Gaat Apple nu all the way met USB-C?

Gaat Apple nu all the way met USB-C?

Als donderslag bij heldere hemel

Vorig artikel Volgend artikel

iPhones en Apple-accessoires worden straks voorzien van een USB-C-aansluiting. Apple heeft ofwel het licht gezien, ofwel voelt het bepaalde plannen van de EU boven het hoofd hangen. Hiermee kom mogelijk een einde aan een tijdperk, namelijk dat van de Apple eigen lightningpoort. Echter houden we nog een slag om de arm, want dit is niet iets waar Apple zelf mee komt, een bekende analist (die het vaker bij het rechte eind heeft) geeft het aan.

Europese Unie

De EU werkt al een tijd aan een wet die voorschrijft dat apparaten zoals telefoons, tablets en andere elektronische apparaten in de Europese Unie gebruik moeten maken van een USB-C-poort met standaardoplader. Dit maakt het immers een stuk duurzamer: je hebt dan nog maar één oplader nodig waarmee je al je apparaten kan opladen. Mensen vinden het nu wel eens vervelend dat er geen oplaadblokjes meer bij telefoons worden geleverd, maar de meeste mensen hebben allang een USB-C-oplader in huis (draad en blok).

Voor consumenten is het dus misschien niet zo vriendelijk dat je een gadget geleverd krijgt die je in principe niet eens direct kunt opladen, maar tegelijkertijd is het een grote geldbesparing voor telefoonmakers, naast dat het zowel scheelt in de productie van blokjes, wat milieuvriendelijker is. Ook kunnen doosjes waarin producten worden geleverd kleiner worden gemaakt, waardoor er meer in één vrachtwagen passen. Uiteindelijk heeft het dus wel degelijk zijn voordelen en het is wat de EU betreft dus een goed plan om dat opladen van al die elektronica universeel te maken.

Van Lightning naar USB-C

Ming-Chi Kuo schrijft: “Mijn laatste onderzoek toont aan dat de nieuwe iPhone de Lightning-poort verlaat en overschakelt naar de USB-C-poort. USB-C zou de overdrachts- en oplaadsnelheid van de iPhone kunnen verbeteren, maar de uiteindelijke specificaties zijn nog steeds afhankelijk van iOS-ondersteuning.”

Verder zou een poortloze iPhone problemen kunnen krijgen geziende huidige beperkingen van draadloze technologieën en het onvolwassen MagSafe-ecosysteem, stelt de expert. “Andere Lightning-poortproducten (bijv. AirPods, Magic Keyboard/Trackpad/Mouse, MagSafe Battery) zouden in de nabije toekomst ook overschakelen naar USB-C.”

Verschillende kabels

Natuurlijk heeft Apple niet voor niets gekozen voor Lightning. Er zijn wel degelijk verschillen tussen de twee technologieën. Lightning is een door Apple vastgelegd product, terwjil USB-C veel universeler is. USB-C werd geïntroduceerd in 2014 als opvolger van USB-A en USB-B. Het wordt ingezet om verschillende apparaten met elkaar te laten communiceren, maar ook om apparten van stroom te voorzien. Lightning is wat ouder: het dateert uit 2012 als opvolger van de 30-pins dockconnector van Apple. Echter is het doel wel hetzelfde: communicatie tussen apparaten en opladen.

USB-C is bovendien veel sneller dan Lightningals je kijkt naar hoe snel data wordt verstuurd USB-C doet het met 40Gbps, waar Lightning het met maximaal 480Mbps moet doen. Lightning werkt bovendien alleen met Apple-producten, terwijl USB-C al veel meer universeel is. Of je nu een Xiaomi-telefoon of een Samsung hebt: je laadt ze op met USB-C. Is daarnaast ook nog je Bluetooth-speaker op, dan kun je die ook nog van stroom voorzien met dezelfde stroomkabel. Voor Apple’s apparatuur geldt die ‘connectie’ met andere merken niet. Toch heeft Lightning ook zijn sterke kanten: zo zit hij ingeplugd wat steviger vast dan een USB-C-kabel, waardoor je zeker weet dat je apparaat oplaadt.

Apple overstag

Kortom, het is echt het einde van een tijdperk waarin mensen over afdelingen op werk liepen te vragen of er toevallig een collega is met een Apple-oplader. Apple lijkt nu toch overstag te gaan, al is het onduidelijk wat precies de beweegredenen erachter is. Is het toch een duwtje van de Europese Unie? Apple zou volgens Ming-Chi Kuo in 2022 nog met iPhones komen met Lightning-poort, maar dat schijnt vanaf 2023 over te zijn: dan is het USB-C dat de scepter zwaait, nu ook op de toestellen van Apple. Of het ook vanaf 2023 geldt voor de andere gadgets van Apple, dat moet nog blijken.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...