Katten komen door slim kattenluik niet meer binnen met prooi

Katten komen door slim kattenluik niet meer binnen met prooi

Vorig artikel Volgend artikel

Heb je een kat die nogal van jagen houdt, dan moet je waarschijnlijk regelmatig het bloed van je vloer moppen. Er is nu een kattenluik ontwikkeld waarmee dat verleden tijd is. De cadeautjes die je poes je wil geven blijven gewoon buiten dankzij kunstmatige intelligentie.

OnlyCat

Het slimme kattenluik heet OnlyCat en is ontwikkeld door een ondernemer die een nogal jachtgrage kat heeft. Heel erg natuurlijk gedrag, maar al die kikkers, muizen, vleermuizen en vogels waarmee het diertje thuiskomt, dat is toch net even minder. Het is rommelig, vaak leven ze nog half en erg hygiënisch is het ook niet. Logisch dus dat veel kattenbaasjes op zoek zijn naar een oplossing. Die is er straks in de vorm van dit slimme kattenluik.

Op basis van kunstmatige intelligentie kan dit kattenluik zien of je kat met een leeg bekje binnenloopt. Is dat niet het geval, dan gaat binnen een mum van tijd het luik op slot en komt katlief alleen binnen als hij zijn bagage deponeert. Je krijgt bovendien op je telefoon een pushmelding dat je kat iets mee naar huis heeft genomen. Sterker nog: het luikje filmt je kat, waardoor je mogelijk zelfs kunt zien wat het was.

Slim kattenluik

Het apparaat is nu een jaar getest en wordt volgend jaar in de winkel verwacht. Een prijs is nog niet bekend, maar die kan best hoog oplopen. Het kattenluik kan namelijk meer dan alleen prooien buiten de deur houden. Hij kan bijvoorbeeld ook ‘s nachts zijn werk doen dankzij infrarood en led, naast dat hij verschillende katten kan herkennen. Hierdoor kun je per kat instellen wie er wanneer naar binnen en naar buiten mag. Ook kun je zien welke kat buiten is, zodat je weet dat je niet in huis naar je diertje hoeft te zoeken als je hem of haar even niet kan vinden.

Het is trouwens niet zo dat een kat het afleert om te jagen door het luikje. Nog steeds gaan ze achter de (vaak beschermde) dieren aan. Alleen leert de kat wel vrij snel dat het blijkbaar niet werkt om het dier door het kattenluikje te willen steken. Je ziet trouwens ook statistieken over de snode plannen van je kat om dieren mee te nemen in het luik.

Prijs

De vraag is natuurlijk: wat hebben we over voor zo’n slim luik? Een normaal kattenluik kost twee tientjes, maar wil je er een waarbij de chip van je kat wordt gelezen zodat alleen je eigen katten binnenkomen, dan ben je al gauw het driedubbele kwijt. Het zal ons dan ook niets verbazen als het slimme kattenluik 150 tot 300 euro zal kosten. Een vrij hoge prijs als je maar één kat hebt, maar zeker als je bang bent voor muizen geen overbodige luxe.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...