Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
We hebben nu met het zonnetje weinig te klagen: zonnepanelen draaien overuren! Heerlijk, maar ‘s avonds doen ze in het donker helemaal niets. Daar komt binnenkort misschien verandering in, want er zijn nu zonnepanelen ontwikkeld die ‘s nachts werken.
Stroomverbruik ’s avonds
‘s Avonds even je eten oppiepen in de magnetron of een lekkere ovenschotel maken, achter de televisie kruipen met je favoriete serie en ondertussen op de iPad online shoppen. Ondertussen heb je het licht aan staan, kijkt je slimme deurbel voor je of er iemand voor de deur staat en ligt je smartphone aan de lader. We gebruiken zo op een avondje heel wat stroom, dat we het beste zelf kunnen opwekken met zonnepanelen.
Alleen werken die zonnepanelen als de zon er is. Dus wanneer de avond valt en de meeste mensen juist meer elektriciteit gebruiken, is er niet zoveel zonnestroom beschikbaar als overdag. Een oplossing is er nu in de vorm van zonnepanelen die ook ‘s nachts werken. Eigenlijk mogen ze geen zonnepanelen genoemd worden, want ze gebruiken ‘s avonds niet de zonnestralen, maar juist iets wat koud is. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van kou uit de ruimte.
Zonnepanelen die ’s nachts werken
Onderzoekers van Stanford University hebben gebruikgemaakt van een standaard zonnepaneel dat gewoon op de markt is en daar enkele aanpassingen aan gedaan. Hierdoor kan er een klein beetje energie worden gegenereerd in de nacht. Dat kan door stralingskoeling waarbij het ruimtevacuüm wordt gebruikt om de kou uit de ruimte om te zetten in energie. Het is bijna het tegenovergestelde van hoe het werkt met zonnepanelen, maar volgens onderzoekers is de kou in de ruimte een zeer goede hernieuwbare bron van energie.
Wel kan een zonnepaneel aanzienlijk minder energie genereren via die nieuwe nachtmethode, waardoor je er niet zoveel van mag verwachten als tijdens een stralende dag zon. Echter is natuurlijk ‘s nachts, dus niet in de avond maar echt als mensen slapen, de vraag naar energie aanzienlijk minder, waardoor het alsnog zeer effectief kan zijn. Fantastisch om zo van de ruimte gebruik te kunnen maken en tegelijkertijd erg verrassend: er werd altijd gedacht dat het licht van de sterren of de maan een manier kon zijn om energie op te wekken. Dat blijkt tot nu toe niet te werken, maar gelukkig is er een andere manier gevonden.
Koelte uit de ruimte
Het idee is dat er ‘s nachts warmte van een object afstraalt, waardoor het koeler kan zijn dan de luchttemperatuur eromheen. Dat temperatuursverschil mondt weer uit in de mogelijkheid om elektriciteit te genereren. Het is niet veel, maar toch iets: 50 milliwatt per vierkante meter versus 200 watt die zo’n zelfde vierkante meter aan zonnepanelen overdag zou genereren. Er zijn echter genoeg mogelijkheden te bedenken om die 50 milliwatt volop te gebruiken: bijvoorbeeld om fietspaden aan te lichten in de nacht of sensoren van stroom te voorzien.
Plus, het feit dat het is gebouwd op bestaande zonnepanelen, betekent dat je hiervoor niet je oude zonnepanelen hoeft weg te gooien. Waarschijnlijk kan er slechts een kleine aanpassing worden gedaan en ook jouw zonnepanelen kunnen ‘s nachts zorgen voor energie. Tenminste, dat zal niet morgen zijn, want het is nog steeds in een staat van ontwikkeling.
Verder lezen over Duurzaam
Technology11.09.2024
Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024
zelf krekels kweken!Lifestyle04.09.2024
5 cadeaus die altijd leuk zijn om te krijgen
Technology04.09.2024
Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst
Online04.09.2024
Consument is onvoldoende geïnformeerd over duurzaamheid van online winkelen
Mobile04.09.2024
Fairphone 5 6GB-versie, een meer betaalbare telefoon
Gadgets15.08.2024
Dit is de innovatieve Shark NeverChange luchtreiniger
Nieuws15.08.2024
Negatieve stroomprijsuren zijn dit jaar hoger dan ooit tevoren
Technology12.08.2024
Dé oplossing voor energie uit de toekomst is mayonaise
Verder lezen over Gadget
Gadgets08.09.2024
Deze normaal uitziende robotstofzuiger kan over drempels
Gadgets05.09.2024
DJI introduceert de handzame selfie-drone DJI Neo
Gadgets21.08.2024
De grappige Kickstarter-robot StepBot rent over je bureau
Gadgets13.08.2024
Subtiele smartwatch? Google kondigt Pixel Watch 3 aan
Gadgets13.08.2024
Samsung Music Frame review: bijzonder aanwezig
Gadgets07.08.2024
Die Logitech-muis die altijd zou worden ondersteund was maar fantasie
Gadgets01.08.2024
DJI Neo gelekt: kleinste, betaalbare drone van DJI
Gadgets11.07.2024
Gerucht: Sonos heeft nieuwe soundbar in de maak genaamd Lasso
Verder lezen over Space
Technology12.09.2024
Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling
Technology02.09.2024
Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid
Technology26.08.2024
SpaceX gaat een risicovolle missie aan: een ruimtewandeling
Technology24.08.2024
NASA is eruit: SpaceX brengt Boeing Starliner-astronauten naar huis
Technology21.08.2024
ESA zet een AI-satelliet in om aarde in de gaten te houden
Technology13.08.2024
NASA moet een van de moeilijkste beslissingen ooit nemen
Technology09.08.2024
Wetenschappers willen broeikaseffect maken op Mars
Is de planeet dan bewoonbaar?Technology06.08.2024