EU wil USB-C gaan verplichten als standaard voor opladen

EU wil USB-C gaan verplichten als standaard voor opladen

Van USB-A tot USB-C

Vorig artikel Volgend artikel

Over een standaard connector voor het opladen van (mobiele) apparaten wordt al langer over gesoebat. Als we de berichten uit Frankrijk mogen geloven dan zal de Europese Commissie nog deze week met een voorstel komen om USB-C als verplichte standaard in te voeren. Het zal niemand verbazen dat zo’n verplichting met name Apple slecht uitkomt. En misschien een paar exotische fabrikanten van goedkope gadgets die vanwege de productiekosten blijven vasthouden aan micro-USB.

Er zat meer tussen USB-A en USB-C

Ooit was USB-A een standaard, maar niet voor het opladen van telefoons en andere mobiele toestellen. Simpelweg omdat de connector veel te groot was. Met als gevolg dat elke fabrikant zijn eigen oplader en connector ontwierp. Een Nokia telefoon opladen met de kabel van een Sony Ericsson, Motorola of HTC was geen optie. De industrie bedacht vervolgens de mini-USB aansluiting. Die werd met name veel gebruikt door fabrikanten van PDA’s, zo’n beetje de voorlopers van de smartphone. Uiteindelijk werd mini-USB ook wel overgenomen door andere fabrikanten, van telefoons, MP3 spelers en sommige game controllers, maar een echte standaard is het nooit geworden.

Niet dat daar niet over nagedacht werd overigens, maar tegen die tijd had micro-USB zijn intrede al gedaan. Een stuk compacter dan mini-USB en de eerste connector die ook gretig aftrek vond bij fabrikanten van slimme telefoons. Eigenlijk was micro-USB hard op weg om dé standaard te worden – behalve voor Apple dan – toen het alweer ingehaald werd door de immer voortrazende trein van de technologische vooruitgang. Die bracht ons enkele jaren geleden USB-C. Qua afmetingen is die connector weliswaar ietsje groter dan micro-USB, maar de mogelijkheden voor de overdracht van data en snel laden zijn dan ook zo veel uitgebreider.

Kabels-Opladen
Als het aan de EU ligt, hebben we straks nog maar 1 kabel nodig om alle apparaten mee op te laden.

Ook Apple omarmde USB-C

Zelfs Apple, de fabrikant die altijd alles anders, op haar eigen manier, doet, heeft USB-C omarmd. De nieuwste laptops van de Amerikaanse fabrikant hebben eigenlijk alleen nog een UCB-C aansluiting. Zowel voor opladen als data-overdracht en het koppelen van externe apparaten (voor zover die niet draadloos gekoppeld kunnen worden).

In dat licht bezien is het vreemd dat Apple zo fel gekant is, en blijft, tegen een eventuele verplichting om alle toestellen van USB-C te voorzien. Apple gebruikt haar eigen Lightning connector vooral nog op de meeste iPhones en accessoires.

Europese regelgeving in de maak

Het is nog niet zover, maar het lijkt er steeds meer op dat de veelbesproken Europese regelgeving die het inbouwen van een USB-C connector als standaard verplicht er gaat komen. Voor Apple en de eerder al genoemde exotische fabrikanten van goedkope gadgets, zal zo’n richtlijn behoorlijk wat gevolgen hebben. OK, het gerucht gaat dat fabrikanten mogen besluiten om naast een USB-C connector ook nog een tweede aansluiting in te bouwen, maar dat is voor smartphones natuurlijk geen echte optie. Ondanks het feit dat die tegenwoordig veel groter zijn dan de mobiele telefoons ten tijde van de komst van micro-USB.

Daarnaast is het nog maar de vraag hoe snel een richtlijn door de EU aangenomen gaat worden en per wanneer die dan van kracht zal zijn. De EU kennende kunnen daar nog wel wat maanden, en wellicht jaren overheen gaan. En misschien heeft de technologische vooruitgang ons tegen die tijd wel weer een andere ‘standaard’ connector gebracht. Wordt vervolgd.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...