar laptop.

Beveiliging

Je wil natuurlijk meteen naar de leuke dingen toe: wat hij kan en hoe hij eruitziet, maar het is minstens zo belangrijk om te weten dat de beveiliging in orde is. Zeker als je vaak op verschillende wifi-netwerken gaat, dan kun je een laptop gebruiken met een goed beveiligingssysteem (maar stiekem geldt dat natuurlijk voor alle situaties: de beveiliging moet gewoon goed zijn). Check dus bijvoorbeeld of de notebook die je wilt aanschaffen automatisch reboot, data versleutelt en automatisch updates installeert. Zo houd je het veiliger, al moet je natuurlijk ook letten op je eigen gedrag: dus niet zomaar op een linkje klikken of je laptop open en bloot in een Starbucks laten staan als je even een zakje suiker wilt pakken.

Formaat

Veel mensen denken dat het formaat van een laptop alleen relevant is voor de grootte van het scherm en of je hem in je rugzak wil kunnen meenemen, maar dat is niet helemaal waar. De laptop moet ook lekker op je schoot passen als je er graag mee op de bank zit, of hij moet niet te hoog zijn zodat je aan tafel werkt en je handen in een vreemde houding moet houden. Het formaat van een laptop is dus voor veel meer zaken van belang. Wil je graag een klein laptopje waarop je zelfs in het vliegtuig kunt werken, let dan wel op dat je er nog lekker op kunt typen en je niet per aanslag steeds twee toetsen raakt omdat de toetsen zo klein zijn. Kijk ook wat een opleiding bijvoorbeeld adviseert: TU Delft wil voor sommige opleidingen dat je een laptop van 15 inch gebruikt, terwijl de Universiteit van Amsterdam meent dat 11 inch voldoende is.

Accuduur

Hoe zeer je ook van plan bent om je laptop misschien alleen thuis of op je werkplek met stopcontact te gebruiken: je zal altijd zien dat je toch onderweg nog even iets wil doen. Het is dan ook handig om een laptop te kiezen met een lange accuduur. Zeker met de huidige energieprijzen wil je hem zo min mogelijk aan de lader hoeven hangen en met een langere accuduur hoeft dat minder vaak en dat voelt toch wat lekkerder. Een Chromebook is een voorbeeld van een laptop die erg lang meegaat, omdat het een vrij eenvoudig besturingssysteem heeft. Op menig Chromebook kun je rekenen op een accuduur van zo’n 13 uur als je gewoon aan het googlen en lezen bent: kijk je er nog wat YouTube bij, dan is dat alsnog 9 uur.

Software

Office-producten kun je op bijna alle laptops wel vinden, dus tekstverwerken en Excelletjes maken lukt sowieso wel. Maar welke andere software wil je gebruiken? Als je een gamer bent, dan heb je waarschijnlijk behoefte aan een laptop die wat steviger in zijn schoenen staat dan wanneer je een laptop alleen gebruikt voor je administratie. Maar ook dan is het zaak om te kijken of die administratiesoftware die je inzet wel op jouw nieuwe laptop kan worden gebruikt. Handig is dat de meeste laptops ook een offline modus hebben: zelfs een Chromebook waarin je constant in de browser werkt. Op die manier kan een documentje toch even offline worden gebruikt, zodat je bijvoorbeeld als je in het vliegtuig zit zonder internet gewoon kunt doorwerken.

Snelheid

Zit je al aan je tweede bak koffie en is je laptop dan pas opgestart? Dan ben je waarschjinlijk toe aan een nieuwe laptop. Zoek een laptop die lekker snel is, waardoor hij snel is opgestart en je er goed op kunt multitasken. Er zijn ook laptops die de updates lekker op de achtergrond doen, waardoor je niet een kwartier naar een draaiend icoon zit te kijken terwijl je wacht tot je laptop klaar is met waar hij dan ook maar mee bezig is. Zoek een laptop die er altijd voor je is en dat zijn toch vaak de snelle laptops met een wat betere processor.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...