Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Je kunt je fatbike gewoon verzekeren. Er is de laatste tijd een slechte naam gaan hangen aan fatbikes. Dat komt onder andere omdat ze soms makkelijk in een app omgezet kunnen worden naar 45 kilometer per uur en dus onverwacht snel voorbij kunnen scheren. Maar ook zijn het nogal populaire fietsen om te stelen, en dat zorgt ervoor dat bijna alle verzekeraars ermee zijn gestopt. Maar wat nu gebeurt is dat fatbike-leveranciers zelf met verzekeringen komen.
Sloten en trackers
De badboys onder de e-bikes zijn enerzijds gehaat en anderzijds gewild: het is een vreemde combinatie die normaal niet zoveel problemen oplevert, maar wel als je de fiets wil verzekeren. Grote verzekeraars willen zich niet branden aan deze fietsen, omdat ze zo vaak gestolen worden, dat er bijna niet tegenaan te verzekeren valt. Interessant detail: datzelfde geldt voor elektrische bakfietsen, die vaak nog veel duurder zijn, alleen kleeft daar niet zo’n vooroordeel aan. Trackers en extra sloten kunnen helpen, het zijn immers allemaal extra drempels voor de dief, maar het besluit van verzekeraars maakt de gemiddelde Nederlander (die toch wel heel dol is op verzekeringen) onzeker.
Mensen neigen dan toch eerder naar een gewone ebike, hoewel die ook regelmatig worden gepikt. Jammer, want fatbikes hebben ook voordelen. Ze zitten vaak lekkerder, je gaat er vanzelf wat meer ontspannen op fietsen en ze zijn vaak goed stevig. Bovendien kunnen ze lang niet allemaal 45 kilometer per uur en is het sowieso geen standaard mogelijkheid die aanstaat. Het is dus helemaal niet vreemd om in 2024 alsnog voor een fatbike te kiezen: er zijn genoeg voordelen: alleen je wil natuurlijk, zeker omdat dit vaak wat duurdere fietsen zijn, niet dat je er na een keer boodschappen doen naar kunt fluiten.
Een fatbike verzekeren
Je staat er niet helemaal alleen voor, want steeds meer fietsenmerken komen zelf met een eigen verzekering. Phatfour heeft het, maar ook Doppio en sinds kort Knaap. Het maakt het niet minder vervelend als je naar het fietsenrek loopt en ziet dat je iets mist, maar het maakt het wel wat makkelijker om geld te ontvangen en een nieuwe fatbike te kunnen kopen. Het opmerkelijke is dat het vaak alsnog bekende verzekeraars zijn die ervoor kiezen de verzekering aan te bieden, alleen is het verschil dat ze niet met naam- en toenaam genoemd wensen te worden. We zijn vooral benieuwd of de ANWB met zijn Allianz er ook bij zit: dat is het bedrijf dat begon met de trend tegen fatbikes verzekeren. Doppio is hierin trouwens wel anders: dat heeft een eigen verzekeringsplan.
Verder werkt zo’n fatbike-verzekering hetzelfde als die van je gewone ebike: de Knaap-app bijvoorbeeld helpt gedupeerden om de locatie van de fiets te vinden. Er zit zelfs een ‘Stolen’-button in de app, waardoor je snel hulp kunt inroepen van fietsopspoorders die volgens het merk een slagingspercentage van 90 procent hebben. Je fiets is dan wel weg, er is in ieder geval iemand die helpt bij het opsporen. Iedereen die wel eens een ebike waarvan hij of zij hield door diefstal is kwijtgeraakt, kent het wel: je bent vaak maanden daarna nog Marktplaats en de straat aan het scannen voor je trouwe tweewieler. Nogmaals, een verzekering kan het trauma en de ellende van diefstal niet tegengaan, maar wel verzachten mocht je fiets worden teruggevonden.
Verder lezen over ANWB
Automotive17.04.2024
Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]
ANWB zegt van welAutomotive11.03.2024
Tijdmachine: de praatpalen van de ANWB waren een geel berm-icoon
Gadgets24.08.2023
De ANWB wil ook af van de verzekering van de elektrische bakfiets
Gadgets21.08.2023
Een fatbike verzekeren? Niet meer bij de ANWB
Zullen andere verzekeraars ook volgen?Automotive02.03.2023
ANWB mag Wegenwacht abonnement niet verplichten bij pechhulpverzoek
De bond maakt zich volgens de rechter schuldig aan koppelverkoopAutomotive22.02.2023
Veel zomerbanden presteren ondermaats
Zeven bandenmerken zijn zelfs onveilig volgens de ANWBAutomotive17.11.2022
Prijs voor ‘langzaam’ laden met ANWB-pas omhoog
Energieleverancier Eneco eMobility verhoogt tarievenNieuws18.07.2020
Leuk voor ANWB-stelletjes: de gele campingslippers en sokken met ANWB-logo
Verder lezen over e-bike
Gadgets03.12.2024
E-bikemerk Stella mag toch nog fietsen maken: doorstart door Scheybeeck
Gadgets29.11.2024
Zo voorkom je dat je e-bike voor brand zorgt
Gadgets18.11.2024
Stella Fietsen is failliet: wat betekent dat voor jou?
Technology05.11.2024
Man creëert een werkende e-bikebatterij van weggegooide vapes
Gadgets05.11.2024
E-bikefabrikant Stella vraagt uitstel van betaling aan
Nieuws30.10.2024
Fatbikes worden nog een probleem deze winter
Gadgets25.09.2024
Na regelgeving voor fatbikes staat de skinnybike al klaar
Gadgets04.09.2024