Nieuws08.08.2021

International Cat Day: 10 grappige weetjes over katten


Het is weer zover: vandaag is het International Cat Day! Ben je een echte kattenliefhebber? Dan heb je de beste kattenfilmpjes natuurlijk allang gezien. En anders is vandaag de uitgelezen zag om Poeslief te kijken op Netflix. Wij vinden katten in ieder geval fantastisch en brengen daarom graag weer een eerbetoon aan onze pluizige vrienden. Dit keer sommen we een aantal leuke weetjes op. Leuk voor jezelf om te weten of om je vrienden en familie mee om de oren te slaan.

10 grappige weetjes over katten

Katten zijn mysterieuze wezen en juist dat maakt ze zo aantrekkelijk. Je weet nooit écht hoe je huisdier over je denkt natuurlijk, maar katten hebben een behoorlijk sterke eigen wil. Toch ontdekten ze al in het oude Egypte hoe nuttig én leuk het is om je als mens met ze te omringen. Redenen genoeg om eens wat leuke weetjes op te duiken!

1. Katten zweten onder hun poten

Ja, katten hebben oksels. Ze hebben ook zweetklieren, maar die zitten daar dus niet. Zweten doen ze met hun pootjes. Die schattige kussentjes bevatten zweetkliertjes, daarom zie je soms op warme dagen dat je pluizige vriend een voetafdruk achterlaat. Om zichzelf af te koelen likken ze ook hun vacht. Hijgen is niet heel gebruikelijk voor katten, maar op echt hete dagen doen ze dat soms ook.

<em>Katten zweten via de kussens onder hun poten<\/em>
Katten zweten via de kussens onder hun poten

2. Katten lopen zoals kamelen en giraffen

Klinkt gek hè? Toch is het zo. Katten lopen op dezelfde manier als kamelen en giraffen: rechterpoten eerst en linkerpoten daarna. Bij iedere stap beweegt de helft van het lijf naar voren. Katten zijn de enige dieren, samen met giraffen en kamelen. die zo lopen.

3. Katten kunnen zeewater drinken

Als mens hebben we een probleem als we zeewater drinken. Een paar slokjes kan niet echt kwaad, maar je krijgt al snel veel te veel zout binnen. Katten hebben dat probleem niet. Hun nieren filteren het zout er met gemak uit. Mocht je ooit een kat zeewater zien drinken dan hoef je je dus geen zorgen te maken.

4. Huiskatten delen meer dan 95% van het dna met tijgers

Vind je jouw huiskat soms net een tijger? De dieren zijn nauw aan elkaar verwant. 95,6% van hun dna komt overeen. Een deel van het gedrag trouwens ook. De manier van geur- en urinemarkering gebeurt net zoals bij tijgers. Jagen en het besluipen van prooien doen ze op dezelfde manier, al zijn de prooidieren verschillend.

<em>Jouw huiskat heeft veel weg van een tijger<\/em>
Jouw huiskat heeft veel weg van een tijger

5. Spinnen heeft meerdere functies

Ligt jouw kat heerlijk te spinnen als ‘ie bij je op schoot ligt? Dat geknor is een uiting van genot, maar heeft nog meer functies. Ze kunnen het doen als ze gestresst zijn of pijn hebben, om zichzelf gerust te stellen. Een superslimme overlevingstechniek. Want de frequentie waarmee ze spinnen (tussen 25 en 150 Hertz) stimuleert de groei en het herstel van botten en spieren.

6. De oudste kat ter wereld is 38 jaar geworden

De gemiddelde huiskat wordt zo’n 14 jaar oud. 38 is dus uitzonderlijk. Creme Puff was 38 jaar en 3 dagen oud toen hij in 2005 overleed. Nog een extra bizar weetje: eigenaar Jake Perry had het record voor oudste kat al in handen. Zijn vorige kat werd 34 jaar oud. Wij horen graag zijn geheimen!

7. Katten zijn extreem stressgevoelig

Misschien heb je zelf al ervaren dat katten niet zo van verandering houden. Een verhuizing of komst van een nieuwe kat in huis kan behoorlijk veel stress geven. Door die stress kunnen ze slecht gaan eten of bijvoorbeeld sproeien in huis. Houd er rekening mee dat katten houden van regelmaat.

8. Je kunt een kat wél trucjes leren

Katten staan niet echt bekend om hun trucjes. Toch kun je het ze aanleren, al vergt dat iets meer doorzettingsvermogen dan bij honden. Er is zelfs een kat die in één minuut 24 trucjes doet. Van omrollen op commando tot rijden op een skateboard.

9. Katten vinden jou een kansloze jager

Iedereen met een buitenkat weet dat je kat soms prooien mee naar huis neemt. En binnenkatten soms hun speelgoed naar je toe brengen. Dit doen ze om jou te laten weten dat je een slechte jager bent. Ze brengen je eten omdat ze willen dat jij geen honger krijgt. Lief!

10. Celebrity cat lovers

Veel mensen zijn óf een honden- óf een kattenmens. Dat geldt ook voor de rich and famous. En ook daar zijn de meningen verdeeld, maar er zijn behoorlijk wat bekende kattenliefhebbers, zoals: Ricky Gervais, Katy Perry, Taylor Swift, Cameron Diaz en Kim Kardashian. In Nederland weten we dat Marieke Elsinga dol is op katten. Net als Georgina Verbaan, Geert Wilders en Eva Jinek.

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.